Оптимизирай пространството в малкия дом

Големият и просторен дом е мечта на всеки. Да, но не винаги е по възможностите на повечето хора и затова голяма част от семействата живеят в малки по площ жилища. Те следва да се обзаведат по начин, който да им помогне да оптимизират максимално пространството си. Според интериорните дизайнери позиционирането на мебелите и техният избор са от ключово значение. Това е така, защото при неправилен избор на обзавеждане можем да имаме голям, но нефункционален дом. Ние от “Всички теми” считаме, че нещото, към което трябва да се стремим, е да подредим мебелите в  малкото си жилище възможно най-оптимално. Така ще имаме едновременно простор и много място за съхранение.

Прочетете също: Как да пазаруваме изгодно в супермаркета ?

Кухня, хол и трапезария

В голяма част от апартаментите днес най-голямата стая е предназначена да изпълнява функцията на три зони – кухня, трапезария и хол. Обикновено това е едно много практично решение, но ако площта на стаята е по-малка от 30 кв.м. оптимизирането на пространството е истинско предизвикателство.

Да започнем от кухнята

Ако сте любители кулинари, а дори и да не сте, със сигурност имате известно количество посуда и кухненски уреди, които улесняват ежедневието ви. Е, за целта ви трябва достатъчно пространство, в което да съхранявате всичко това заедно с хранителни провизии, подправки и др. Не трябва да забравяме да обособим място и за големите електроуреди като хладилник, печка и миялна машина. Изключително добро решение са вградените уреди, защото по този начин пестите много пространство, а визията на кухнята става модерна и интересна.

Да имате много шкафове е чудесно, но преди да закупите готова кухня или да поръчате на мебелист е добре да прегледате всички налични вещи, или да си направите списък с това, което ще съдържа вашата кухня. По този начин ще имате реална представа от какво място за съхранение се нуждаете. Много семейства правят грешката първо да закупят кухненските шкафове и после да се чудят кое къде да приберат. Бъдете практични и мислете за това своевременно.

Холът е любимото семейно кътче

Някога замисляли ли сте се по колко време прекарвате на удобния си диван в хола? Без значение дали четете книга, или гледате телевизия холната част е най-уютното семейно кътче. То също трябва да съдържа модерни, удобни и практични мебели. Нека започнем от диванът. Повечето хора се спират на ъглов диван, на който да имат достатъчно място за цялото семейство и гостите, които ще посрещат в дома си. На пазара се предлагат множество меки мебели, които в основата си имат място за съхранение и се трансформират в спалня. Това е чудесно решение, защото хем ще имате къде да прибирате част от вещите си, хем няма да се чудите къде да настаните гостите с приспиване.

Телевизорът позиционирайте на стойка на стената, това е възможно най-разумното решение, за да спестите пространство, защото знаем, че днес почти всички притежаваме широкоекранни телевизори. Отдолу сложете холна секция, библиотека или комбинация от шкафчета, които да поберат всичко онова, което искате да съхранявате в хола.

Трапезарията

Освен място за гответе и отдих трябва да имате и къде да се храните, нали така? Е, дизайнерите на мебели предлагат интересни решения за трапезни маси за малки пространства. Един от предпочитаните варианти са сгъваемите маси. Те съдържат много модули и по този начин могат да бъдат подходящи, както за двама души, така и да съберат около десетина гости. Друго интересно предложение е вместо една холна и една трапезна маса да ги обедините в едно. В мебелните магазини може да откриете много интересни предложения на маси с регулируема височина.

Спалнята

Спалнята е мястото за сън и съхранение на най-личните вещи. Хората, чиито домове са пригодени с отделни дрешници, са същински късметлии, защото не е нужно да заемат пространство от помещението с голям гардероб. Е, ако вие не сте от тях, ще трябва да пожертвате една от стените в стаята, на която да сложите голям гардероб до тавана. По възможност не купувайте готов, а нека ви го направят по поръчка. Това е по-доброто решение, защото тук както в кухнята трябва добре да прецените колко вещи притежавате и как точно искате да бъдат позиционирани. Заложете на плъзгащи врати с огледало, които ще ви спестят място и оптически ще разширят пространството.

Семействата често се спират на спалня в повдигащ се матрак, под който съхраняват различни вещи. Това е наистина добро решение и не заема излишно пространство, но амортисьорите на матрака могат бързо да се износят, а рамката му да пострада. В случай, че ви допада изберете легло с издърпващи се големи и дълбоки чекмеджета. В тях ще побирате същото количество вещи, но са в пъти по-удобни и издръжливи във времето.

Още хитринки.

Добро решение е да изберете скрито осветление за стаите в малкото жилище. Висящите полилеи отнемат от пространството и вече са толкова демоде.

Плъзгащите врати са нещо наистина много практично и модерно.

Сложете шкаф от непромокаем материал на стената в банята и там съхранявайте кърпите си, вместо да заемат място в гардероба.

Изберете двуетажно легло на децата си с място за съхранение под него. Така ще им дадете повече простор за игра.

Сложете огледало в коридора, за да придадете оптически простор на апартамента си.

Надяваме се нашите предложения да са Ви от полза при ремонта на вашето жилище.

Прочетете също: Работа от вкъщи – защо все повече хора я предпочитат?

Ако вече сме Ви помогнали с идеите за оптимизиране на дома, то може да се насочите и към обзавеждането в скандинавски стил. Повече по темата прочетете в нашата статия.плочкисемейни хотели созопол

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни