Обзавеждане по скандинавски

Скандинавският стил на обзаждане е модерен, опростен, придаващ едновременно простор и уют. Заражда се в страните със студен климат Норвегия, Дания, Швеция и Финландия. Тази разновидност на интериорния дизайн до голяма степен напомня на така нашумелия минимализъм. В основата на обзавеждането и декорацията са светлите и неутрални тонове, цветните акценти, разчупените мебели и оптимизирането на мястото за съхранение.

Без излишна помнопозност, множество сувенири по холната секция и прочие. През последните няколко години скандинавския интериор стана изключително популярен и предпочитан у нас. А, ако сте от хората, които все още не са чували за този стил или пък искате да разберете повече продължавайте да четете, защото ще ви представим няколко основни неща, които трябва да направите, за да се обзаведете по скандинавски.

Прочетете също: Превърнете терасата в любимата част от дома

Цветове

Характерното за скандинавския интериор са гладките, светли почти бели стени. Обикновено и таваните се боядисват със същия нюанс. За раздвижване на пространството може да залепите тапети на една от стените или да използвате мазилка с текстура в натурален цвят. Подовата настилка обикновено е от дърво отново в неутрален цвят. Най-често се използва паркет от масивно дърво или ламинат, който е в пъти по-бюджетен. Важно е да се придържате към една изчистена линия с натурални цветове като единствено да използвате различни текстури като това важи само за основата на помещението. Всичко останало трябва да бъде пъстро и цветно. Едни от най-предпочитаните цветове са розово, синьо, зелено и жълто. Интересен елемент са геометричните фигури, които могат да присъстват върху декоративните възглавничи, килимите или дамаската на диванът.

Мебели

Що се отнася до мебелите може изцяло да развихрите въображението си. Изчистената основа на стаята дава възможност за обзавеждане с изключително интересни и оригинални мебели. Скандинавците залагат на комбинация от материали – дърво, стъкло, метал, текстил и др. Те често се спират на мек и просторен диван, който да придаде цвят на цялото помещение, креслата и табуретките също са типични за този стил. Любителите на този интериор залагат на маса за хранене от масивно дърво или такава с регулираща се височина, която може да се използва и като холна масичка.  Друга интересна идея е спалня с издърпващи се големи чекмеджета за съхранение на вещи вместо повдигащ се матрак с механизъм. Търсете оригиналност, практичност и комфорт във всяка мебел. Всичко извън стандартното е позволено.

Текстил и материи

Най-предпочитаните материи за скандинавския стил обзавеждане са памук, вълна и лен. Те преобладават в калъфките за възглавници, одеалата и покривалата на спалнята, завесите. Меките малки килимчета са много предпочитани за този вид интериор. Могат да се сложат под холната масичка и диванът, от двете страни на спалнята пред банята и дори в коридора. Забравете за тежките персийски килими, с които голяма част от нас сме отраснали. Заложете на нещо ефирно, лесно за почистване и неотменащо от простора на стаята.

Прозорците

Както е добре известно на всички в скандинавските държави климатът е в пъти по-студен, а светлите часове от денонощието са изключително оскъдни. Поради тази причина повечето домове са проектирани, така че да влиза максимално количество светлина. Те са с големи прозорци, които в повечето случаи са без пердета, щори или завеси. По нашите ширини, обаче сме свикнали да придаваме уют на стаята с красиво перде, така че не пречи да изберем такова от лека материя и в натурални цветове. Римските щори също са добро решение.

Осветителни тела

Осветителните тела в скандинавския интериор са изключително интересни и разчупени. Те придават чар и завършеност на помещенията. Скритото осветление в различни нюанси също е предпочитано.

Скандинавския стил дава възможност за креативност и отражение на хакартера на собственика. При него не е нужно всчики столове около трапезата да са изработени от един материал или диванът и креслото в холната част задължително да вървят в комплект. Семплите стени, под и тавани позволяват да изпълните стаите с интересни и модерни мебели. Ако сте волни по душа и винаги се стремите да бъдете различни то това е най-подходящия интериор за вашият дом.глобалвет

Прочетете също: Имаме дете! Какво куче да вземем?

Всеки търси своя начин да направи дома си по-уютен! Ако и вие сте от тези хора, тогава може да почерпите идеи от нашата статия: 5 неща, които правят дома по-уютен.плочкисемейни хотели созопол

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни