Работа от вкъщи – защо все повече хора я предпочитат?

През 2020 г. работната обстановка рязко се промени. Служители и работодатели трябваше да се стиковат по нов начин, който налагаше работа от вкъщи. Първоначално това не беше добре възприето най-вече от самите работодатели, защото бяха лишени от прекия контрол над служителите си. 

Все още съществуват редица мениджъри с по-остаряло мислене, които не се интересуват от това каква работа е свършил екипът му за деня, а кой колко пъти е ставал от работно си място за кафе или цигара. Факт е, че един човек може да не мръдне от бюрото си цял ден и да свърши в пъти по-малко работа от този, който е изпил 5 кафета навън. 

Прочетете също: Тайната на успешния брак след появата на децата

Другото, което притесни работодателите е, че те бяха длъжни да осигурят компютри за всички свои служители, защото не всеки разполага с личен компютър, а и не е длъжен да го използва за служебни цели. Имаше още редица фактори, които първоначално стресираха и двете страни, но в крайна сметка се напаснаха и всичко тръгна като по учебник. Ние от “Всички теми” ще разгледаме ползите и накрая ще покажем защо все повече хора предпочитат работа от вкъщи.

Работа от вкъщи – да, но първо да изградим офис среда

Да си изградиш офис среда у дома е истинско предизвикателство. Съществуват редица фактори, които могат да те разсеят. От друга страна пък можеш до толкова да се вглъбиш в работа, че дори да превишиш работното си време. От началото на пандемията до момента измина година и половина, а на голяма част от служителите им беше нужно много по-малко време, за да разберат, че дистанционната работа всъщност много им харесва.

Редица проучвания направени през последните месеци констатираха, че 65% от хората не искат да се връщат в офиса, 58% биха потърсили друго работно място, ако не продължат работа от вкъщи. Едва 2% от анкетираните имат желание да се върнат към стандартия ритъм на работа. А, какви са причините работа от вкъщи да е по-предпочитана от тази в офиса?безглутеново брашно

работа от вкъщи

Работа от вкъщи = Край на пътуването 

Една от най-важните причини хората да не искат да се връщат в офиса е самото пътуване от работното място до вкъщи и обратно. Изминаването на разстоянието, било то с личен автомобил, или с градски транспорт, изисква време, което всеки може да уползотворява. Без значение дали ще бъде за служебни или лични цели.crypto365

По-изгодно е

Пътуването до офиса струва не само време, но и пари. Не всяка компания покрива разходите за гориво или карта за градския транспорт на своите служители, а това неминуемо утежнява семейния бюджет. 

работа от вкъщи

Стресът при работа от вкъщи се свежда до минимум

Тук обаче имаме и едно подусловие. Стресът се минимализира само, ако вашата работа от вкъщи е точно толкова, колкото време е и в офиса. Толкова по-удобно е да не се напрягате от ранното ставане и бързане, за да не закъснеете. У дома сте. Събудете се навреме, изпийте си кафето на спокойствие и щом удари часът за начало на работния ден, включете компютъра.

имате повече време за семейството

Тази точка важи главно за жените в обществото, които се грижат и за семейство. Наистина голяма част от дамите харесват работа от вкъщи, защото докато вършат служебните си задължения, могат да пуснат пералня, да сготвят в обедната почивка или просто да си направят маска за коса, в случай че няма да има онлайн среща. Жените са изключително комбинативни. Това е заложено в природата им и е причината да предпочитат този режим на работа. 

работа от вкъщи

Почти всяка работа от вкъщи неминуемо крие и редица недостатъци според разбиранията и предпочитанията на всеки. Но истината е, че все повече хора я предпочитат. Българските компании и чуждестранните със седалище у нас трябва да се приспособят към тази нова тенденция. Днес все повече хора отказват дори добре платени работни позиции, само защото не предлагат опцията за дистанционна работа. Златната среда би бил хибридният режим и да посещаваме офиса от време на време. 

Прочетете също: Женските дрехи, които мъжете мразят

Именно пандемията от Ковид-19 накара много хора да се замислят над това да си създадат собствен бранд, който да развиват, докато си седят вкъщи. Ако и вие сте имали такава идея, трябва да знаете, че е важно да спазите някои правила, ако искате брандът да ви е успешен. Едно от тях е да се доверите на дигитална агенция, ако не сте сигурни в това какво да направите. Повече по тази тема ще прочетете в нашата статия тук. крипто прогнозиплочки за кухнясемейни хотели на кавацитебишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни