Психотерапия | Всичко, което трябва да знаете!

Чудите се какво представлява лечението чрез психотерапия? В тази статия на “Всички теми” ще отговорим на този и на много други въпроси относно сесиите и приложението ѝ в практиката.

Психотерапията е вид лечение, което може да помогне на хора с широк спектър от психични състояния и емоционални предизвикателства. 

Тя се използва както за облекчаване на симптомите на емоционалното ви състояние. Така и за идентифициране на психологическите първопричини за състоянието на пациента. Благодарение на нея човек може да функционира по-добре и да постигне по-добро емоционално състояние и благополучие.

Психотерапията е лечение, което може да помогне на хора, които се справят с тежки житейски събития.

Като такива разглеждаме например: стресови ситуации, последиците от травма, медицинско заболяване или загуба на близък човек, както и специфични психични състояния, като депресия или тревожност. 

Съществуват няколко различни вида психотерапия и някои видове могат да работят по-добре при определени за различните хора. Психотерапията може да се използва в комбинация с медикаменти (не се препоръчва, ако не са предписани от лекар) или други терапии.

Психотерапия

Психотерапия – Сесии

Терапията може да бъде индивидуална, семейна, за двойки или групова и може да помогне както на деца, така и на възрастни. 

Сесиите обикновено се провеждат веднъж седмично за около 45-50 минути. Пациентът и терапевтът трябва да участват активно в процеса. 

Доверието и взаимоотношенията между човека и неговия терапевт са важни за ефективната съвместна работа и за постигането на всички ползи от психотерапията.

Психотерапията може да бъде краткосрочна (от няколко седмици до месеци) – да се занимава с по-неотложни проблеми. Или дългосрочна (от месеци до години) – да се занимава с дългогодишни и сложни проблеми. 

Целите на лечението, както и продължителността и честотата на лечението се обсъждат съвместно от пациента и терапевта.

Конфиденциалността е основно изискване на психотерапията. Също така, въпреки че пациентите споделят лични чувства и мисли, интимният физически контакт с терапевта никога не е подходящ или  приемлив.

Психотерапия и медикаменти

Психотерапията често се използва в комбинация с медикаменти за лечение на психични състояния. 

При някои обстоятелства медикаментите могат да бъдат неизбежни, а при други психотерапията може да е най-добрият вариант. 

За много хора комбинираното медикаментозно и психотерапевтично лечение може да бъде по-полезно, отколкото всяко от тях, самостоятелно. 

Подобряването на здравословния начин на живот, като здравословно хранене, редовни физически упражнения и достатъчен сън, също може да бъде ценно за подпомагане на възстановяването и цялостното благополучие.

Психотерапия

Работи ли лечението чрез психотерапия?

Проучванията показват, че повечето хора, които се подлагат на психотерапия, изпитват облекчение на симптомите и са в състояние да водят по-добър живот. 

Около 75% от хората, които започват психотерапия, показват някаква полза от нея.

Доказано е, че тя подобрява емоционалното и психологическото благополучие и е свързана с положителни промени в мозъка и тялото. Ползите включват също намаляване на здравословните проблеми на пациента и по-голяма удовлетвореност от работата.

Прочетете още: БЪРНАУТ СИМПТОМИ – КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ?

С помощта на техники за изобразяване на мозъка специалисти успяват да видят промените в мозъка, след като човек се е подложил на психотерапия. Многобройни проучвания са установили промени в мозъка на хора с психични заболявания (включително депресия, паническо разстройство, посттравматично стресово разстройство и други състояния) в резултат на подлагане на психотерапия. В повечето случаи мозъчните промени в резултат на психотерапията са сходни с промените в резултат на медикаментозно лечение.

За да извлечете максимална полза от психотерапията, подхождайте към нея като към съвместна работа, бъдете открити и честни и следвайте договорения план за лечение. 

Изпълнявайте всички задачи между сесиите, като например да пишете в дневник или да практикувате това, за което сте говорили.

Видове психотерапия

Специалистите по психично здраве използват няколко вида терапия. Изборът на вида терапия зависи от конкретното заболяване и обстоятелства на пациента и от неговите предпочитания. 

Психотерапевтите и другите лекари могат да комбинират елементи от различни подходи, за да отговорят най-добре на нуждите на лекуваното лице.

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) | Видове психотерапия

Помага на хората да идентифицират и променят нездравословни или неефективни модели на мислене и поведение, като ги заменят с по-точни мисли и функционално поведение. 

Тя може да помогне на човека да се съсредоточи по-добре върху настоящите проблеми и начините за тяхното решаване. Често включва практикуване на новите умения в “реалния свят”. КПТ може да бъде полезна при лечението на различни психологични проблеми, включително депресия, тревожност, разстройства, свързани с травми, и хранителни разстройства. 

КПТ, например,  може да помогне на човек с депресия да разпознае и промени неподходящи или неадаптивни мисловни модели или поведение, които допринасят за неговото състояние.

Междуличностна терапия | Видове психотерапия

Краткосрочна форма на лечение. Тя помага на пациентите да разберат основните междуличностни проблеми като неразрешена скръб, промени в социалните или професионалните роли, конфликти със значими хора и проблеми, свързани с другите. 

Терапията може да помогне на хората да научат здравословни начини за изразяване на емоциите и как да подобрят общуването и начина, по който се отнасят с другите. Често се използва за лечение на депресия.

Психотерапия

Диалектическа поведенческа терапия

Специфичен вид КПТ, който помага за по-ефективно регулиране на емоциите. Този вид терапия често се използва за лечение на хора с хронични мисли за самоубийство и хора с гранично личностно разстройство, хранителни разстройства и посттравматично стресово разстройство. Тя преподава нови умения, за да помогне на хората да поемат лична отговорност за промяна на нездравословното или разрушителното поведение. Тя включва както индивидуална, така и групова терапия.

Психодинамична терапия | Видове психотерапия

Основава на идеята, че поведението и психичното състояние се коренят в детството и миналите преживявания, и включва осъзнаване на чувства, които може да са несъзнателни. Човек работи с терапевта, за да подобри самосъзнанието си и да промени дълбоко вкоренени модели, така че да може по-пълноценно да поеме отговорност за живота си.

Психоанализа

По-интензивна форма на психодинамичната терапия. Сесиите обикновено се провеждат три или повече пъти седмично.

Подкрепящата терапия | Видове психотерапия 

Използва напътствия и насърчение, за да помогне на пациентите да развият собствената си личност. Тази терапия помага за изграждане на самочувствие, намаляване на тревожността, укрепване на механизмите за справяне и подобряване на социалното и общественото функциониране. 

Подкрепящата психотерапия помага на пациентите да се справят с проблемите, свързани с техните психични състояния, които на свой ред се отразяват на останалата част от живота им.

Допълнителните терапии

Понякога в комбинация с психотерапии се използва се използват следните методи:

С помощта на животни – работа с кучета, коне или други животни, за да се осигури комфорт, да се подпомогне комуникацията и да се преодолее травмата.

С творчески изкуства – използване на терапии с изкуство, танц, драма, музика и поезия.

Чрез игра – помага на децата да разпознават и говорят за своите емоции и чувства.

Намиране и избор на психотерапевт

Психотерапията може да се провежда от различни видове специалисти. Включително психиатри, психолози, лицензирани социални работници, лицензирани брачни и семейни терапевти и други специалисти със специализирано обучение по психотерапия. 

Психиатрите са също така обучени лекари и могат да предписват лекарства. Както и да помагат при изключването на някакво основно заболяване, което може да е причина за състоянието на човека. 

Например нелекуваните заболявания на щитовидната жлеза или употребата на някои лекарства могат да предизвикат депресивни симптоми.

Най-важното е да се намери психиатър или друг терапевт, с когото човек може да работи добре. 

Прочетете още:

Чай против стрес | Как да го неутрализираме?

Спокойна и пълноценна бременност – съвети

3д принтиране: ЩО е то?

Ресурси:
American Psychological Association. Understanding psychotherapy and how it works. 2016.

Karlsson, H. How Psychotherapy changes the Brain. Psychiatric Times. 2011. Wiswede D, et al. 2014. Tracking Functional Brain Changes in Patients with Depression under Psychodynamic Psychotherapy Using Individualized Stimuli. PLoS ONE. 2014. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109037

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни