Реформите на Стоян Омарчевски

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители, няма как да не споменем за приноса на един български общественик и реформатор. Това е Стоян Омарчевски. Той е политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Министър е на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски от 1920 до 1923 година. Днес ние от “Всички теми” ще обърнем внимание на някои от най-съществените негови нововъведения.

 

Прочетете още: Топ 10: Интересни факти за София

 

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

 

Задължително основно образование, разделяне на средния курс и ориентирането му към придобиване на специалност са тогавашните промени в просветните правила. Реформата дава много на българската научна дейност в този момент и прави основното образование възможно, благодарение на Стоян Омарчевски.

 

НОВИ УЧИЛИЩА И ПРАВОПИС

 

Строи много нови училища в малките селища, като за построяването им издейства значителни средства. Броят на училищата нараства от 561 на 1676 само за две години, новите сгради са предимно в селата и малките градове. Омарчевски разделя средното образование на два курса: долен общообразователен, със срок три години (реални училища) и горен, двегодишен, с насоченост към общо или специално образование. След допитване до комисия от изтъкнати езиковеди, земеделецът – министър предприема опростяване на правописа. Той прави го по – близък до говоримия език. Документът, наречен “Упътване за общ правопис на българския език”, за пръв път кодифицира употребата на главни букви. Освен това разглежда някои въпроси на сричкопренасянето, въвежда просто правило за пълния и краткия член на еуфоничен принцип. Реформата още нормира употребата на двойни предлози като „във“, „със“ и други.

 

СВОБОДНИ ДАНЪЦИ

 

Заслуга на Омарчевски е приемането на закони за депозиране на печатни произведения в народните библиотеки. Чрез нормотворчеството са материализирани са идеите за „достъпни народни библиотеки“, за „поощрение на родната литература и изкуство“, както и за създаване на Български археологически институт.

 

ОТКРИВАНЕ НА НОВИ УНИВЕРСИТЕТИ И ФИЛМИ

 

През септември 1920 година Омарчевски внася в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение Закона за народното просвещение. Именно така са създадени Художествената и Музикалната академия. Министърът полага особени грижи за развитието на току – що появилата се филмова индустрия. Правителството сключва споразумение с фирмата “Луна филм” за съвместно изграждане на филмови съоръжения.

 

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

През 1922 г., по предложение на Омарчевски, 1-ви ноември е обявен за Ден на народните будители. Именно затова е необходимо да си припомним за част от делото на този нееднозначен, но енергичен политик!

В миналото, в България Стоян Омарчевски е бил един много деен политик и е направил много за образованието чрез реформите си! Днес няма как да не му благодарим заради това, че получаваме основно образование, че имаме възможността да учим висше образование и не на последно място, че честваме един от най – стойностните празници – Денят на народните будители! А кои са те днес? Това са нашите учители! Поклон пред търпението и знанието Ви, съвременни будители!wooden pellets

 

Прочетете още: Мистиката около пещерата Дяволското гърло

семейни хотели созопол

Ставайки въпрос за народните будители на България, несъмнено името, за което всички се сещаме, е Иван Вазов. Прочетете нашата статия за интересните факти около неговия живот тук. Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни