Колко струва една сватба? | Какви са цените за 2023/24 година?

Ако за теб и твоята половинка предстои този така важен ден от съвместния ви живот, то може би бихте искали да знаете колко струва една сватба? Какъв бюджет ще трябва да подготвите, за да може едновременно и вие, и гостите да останат доволни и дълго да говорят за “вашия ден”.

В тази статия на “Всички теми” ще опитаме да направим кратка разбивка на средните цени за някои от най-важните компоненти в сватбения ден. Информацията тук е актуална към 2023 година, като ще я актуализираме постоянно, тъй като всички знаем, че цените бързо се менят. 

1. Венчални халки/пръстени

Трудно ще намерите нещо в цялата статия, което лесно бихте могли да изберете заедно с половинката си, но пръстените със сигурност са от трудните. Тук е важно вкусовете на бъдещите младоженци да се срещнат в една обща визия. Като средна цена за венчални халки през 2023 година се приема цена между 600 и 2 000 лв.

Колко струва една сватба

2. Булчинската рокля

И ако мислиш, че е трудно да избереш пръстените, без значение дали си булката или младоженецът, то представи си какво е за една жена изборът на рокля в най-важният ѝ ден. Е, със сигурност не е лесно, отнема време.

А също и нерви. Тук ценовият диапазон варира изключително много. Възможно е такава рокля да вземете под наем и това ще струва между 200 и 500 лв. За тези, които все пак са решили да закупят бяла булчинска рокля, тогава цените могат да надхвърлят и 20 000 лева, ако се спрете на дизайнерско изпълнение.

Все пак за средна цена може да се обяви сума от 1 000 до 2 500 лева – за по-лесен ориентир. Обувките и роклята обикновено вървят “ръка за ръка”, но там може да добавите също една средна цена от 100 лв.

Колко струва една сватба

3. Костюм за младоженеца 

Все по-често се наблюдава по-спортно-елегантни облекла по сватбите от страна на младоженците. Ако си решил обаче да си облечеш хубав костюм, то средната цена е около 600 – 1 000 лева. За обувки отново може да се задели средно около 100 лв. 

4. Автомобил – Колко струва една сватба

Ако нямате някой роднина или приятел, който е фен на луксозните автомобили, то с половинката ще трябва да помислите за наемането на такъв. Средната цена тук е около 400 лв. Разбира се, зависи какво ще си изберете. 

Колко струва една сватба

5. Църковен брак

Тук също ще трябва да си заделите една сума от около 200 – 300 лв. Това ще включва църковната такса, свещи за всички гости, както и правото за фото и видео заснемане в сградата. 

Прочетете също: Романтична изненада 

6. Граждански брак

Гражданският брак е безплатна административна услуга. Тук ще трябва да заплатите правото на фотографа да заснема, осъществяването на ритуала и някои други дреболии. Нека поставим една средна цена от 200 лв.

Колко струва една сватба

7. Подарък за кумовете – Колко струва една сватба

Почти задължително според нашите традиции е да се подготви подарък за кумовете. Често се избира двойката, която ще бъде до младоженците не само в най-хубавия им ден, но и в лошите такива, да бъде семейство.

За това тук е лесно да се спрете на екскурзия, с която да зарадвате най-близката двойка до вашата. Да речем, че между 1 000 и 2 000 лв. може да изпратите кумовете на много приятно местенце. 

8. Украса за ресторант

Украсата в ресторанта също е важен елемент. Някак си не си представяме просто маси и столове, ядене, пиене и танци. Ще трябва да добавите някоя красива арка, малко балони, панделки и т.н. Това може да струва както 500 лв., така и 5 000 лв. Всичко зависи от това какво изберат младоженците. 

9. Ресторант – Колко струва една сватба

Тук може да стане едно от най-големите разминавания около въпроса колко струва една сватба. Цените в големите градове на България варират. И то много. Спокойно може да намерите ресторант с куверт от 35 лв., но има и такива, където цената надскача 200 лв.

За това е добре да направите нужното проучване и да имате няколко опции. Ако сватбата е със 100 гости, то средната цена ще бъде около 9 000 лв. Нека се има в предвид, че както DJ-ят, така и ресторантите взимат пари за overtime.

Колко струва една сватба

10. DJ/ Водещ за сватбата

Още един важен избор за вашия ден! DJ-ят трябва да бъде човекът, който ще успее в една вечер да събере всички на дансинга едновременно и също така да ги накара да гледат вас при първия ви танц като семейство.

Проучете, попитайте приятели, разгледайте в интернет – изборът е наистина огромен. За около 5 часа DJ-ят ще ви струва към 500 лв., като цената му за overtime е ± 100 лв./час.

11. Фото и видео заснемане

Важните неща около въпроса колко струва една сватба просто нямат край, нали? Няма как любимата да се облече по най-прекрасния начин за любимия си ден и да няма кой да я заснеме.

Тук “на помощ” се притичват фотографите. Цената отново е доста плаваща, като всичко зависи от това какво ще желаете. Един фотограф? Два фотографа? Само снимки? А може би и видеа? Заснемане само с в ресторанта? Или и от преди това? Въпроси много!

Отговорите знаете само вие. Нека да сложим една средна цена от 1 200 лв., като това ще включва монтаж, обработка и специални ефекти. 

Прочетете също: Спокойна и пълноценна бременност – съвети

12. Сватбена агенция

Да, не си мислете, че съществуват само във филмите. Сватбената агенция ще ви помогне да организирате всичко възможно най-лесно. Агентите ще дадат съветите си и ще помогнат на младоженците за всичко. 

Много хора ще си кажат: Е, това ще завиши много бюджетът ни! И ще са прави, да. Защото една сватбена агенция ще струва около 2 000 – 2 500 лв. Но никога не сте се замисляли какви разходи могат да ви спестят.

Почти всички агенции имат преференциални цени за много от сватбените неща, за които дори не подозирате как ще облекчат бюджета. Помислете си – сватбената агенция е една наистина добра идея. 

14. Сватбена торта – Колко струва една сватба

Когато с половинката сте потърсили “колко струва една сватба”, не сте забравили и за тортата, нали? Повечето ресторанти предлагат торта към куверта. Но има и места, на които това не е част от менюто.

А може и младоженците да желаят някой приятел-сладкар да ги зарадва с едно уникално изпълнение. И все пак – цената е около 5-6 лв. на парче. Тук по-голямо значение има колко гости ще поканите, за да може да направите сметка колко голяма торта да си поръчате. 

15. Букет за булката

Да, нарочно изпуснахме 13. Не ви се привижда. Все пак не желаем да урочасаме никого. Единствено искаме да помогнем всеки да си направи сметката за това колко струва една сватба. 

Букетът на булката също е много важен елемент в този ден. Той трябва да бъде едновременно красив, да си отива с роклята, грима и прическата, но да бъде нежен като младоженката. Цената за такъв букет е между 50 и 100 лв.

16. Сватбени покани – Колко струва една сватба

Сватбените покани са нещо много важно, като трябва да бъдат оригинални и показващи на хората, че наистина желаете да бъдат заедно с вас в този важен ден. Цената тук е около 4-5 лв. на бройка. Хубавото е, че ако поканите 100 души, ще ви трябват около 60-65 покани, тъй като повечето хора ще бъдат със семейството си. 

17.  Сватбен грим и прическа за булката

Това колко струва една сватба не зависи от т.17, но е важно да се подготвите и за нея. Цената тук е между 100 и 300 лв., като това не включва пробните грим и прическа. Често те са на половин цена. 

Колко струва една сватба

18. Бижута и аксесоари на булката

Ако мислите, че може да си направите сметка колко струва една сватба, то тази точка ще ви обърка тотално. Тук всичко зависи от това какво иска да носи дамата в този ден. Може да бъде червено конче, но може да бъде и специална гривна, колие, обеци и много други. 

19. Уроци по танци – Колко струва една сватба

Това по-често е нужно за мъжете. Дори и без уроци, една дама винаги танцува нежно и мелодично. Не можем да кажем същото и за мъжете. Средните цени са между 20 и 50 лв./час.

20. Заря – Колко струва една сватба

Ако искате да зарадвате гостите преди края на вашия най-важен ден, може да го направите със заря. Това винаги е ефектно и приятно изживяване, а средната цена тук е около 1 000 лв. 

21. Ефекти за първия танц на младоженците

Със сигурност при първия ви танц всички гости ще ви гледат. Но може да добавите още малко изтънченост и приказност, като добавите дим или пушек, както и лед осветление. Това се наема допълнително, а цената му е около 300 лв. 

Е, това е от нас по темата. Опитахме да обхванем най-важните неща около вашия съдбовен ден, за да може да си отговорите колко струва една сватба. Има още куп неща, които може да добавите към списъка. Да, те ще оскъпят допълнително празника ви, но ще го направят още по-запомнящ се! 

Горчиво!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни