Топ 10: Трикове, които всеки любител на виното трябва да знае

От най-старото доказателство за винопроизводство отркито в Армения, датиращо около 4100 г. Пр. Хр., до възхваляваните от поети гръцки вина, та чак до римляните и тяхната неизменна любов и страст към виното. Виното е световно известна напитка с много богата история. Напитка, която олицетворява любовта и страстта. Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е опитал вино, било то бяло, червено, шампанско или розе.

В тази статия ние от “Всички теми” сме ви подготвили 10 трика, които вярваме, че ще представляват интерес за любителите на виното.

 

 

Как да опитвате и определяте вкуса на виното

Вземете чашата с вино и я поствете пред вас като за фон трябва да имате бял лист хартия или бяла покривка. В никакъв случай не насочвайте чашата към светлината от лампа. Погледнете колко наситен е цветът на виното – дали е светъл, рубинено червен или избледнял в дъното. Разклатете виното в чашата и обърнете внимание на какъв аромат долавяте. Опитайте виното и се концентрирайте върху вкуса на плодовете, които усещате. Усетете напитката, каква плътност има, дали е мека и плътна или свежа и лека.

 

Как да съхранявате виното

Един от  най-популярните и грешни начини на съхранение е в кухнята. Златното правило, което се използва при съхранение на вино, независимо дали ще го пазите за месец, една години или десетилетие, е то да бъде на тъмно, сухо, студено и далеч от температурни колебания. Повечето вина, които се продават, са направени за ранна консумация. Ако възнамерявате да изпиете виното вечерта или след няколко дни, то със сигурност няма да го съсипете, ако не го съхранявате на изброените места, но ако планирате да го задържите за няколко месеца, то по-добре се опитайте да спазите тези правила, за да запазите плътността и качеството на напитката.

 

Правилна температура на сервиране

Плътните червени вина като Кабарне Совиньон се сервират студени между 17 и 20 градуса

По-леките червени вина като Пино Ноар се сервират на температура между 10 и 17 градуса

Леките бели вина като Совиньон Блан и Шардоне се сериврат между 7 и 12 градуса

Шампанското се сервира ледено студенено на температура между 5 и 7 градуса.     

 

Замразени гроздови зърна

За да запазите виното си студено, но плътно и не разредено от кубчета лед, сложете замразени гроздови зърна в чашата си.

 

Как бързо да охладите бутилка вино?

Намокрете кърпа с вода и увийте бутилката с нея. След това я вкарайте във фризера или хладилника за 10 минути.

 

Как да изчистим петно от червено вино по дрехите си?

Накиснете засегнатата зона на дрехата с прясно мляко и я оставете за около час, след това я изперете. С този трик петното ще изчезне без следа.

 

Основите правила за съчетаване на вино с правилната храна

Широко разпространеното правило, че белите вина трябва да се консумират с леки храни и бяло месо, а червените вина със силно овкусени храни и червено месо е правило за начинаещи. Любителите на виното трябва да знаят, че виното трябва да е по-сладко, особено, ако се консумира с десерт. Червените вина се съчетават най-добре с тежки червени меса като телешко и агнешко. Белите вина са в перфектна комбинация с риба и пилешко. Виното никога не трябва да превъзхожда по вкус храната и обратното. Виното трябва да е поне толкова кисело, колкото храната.ресторант на Каваци

 

Цената не винаги е признак на качество

Не е нужно да похарчите безумни пари, за да получите качествено вино. По-важно от цената е да разберете къде е отлежавало, региона от който произлиза и каква е реколтата.

 

Размерът и формата на чашата имат значение

Вярвате или не размерът и формата на чашата могат да променят вкуса на виното. Това е така, защото различните форми на чашите променят аромата и начина, по който течността се разлива във чашата.

 

Как и с кого да консумирате виното?

Консумирайте виното само с любов, наслада и в компанията на любимите ви хора!криптовалутаплочки

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни