Глад преди лягане – как да се справим?

Доста често ви се случва да си хапвате нещо малкo точно преди да си легнете и в един момент се оказва, че това ви става навик всяка вечер преди да заспите. Разбира се,  ако се допитате до специалисти, те ще ви кажат, че това е изключително вредно и трябва да спрете. Въпреки това е доказано, че за това състояние има разумна причина, а ако трябва да бъдем по-точни, причините са няколко. На какво се дължи нашият глад преди лягане – това ще видим в тази статия на “Всички теми“.

Според сертифицирания диетолог Джесика Брюър гладът преди лягане е знак, че вътрешният ви часовник тиктака. Според проучване, така нареченият вътрешен часовник увеличава желанието за глад точно преди лягане. Ето и няколко причини, поради които искате да си хапнете нещо сладко или нещо тестено, за да си легнете спокойни.

глад преди лягане

 

Глад преди лягане – какви са причините?

Една от най-големите причини е липсата на правилно и често хранене през деня. Замислете се с какво се храните през деня, дали си набавяте правилните хранителни вещества, има ли разнообразие в менюто ви. Знаете правилото за минимум трите хранения през деня. Опитвайте се да го спазвате като гледате да съдържат протеини, сложни въглехидрати и полезни мазнини. По този начин ще регулирате нивата на захарта и хормоните в организма.  Това ще доведе до намаляване на желанието ви да похапвате късно вечер.

 

Прочети също: Баба знае най-добре: Как се плетат детски терлици?

 

Глад преди лягане може да се дължи и на стрес

Стресът в ежедневието също може да е причинител на така нареченото „Емоционално хранене“. Когато емоциите ни са завишени, много често храната е нашият успокоител. Но ефектът от успокоение трае само няколко минути. Стресът вдига нивата на кортизол, което всъщност е и причиниата да се чувствате гладни. Ако в края на деня главата ви гърми от задачи и се чувствате изтощени от работния ден, по-добре си вземемте горещ душ или си направете ароматна вана, запалете си свещи, прочетете малко от любимата си книга или си пуснете любим сериал. Всички тези методи за релаксация са по-добрият и здравословен вариант на това да се натъпчете с поредното парче торта, кекс или пица. В края на краищата вашият ум се нуждае от спокойствие, а не вашият стомах.

глад преди лягане

 

Скука – друга причина за глад преди лягане

Има и случаи, в които хората се чувстват гладни преди лягане от скука. Да, точно така, правилно прочетохте. Когато сме унили или се чувстваме тъжни, нивата на допамин в организма са ниски. Това, което правим, когато ядем от скука, е да повишим допаминовите нива. Така можем отново да се почувстваме развълнувани. Вместо да си похапвате чипс или шоколад докато гледате филм, направете си чай от лайка или мента, които ще ви успокоят. Това е една добра алтернатива, с която ще замените вредната храна преди лягане. А ползите от билковите чайове преди лягане са многоборйни. Може дори да си закупите такива, които са за убиване на апетита или за успокояване на мозъчната дейност.

Друг начин, по който специалистите предлагат да се справите с чувството на глад прeди лягане, е като сложите вечерен час на кухнята. Задайте си час, след който нямате право да влизате в кухнята или да отваряте хладилника. По този начин ще започнете постепенно да дисциплинирате организма си и да го отучите от навика за нещо малко и вкусно преди сън.

глад преди лягане

 

Заключение

Когато имаме липса на изградени здравословни навици, които да ни карат да се чувстваме щастливи, храната се превръща в едно удобно и вкусно извинение. То обаче ни вреди изключително много. Няколко са ключовите правила, с които можем да си помогнем, за да се справим с глада преди лягане. А именно: здравословно хранене през деня, правилна грижа за себе си, активен начин на живот и внимателно слушане на организма ни и какво ни казва той. В началото не бъдете строги към себе си, дайте си нужното време, за да свикнете с новите навици.ресторант на Каваци

 

Прочетете също: Чай против стрес | Как да го неутрализирам?

 

Ако има вечер, в която наистина умирате от глад и не можете да заспите без да сте хапнали нещо, не прекалявайте със строгите ограничения. Хапнете си половин плод, или домашно приготвен здравословен чипс от кейл, който става готов за 10 минути във фурната. По този начин ще залъжете съзнанието си, но в същото време няма да изпитвате вина, че сте го направили с вредна храна.криптовалута

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни