Как да съхраним различни хранителни продукти за по-дълго време?

За домакинствата е трудно да запазят различни хранителни продукти за по–дълго време. Има обаче няколко начина, по които това може да стане възможно и да се радвате на вкусовите качества за дълго време. Днес ние от “Всички теми” ще ви ги представим, за да ви бъдат от полза винаги, когато е необходимо.

Прочетете още: 10 суперхрани, които ще ви заредят с повече енергия

ЖЪЛТ ФАСУЛ

За да съхраним възможно най-дълго време жълт фасул, е нужно или да го затворим от лятото в буркан, или да го приберем във фризера при закупуване. При затварянето на пресен жълт фасул в буркан трябва да напълним буркана с фасул, вода и да добавим един аспирин във всеки буркан, който затваряме. След което всички буркани се варят около два часа и така ви гарантираме, че ще имате жълт фасул винаги, когато пожелаете. Следващият вариант е да приберем фасула във фризера и да си го вадим винаги, когато ни се прииска. Можете да приготвите много ястия с него, когато е пресен и добре съхранен.

ДОМАТИ

Българските семейства имат навика, след като купят доматите да ги сложат с найлоновата торбичка в хладилника. Там обаче се отделя газ – етилен и затворени в найлоновия плик те ще узреят много бързо и няма да са годни за употреба. Когато се снабдите с хубаво узрели домати, не ги прибирайте в хладилника заедно с торбичката. Препоръчително е директно да ги сложете в отделението, специфично обособено за зеленчуци. Там ще може да издържат много по–дълго.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът се използва за лечение на различни видове вируси, слага се в чайове, изобщо той е широкоразпространен в домакинствата. Как да го съхраните? Много просто. Дръжте джинджифила във фризера. Да, във фризера, а не в хладилника(както повечето от нас правят)! Съхранението на джинджифила във фризера ще ви позволи да настъргвате кората му много по–лесно. Също така и ще го запазите в добро състояние за по–дълго време.

КАРТОФИ

За много хора ще е странно, но пробвайте – резултат ще има. Сложете една ябълка при картофите си. Слагането на ябълка при картофите ще помогне за удължаването срока им на годност и ще забави нежеланото от всички нас покълване. Хапвайте си възможно най–дълго картофи, без да се развалят и да трябва да взимате нови по–често.

ЯГОДИ И МАЛИНИ

Преди да поставите ягоди или малини в хладилника, трябва да ги измиете в оцет. Това със сигурност може да ви се стори шантаво като идея, но този трик си има своята логика. Направете разтвор от оцет и вода в съотношение 1 към 10 – на 10 чаши вода, една чаша оцет, сложете ягодите или малините вътре, изплакнете ги с разтвора и след това ги приберете в хладилника. По този начин малините ще бъдат свежи за поне седмица, дори за повече, а ягодите ще издържат и две, без да мухлясват или да омекват и да бъдат негодни за консумиране. А ако миризмата на оцет ви притеснява, разтворът е достатъчно разреден, така че не се притеснявайте – даже няма да го усетите.

Надяваме се да сме ви улеснили за съхранението на някои важни хранителни продукти. Ползвайте тези съвети и се радвайте на прясна и добре съхранена храна за дълго време!плочки

Прочетете още: Как да възпитаме интерес към четенето?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Баба знае най-добре: Как да свалим температура без лекарства?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни