Цанжа (по-известна като “Canva”) е може би най-популярната апликация за дизайнери, които не са толкова добри в рисуването. Дава ти възможност да създаваш всякакъв вид материали (снимки, видеа, презентации) с лесен за навигиране интерфейс и уникални готови шаблони за хората, които нямат време да започват проекта си от нулата и имат нужда от бързо решение.

Какво не знаеш за цанжа?

Ако не знаеш нищо за Canva ще е по-добре да се запознаеш по-долу.

За хората, които искат да оптимизират преживяването си в платформата, най-полезните клавишни комбинации, които трябва да знаете, са посочени по-долу. 

За да направиш изживяване си с Canva още по-оптимално, започни с настройките на фоновия шум. Натисни клавиша “N” на клавиатурата ти, докато си в редактора, и внезапно фонът ще се промени от стандартния бял цвят на Canva към няколко различни варианта на фонови шумове. Също така, ако искаш да копираш елементи от един документ в друг, използвайте клавишната комбинация “Ctrl” + “D” за бързо дублиране. За да се придвижваш точно във времевата лента на видео проект, можеш да използвате клавишите “K” за пауза и “L” за бързо превъртане напред. Ако имаш нужда от безплатни изображения, които не са налични в Canva, просто отиди на сайта Unsplash и избери снимката, която искаш. После я копирайте и поставете директно в редактора на Canva. Вече си готов да се насладиш на Цанжа с нови трикчета и да създаваш красиви и професионални дизайни!

Малко за цанжа

Цанжа (Canva) е основана в Пърт, Австралия на 1 януари 2013 г. През първата си година Canva има повече от 750 000 потребители. 2016-17 година приходите се увеличават от 12,45 милиона лева на 43,01 милиона лева. Около 2017 г. компанията достигна рентабилност и има 294 000 плащащи клиента. През януари 2018 г. компанията е оценена на 2,20 милиарда лева.

През декември 2019 г. Canva за Образование е вече на пазара, безплатният продукт за училища и други образователни институции, предназначен да улесни сътрудничеството между ученици и учители.

През юни 2020 г. Canva обяви партньорство с FedEx Office и с Office Depot през следващия месец. Към юни 2020 г. оценката на Canva се повиши до 6 милиарда австралийски долара, като до септември 2021 г. достигна 48,17 милиарда лева. Въпреки че стойността му е спаднала значително, може би с цели 67% от най-високата си стойност от 2021 г. до средата на 2022 г., той все още е известен като „любимец“ на австралийския технологичен сектор. Основателите Пъркинс и Обрехт вече разкриха плана си да дадат голяма част от състоянието си на множество филантропични каузи.

Къде съм чувал името Цанжа

Цанжа е известна не само сред ученическите среди като лесна и достъпна платформа за изпълняване на задачи поставени от учителите. Но и е може би най-използваната програма от малки бизнеси, които просто нямат средствата да си наемат професионалисти за задачите свързани с дизайна. Красотата в Canva, е че всеки може да се научи да я използва за по-малко от ден. Едновременно с това Canva изкарва професионални материали, които подминават средно статистическият артист без никакъв проблем. Технологията за вземане и приплъзване на елементи, комбинирана с голямата библиотека от готови ресурси и изпитани шаблони, прави Canva перфектното решение за всеки проект, свързан с графичен дизайн.

Цанжа

Прочетете още: ТОП 5 книги от най-четените български автори

Няколко плюса на Цанжа

В тази част ще ви споделим нашите любими предимства, идващи с използването на Canva

Всеки може да е дизайнер с Цанжа

Най-големият плюс на Canva е несъмнено, това че дори и човек без никакво умения за рисуване може да стане дизайнер само с едно кликване на мишката от комфорта на своя дом

използва се супер лесно

Дори ако не си правил никакви проекти досега Canva ще те “държи” за ръка през целия процес без да се натрапва на работата ти. Всеки съвет ти дава възможност да изключиш помощника и да се спуснеш в интерфейса на своя глава.

Цанжа

предоставя шаблони за социалните медии

Canva е перфектният инструмент за прохождащите инфлуенсъри. В приложението има стотици шаблони за хората, които искат да започнат да качват снимките си в социалните мрежи и не знаят как да ги стилизират. Развихри се и остави последователите да валят!

Прочети още: Как да печелим пари от ТикТок

Цанжа няма да ви “одере кожата”

Причината сайтът да е толкова популярен сред обикновените хора е именно фактът, че ти предоставят уникална услуга, която решава реален проблем бързо и ефикасно. И не само това! На практика в 99% от случаите плащаш нула! Но нека те предупредя, че веднъж вземете ли си платената версия няма връщане назад! 

Цанжа

Цанжа дава възможност за екипна работа

Един от най-големите плюсове на Canva беше, че няколко души можеха да редактират един и същи проект в реално време. Това преди няколко години беше невероятно. И сега тази опция се е превърнала в задължителна за всеки софтуер за проектна работа. За голям екип това може би ще бъде най-важният плюс.

Минусите на Цанжа

Нищо не е перфектно в този живот! За нещастие това включва и нашата любима Canva.

Лимита на шаблоните

Въпреки че Canva продължава да се развива с всеки изминал ден шансът да не си намериш шаблон за конкретната ти задача е много голям. Най-вероятно в някои случаи ще трябва да коригираш шаблона за твоите специфични нужди

Цанжа

Проблеми с подравняването

Когато искаш твоето изображение да бъде симетрично не се притеснявай Canva ти “пази” гърба. Проблемът с това автоматично подравняване обаче не е толкова ясен. Ако например изображението ти е сложна фигура софтуерът за подравняване ще го вижда като квадрат, триъгълник или кръг и това може да го обърка и дизайнът ти да не излезе, както си си го представяли.

В Цанжа настройките за изтгляне са лимитиране

В Canva проектите нямат много опции за експортиране. А в безплатната версия опциите са дори по-ограничени.

Цанжа безплатна ли е?

Основната част на Цанжа е безплатна. Но ако искаш да подпомогнеш развитието на компанията и/или имаш нужда от по-голяма библиотека с материали и шаблони, можеш да се възползват от премиум-плана на апликацията. Който не само ти предоставя всички допълнителни ресурси, но и най-новите технологии в областта на изкуствения интелект. Цената за година е 220лв. (приблизително 18.35лв. на месец)

Цанжа

Благодаря за четенето! 

И следващия път, когато пишеш Canva, си провери езика на клавиатурата ;).

А ако имаш интерес към изобразителното изкуство, може да видиш статиите на “Всички теми” за “Топ 10 най-скъпи картини в света” и статията за “Художниците, с които се гордеем“. Дизайнът не е само електронен. Разгледай сайта Interiordesigners.bg, за да научиш повече за интернирания дизайн.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни