Спомени от дядо – как да си направим суджук

Настанете се удобно на дивана, затворете очи и се върнете назад във времето. Помните ли детството на село? Игрите до късно вечер, ходенето бос по цял ден, ожулените колена? Помагахте ли на баба и дядо за приготвянето на зимнината – компоти, сладка, зимни салати и разядки, любимата домашна лютеница и да си дойдем на думата – Как да си направим суджук?

Отворете очи! В тази статия на “Всички теми” продължаваме със спомените от дядо и ще ви дадем рецептата, за да си направите суджук у дома. Защото нищо не може да се сравни с аромата и качеството на домашния суджук или луканка!

Започнете ли да ги приготвяте у дома, още първият път ще се убедите в уникалния им вкус и в този миг ще забравите за луканките от супермаркета.

Препоръчваме ви също: Най-малките държави в света – Интересни факти

Как е най-доброто време за правене на домашен суджук

Както казват възрастните хора, за да стане харен (хубав) домашният суджук, има няколко тънкости, които задължително трябва да спазвате при приготвянето му. Ако сте начинаещ, задължително следвайте тези стъпки в началото, за да не се объркате и спазвайте точни грамажи. А когато на следващата година вече сте натрупали малко опит, можете да си позволите и да експериментирате с различни съставки и подправки.

А сега да започваме!

Най-добрите дни да си направим домашен суджук са късна есен или ранна зима. По спомени от дядо това време трябва да се спазва, защото приготвените суджуци трябва да се оставят да съхнат на хладно и проветриво място. Такова например е остъклена тераса или стая, която не се отоплява.

Как да си направим суджук: Подготовка

Как да си направим суджук

Второто нещо, на което трябва да обърнете особено внимание преди да започнете, е изборът на месо, което ще вложите в направените от вас суджуци.

Друго важно нещо, което е от значение, е съотношението на месото, ако решите да направите домашния суджук с два вида месо. По спомени от дядо той ни съветваше да използваме свинско и телешко със съотношение 60% :  40 % в полза на свинското месо.

Възрастните хора съветват, ако имате сланина, да сложете малко и от нея. Тогава съотношението би изглеждало така: 60 % свинско месо : 30 % телешко месо : 10% сланина.

Тайната на хубавия домашен суджук освен в съотношението на основните съставки, се крие и във вложените подправки. Можете да използвате сол, пипер, кимион, като пропорцията им зависи лично от вашия вкус.

Приблизително на 1 кг месо се слага между 10 и 16 грама сол (не слагайте на око поне първия път, а изтеглете с електронна кухненска везна). Останалите подправки като кимион и черен пипер трябва да бъдат не повече от 4 грама на килограм сурово месо.

Ще ви споделим един съвет от дядо. Той препоръчва, ако домашният суджук ще се предлага и на малки деца, да намалите количеството на подправките наполовина.

Прочетете също: Задгробният живот на древните цивилизации – Интересни факти

Спомени от дядо: как да си приготвим суджук

Как да си направим суджук

След като вече изговорихме всички необходими продукти, количества, пропорции и съотношения, е крайно време да преминем към дълго чаканата последна част. Как да приготвим суджук?

  1. Първо счукайте в метално хаванче всички подправки  на ситно.
  2. Смесете двете меса и сланината и ги смелете на едра кайма.
  3. Омесете добре подправките и получената кайма и оставете да преседи за 24 часа на хладно и тъмно място. 
  4. Докато чакате каймата да поеме всички аромати от подправките, подгответе свинските черва. Дядо съветва да ги измиете добре и да ги оставите да изсъхнат. 
  5. След като каймата е готова, е време да я поставите в свинските черва. За целта ще имате нужда от фуния и машинка за мелене на месото. Напълнете червото и през около 30 см връзвайте с конец. Дядо съветва да оставите конецът по-дълъг.
  6. След като приключите с пълненето, срязвате червото и всяко парче огъвате под формата на подкова. Завържете здраво конеца, за да може да седи в тази форма. 
  7. Време е и за последната стъпка от направата на вашия домашен суджук. Оставяте го на проветриво хладно място за 2 седмици. След този срок е готово да си го похапвате сладко-сладко. Дали сурово, дали изпечено- сякаш е вкусно! Особено подходящо е вечер за мезе с чаша червено вино или тъмна бира.

Прочетете също: Ашваганда – Билката, която полага огромни грижи за цялото тяло

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни