20 интересни факта за Петър Дънов

Един от духовните учители в историята на човечеството е Петър Дънов. Той идва на Земята с мисия да промени живота на хората, да прогледнат към по-доброто. Животът на Учителя е удивителен и изпълнен с мистика, точно какъвто е и самият Дънов.

За да разберете повече за пътя на Учителя ви представяме следните 10 интересни факта:

1. Роден е на 11 юли 1864 г. в село Хадърча, Варненско. Баща му е Константин Дъновски, първият български свещеник във Варна.

2. Дънов е бил ням до навършване на 6 години. Проговорил на 12 юли – ден, когато по стар стил се отбелязвал Петровден. Според биографите, първите думи на Дънов били „мамо, искам люлка“.

3. Постоянно изненадвал близките си и съседите си с мъдрите думи, които изричал, без никой да очаква от него.

Петър Дънов

4. Често давал съвет на някой съселянин как да постъпи, без онзи да му е казвал какво го боли или какъв проблем го мъчи. Така хората започнали да шушукат, че момчето може да чете мисли.

Образование живот в България

5. Завърша образованието си във Варна, след това учи в Свищов. Заминава за САЩ, където учи богословие и медицина. 

6. По време на пестоя в Америка в него се засилва интереса към Висшите сили, а след като се връща обратно в България, се фокусира върху духовното си развитие.

7. През 1895 г. Петър Дънов се завръща в България и се установява във Варна. Участва дейно в обществения живот, с ясно изразена патриотична нагласа, стреми се да повдига духа, образованието и културата на народа.

8. От 1901 до 1912 г. пътува из селищата на България, изнася сказки и прави френологични и психологически изследвания върху българите. Пътуванията му обхващат територията от двете страни на Стара планина и от Черно море до Цариброд.

9. През 1912 г. в село Арбанаси работи върху Библията и съставя „Завета на цветните лъчи на светлината“, който излиза от печат през септември същата година. На титулната страница е изписано мотото: „Винаги ще съм предан раб на Господа Иисуса Христа, Син Божий, 15 август, Търново, 1912“.

23 интересни факта за живота на Иван Вазов

10. През 1912 г. основава Бяло братство с трима свои последователи, а през 1913 г. е отлъчен от Православната църква. Смята се, че Дънов е създал секта, която обаче мнозина следват.

Петър Дънов

 

Прочетете още 5 интресни факта за Дънов

11. Дънов вярва в кармата. Според него за всичко, което ни се случва, сме отговорни ние, защото това е собствената ни карма, съществуваща на база собствените ни мисли и действия. 

12. Призовава и към сексуална разкрепостеност, отричайки вярността и лоялността към партньора, което въздейства негативно на много семейства и техните бракове.

Петър Дънов

13. Петър Дънов вярва в лечебната сила на водата. Той дава съвети, чрез които можем да запазим доброто си здраве и да избягаме от болестите, пиейки вода. Според него хрема и треска се лекуват с три чаши гореща вода без храна.

Художниците, с които се гордеем

14. През 1927 г. Дънов създава край София селището Изгрева (днес квартал Изгрев в София), в което събира свои слушатели, последователи и ученици, за да центрира работата на езотеричната школа.

Установява се постоянно в Изгрева, където проповядва в специално построен салон. От 19 август 1927 г. (на годишния събор на Всемирното бяло братство) изнася поредица от беседи, обединени в цикъла „Пътят на ученика“.

15. През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. На 21 септември 1930 г. открива ново течение на своите проповеди, наречено неделни утринни слова, които продължават до април 1944 г.

Петър Дънов

Ето още 5 факта които требва да знаете

16. През 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от 28 упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията Слънчеви лъчи и Пентаграм.

17.  В началото на 1944 г., по време на тежките въздушни бомбардировки над София, казва на свои ученици: „Тук вече няма условия да поддържа човек връзката си с Бога.

Да излезем от тук“ и заедно с малка група от тях отива в село Мърчаево (на 24 км югозападно от София). Установява се в дома (сега музей) на своя ученик Темелко Гьорев.

20 интересни факта за живота на Йордан Радичков

18. Завръща се на Изгрева на 19 октомври 1944 г. На 20 декември 1944 г. изнася пред Общия окултен клас беседата „Последно слово“.

19. Петър Дънов умира на 27 декември 1944 година в София и е погребан на Изгрева.

20. Мястото е обявено за паметно място през 1976 г. от Комитета за култура, ръководен от Людмила Живкова.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни