20 интересни факта за живота на Никола Вапцаров

Никола Вапцаров е поет, който се е борил против фашизма в България и е дал живота си за това. Той е работил и срещу антихуманната политика по онова време у нас, която е провеждала правителството и не напразно неговото творчество е с голяма стойност за нас и до днес. В тази статия ние от “Всички теми” ще разгледаме 20 интересни факта за Никола Вапцаров.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Йордан Йовков

 

Благодарение на делата си и неговата отдаденост, той е получил световната награда за мир на Световния съвет на мира. Никола Вапцаров е единственият българин, получил това огромно признание!

5 интересни факта за Никола Вапцаров

1. Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември 1909 година в Банско. 

2. Неговият баща, Йонко Вапцаров е участвал в борбата за свобода за македонския край заедно с големия поет Пейо Яворов.

3. Майка му Елена е била добре образована и културна жена, която е възпитавала децата си да обичат и почитат родината си. Благодарение на нея Вапцаров е наследил интереса си към литературата и поезията.

4. Ученическите му години са по време на бедността след Първата световна война и учи в Разложката гимназия от 1924 до 1926 г.

5. Къщата на поета в Банско е била посещавана от видни интелектуалци – Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов и Иван Пенков, както и много други. Дори цар Фердинанд, Вилхелм II, Борис III са посещавали семейство Вапцарови. 

 

интересни факта за Никола Вапцаров

Още интересни факти за Никола Вапцаров

6. Първото му стихотворение, което е напечатано на хартия, излиза в ученическия вестник „Борба“ и е със заглавие „Към светли идеали“.

7. Той мечтае да завърши Разложката гимназия и след това да следва литература, но баща му е бил много властен човек и не му разрешава. Вместо това през 1926 г. Вапцаров отива в Морското машинно училище във Варна и го завършва през 1932 г. 

8. По време на учебна практика в Морското училище той се качва на корабите „Дръзки“, „Бургас“ и през април и май 1932 г посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа.

9. Той намира утеха в любимите си книги, тъй като режимът там е бил точно както в казарма – суров и тежък. Участва и в множество рецитали и театрални постановки. Започва редовно да пише стихотворения и да ги изпраща за печат в различни младежки издания по онова време.

10. В морското училище се събужда и друга негова страст – тази към машините и морето. След като го завършва, дори той става огняр, а след това и машинен техник във фабриката в с. Кочериново „Българска горска индустрия“. Там също участва в театрална трупа и се заема да се бори за интересите на неговите колеги.

Други любопитни факти за писателя

11. Никола Вапцаров сключва брак с Бойка Вапцарова през 1934 г. Заедно се местят да живеят в София през 1936 г. след като го уволняват от фабриката.

12. През юли същата година техният седеммесечен син Йонко се разболява и умира.

13. През ноември 1938 г. го назначават като техник в Държавния екарисаж и точно по това време той написва някои от най-хубавите си творби.

14. Никола Вапцаров издава единствената си стихосбирка „Моторни песни“ през януари 1940 г.

15. Поетът е редактирал за вестника „Литературен критик“ през 1941 г. Също така е публикувал и във вестниците „Кормило“, „Нова камбана“, „Светлоструй“, „София“, сп. „Занаятчийска беседа“ и още много други. 

 

Прочетете също: 23 интересни факта за Иван Вазов

 

И още 5 интересни факта за Никола Вапцаров

 

интересни факта за Никола Вапцаров

16. Печели конкурса за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“ през 1937 г. 

17. Освен стихотворения, той пише още разкази, пътеписи, произведения за деца, критика и дори една пиеса. Най-много негови произведения са издавани след неговата смърт.

18. След нападението на фашистка Германия, което се случва на 22 юни 1941 г. БКП мобилизира своите сили за въоръжена борба. Тогава Вапцаров става помощник на Цвятко Радойнов в нелегалната дейност на Военната комисия на ЦК на БКП.

19. Домът на поета е обискиран на 4 март 1942 г. Арестуват го и му повдигат обвинение. Малко по-късно, на 23 юли 1942 година в тунела на стрелбището на Школата на запасни офицери в София, Никола Вапцаров умира от куршуми само на 32 години.

20. Амнистиран е посмъртно през 1944 г. и получава своята почетна премия на мира през 1952 г.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни