Париж има много различни лица, това е град, богат на култура, изкуство, дизайн, красота и история. Независимо дали стоите на опашка, за да видите Мона Лиза, опитвайки се да направите перфектната снимка на Айфеловата кула, търсите най-вкусните кроасани или просто се лутате из Монмартър, Париж е град, който със сигурност ще плени сърцето ви.

Представяме ви 20 интересни факти за Париж – градът на любовта, изкуството и вкусната храна.

  1. Лувърът е най-обширната художествена галерия и музей в света, има над 38 000 произведения на изкуството в стените си, включително най-известната картина някога, Мона Лиза. През 2018 г. 10,8 милиона посетители са минали през вратите на Лувъра, което го прави най-посещаваната галерия на планетата!
факти за Париж

2. Противно на общоприетото схващане, Айфеловата кула всъщност не е най-посещаваният паметник в Париж! Айфеловата кула е класирана на четвърто място сред най-ценените паметници в Париж. Въпреки че това е една от най-обичаните и най-посещаваните сгради в света днес, парижани първоначално не са били фенове на Айфеловата кула. На първо място е катедралата Нотр Дам, следвана от базиликата Сакре Кьор и Лувъра.

3. Най-популярният начин, по който местните жители се придвижват в Париж, е чрез тяхната подземна влакова система. Около 5 милиона души на ден използват парижкото метро. След Москва това е най-натоварената подземна мрежа в Европа.

4. Катакомбите са едно от местата за посещение в Париж, за да научите повече за историята на града. Това все още е тъмно място, което пази над 6 милиона останки от парижани.

Препоъчаме ви още:

20 интересни факта за Истамбул

5. Колкото и невероятно да беше, „мостът на любовта“ (Pont des Arts) вече не съществува! 1 милион ключалки тежаха над 45 тона и трябваше да бъдат премахнати, за да се предотвратят структурни щети. Мостът е преукрасен с модерен дизайн в стил арт деко.

Париж

6. С около 400 станции не е изненада, че мрежата на метрото в Париж има няколко тайни. Една от тях е, че най-малко 14 от тях са „никога не използвани“, „изоставени“ или „вече не се използват“. Станцията Porte des Lilas се отдава под наем като снимачна площадка от продуцентски компании.

факти за Париж

7. факти за Париж-Градът има над 6000 улици.

8. Париж е модната столица, повечето от известните модни марки са френски марки (Chanel, Louis Vuitton, Dior, Jacquemus). Разбира се, те са тези, които измислят и военните дрехи. Камуфлажното облекло в армията е използвано за първи път от французите, думата „камуфлаж“ грубо се превежда като „грим за сцената“.

9. Известният коктейл “Кървавата Мери” е изобретен в Париж в хотел Ritz. Легендата гласи, че този популярен коктейл е направен за известния писател Ърнест Хемингуей! Хемингуей поискал напитка, която не мирише на алкохол, така че му била дадена водка, смесена с доматен сок.

 10. Френската армия е единствената в Европа, която все още има в редовете си пощенски гълъби. Те се държат в Мон Валериен близо до Париж. Тези гълъби могат да се използват за извършване на предавания в случай на голяма катастрофа.

 11. Статуята на свободата може да е била подарена на САЩ от Франция през 1886 г., но няколко години по-късно американската общност в Париж подарява на французите реплика в четвърт мащаб, която сега се намира на изкуствен остров в Сена.

факти за Париж

Градът също има Пламък на свободата – пълноразмерна реплика на пламъка от оригиналната Статуя на свободата – който се е превърнал в светилище на принцеса Даяна, която беше убита в автомобилна катастрофа в близкия тунел на моста Алма.

 12. Всяка година от 1994 г. насам се провежда състезание, което разчита на жури от професионалисти в печенето и шестима произволно избрани парижани, за да определи най-добрата багета в града. Тези щастливи любители на хляба могат да ядат багети през целия ден – оценявайки всеки хляб за вкус, консистенция, мирис и естетика.

 13. Париж е разделен на 20 арондисмана (или квартала), които са номерирани така, че да наподобяват спиралата на черупката на охлюв.

 14. факти за Париж-Първото кафене в града работи 90 години по-дълго, отколкото САЩ са държава.

 15. Столицата на Франция може и да няма излаз на море, но в река Сена (която разделя града на две) има два естествени речни острова: Ил дьо ла Сите и Ил Сен Луи, които са свързани помежду си и с останалата част на Париж чрез мост.

Препоръчваме ви още:

Най-малките държави в света – Интересни факти

 16. През юли и август пясък, палми, плажни столове и чадъри изскачат край водните пътища на града, включително Сена. Освен че привлича любителите на слънцето в Париж, годишният „плажен фестивал“ предлага ежедневни театрални работилници, музика на живо, водни спортове и уроци по тай чи.

Mossaika

 17. Качеството на водата във Франция е първокласно и ще намерите безплатни фонтани с газирана вода в целия Париж.

18.  Париж е толкова романтизиран, че някои посетители напускат ваканцията си в Париж, чувствайки се разочаровани. Ефектът е толкова често срещан, че му е дадено име: Синдром на Париж. През лятото на 2011 г. най-малко 20 души са станали жертва на това конкретно заболяване.

  19. Първата известна снимка на хора е заснета в Париж през 1838 г.

Прочетете още:

Топ 10: Най-мистериозните места в България

20. Известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ някога е била открадната от Лувъра – и отнема повече от ден, преди някой да забележи, че липсва.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни