20 интересни факта за Гучи

Когато мислим за марки от висок клас, Гучи  често е една от първите, които идват на ум. Въпреки че не всеки може да си позволи да купува артикули на Гучи, някои хора смятат марката за основна част от гардероба си.

20 интересни факта за Гучи


Gucci е популярен с дизайна си в модната индустрия. Повечето от техните дизайни са вечни и иновативни. Те създават толкова много тенденции в социалните медии, като правят революционни дизайни. Тази марка може да преобърне модната индустрия с главата надолу. 

Най-скъпите картини в света – Топ 10

Има толкова много неизвестни факта за Гучи и в тази статия ще ви запознаем с 20 от тях.

1. През 1921 г. Гучио Гучи основава марката. Той е моден дизайнер и италианско-британски бизнесмен. Първите им продукти са луксозни чанти и кожени изделия. Дизайните на Гучио Гучи са вдъхновени от конния спорт.

20 интересни факта за Гучи


2. След 1953 г. марката става популярна. Те не представят линия дрехи до 1970 г. След това започват да пускат аромати. Марката е изправена пред неуспех поради разногласия в семейството през 80-те години.

3. През 90-те години на миналия век творенията на дизайнер на име Том Форд оформят характера на марката. Гучи се превръща в желана луксозна марка под неговото творчество. Неговият денди стил на дизайн и дръзки кройки завладяват модната индустрия.

4. В момента марката Гучи е собственост на Керинг Груп. Това е френска луксозна група. През 2019 г. марката генерира годишни приходи от 9,63 милиарда евро. Гучи е на 33-то място в списъка на най-добрите световни марки за 2019 г., изготвен от Interbrand. Те са сред класираните в списъка на най-ценните марки, изготвян всяка година от 2000 г. насам.

5. През 2015 г. Алесандро Микеле е назначен за творчески директор на марката. Имиджът на марката се променя чрез него. Дизайните му са по-пискливи и андрогинни. Ексцентричните шарки и наситените цветове стават част от новите им колекции.

6. През 2015 г. Алесандро печели наградата Международен моден дизайнер на годината. Настоящият изпълнителен директор на марката е Марко Бизари. Марката придобива уникална идентичност.

7. Известното двойно G лого означава Guccio Gucci. | 20 интересни факта за Гучи

8. Въпреки че марката започва в Италия, страна, известна със своята мода, стилът е вдъхновен от хората, живеещи в Лондон и около Англия.

9. Гучи се вдъхновява, докато работи като оператор на асансьор в луксозния хотел Savoy в Лондон. Той се запознава с известни личности като Уинстън Чърчил и Мерилин Монро, а техните аксесоари го вдъхновяват да създаде своя собствена марка.

10. До смъртта си през 1953 г. Гучио Гучи лично управлява марката.

11. След смъртта му синовете му поемат бизнеса и рекламират продуктите сред холивудски знаменитости.

12. Популярната чанта Gucci Hobo е използвана от знаменитости като Елизабет Тейлър.

Най–актуалните прически за есен–зима 2021/2022

13. Логото на GG не е създадено от самия Gucci. Проектиран е през 1960 г. в чест на Guccio Gucci след смъртта му.

14. През 40-те години Италия е под управлението на диктатора Бенито Мусолини. Фашисткият режим означава, че кожата често е била много трудна за придобиване, затова много от продуктите на Gucci първоначално били направени от коприна.

15. През 2005 г. Гучи решава да влезе в партньорство с UNICEF. Това означава, че процент от всички печалби се даряват на организацията, помагайки на децата да получат по-добро образование и чиста вода в страните от третия свят.

16. Фрида Джанини става творчески директор през 2006 г., след като Том Форд напуска, за да създаде своя собствена марка. | 20 интересни факта за Гучи

17. През 2015 г. модният дизайнер Алесандро Микеле става креативен директор. Оттогава продажбите са нараснали с 12%, а Гучи е още по-виден на събития от световна класа като Седмицата на модата в Милано.

18. Това e първата марка домакин на модно шоу в Уестминстърското абатство, Лондон, което се проведе през 2017 г.

19. Компанията провежда първото си модно шоу във Флоренция, 60 години след основаването на компанията.

20. Известният копринен шал с флорални щампи се появява за първи път по специална молба на Грейс Кели, принцеса на Монако, през 1966 г. Шалът е проектиран от Родолфо Гучи, син на основателя Гучио.

Топ 5 на най–емблематичните модни икони на XX Век

БОНУС Факти ЗА ЛЮБОПИТНИТЕ

21. Подписът на Gucci и изключително популярен Bamboo Shopper е създаден поради недостиг на чуждестранни доставки през 40-те години на миналия век и годините на фашистката диктатура в Италия. С ограничени налични количества, марката експериментира с бамбукова дръжка, която катапултира марката към успех през 1947 г.

20 интересни факта за Гучи

22. През 1998 г. чифт дънки Гучи бяха продадени на цена от над 3100 долара. По това време това са най-скъпите дънки, продавани някога, и те се появяват в Книгата на световните рекорди на Гинес. Наречени са „гениалните дънки“ и са изтъркани, разкъсани и украсени с африкански мъниста.

23. Основните спонсори на Гучи са „аристократите на коне“, които предпочитат марката за своето конно оборудване. Това е мястото, където идва популярната функция на марката Horse bit.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни