20 интересни факта за Луната

Луната – единственият естествен спътник на Земята. Смята се, че се е образувала, когато огромна скала се е разбила в земята, малко след като Слънчевата система е започнала да се формира преди около 4,5 милиарда години. В тази статия на “Всички теми” ще може да научите 20 интересни факта за Луната, за част от които може би не сте подозирали.

Луната е открита през 1610 г. Това е петият по големина спътник в Слънчевата система и най-големият сред планетарните спътници спрямо размера на планетата, около която обикаля. 

За да научите повече неща, прочетете нашите 20 факта за луната!

1. Луната е вторият по плътност спътник. Първият по плътност е спътникът на Юпитер – Йо.

2. Луната винаги показва на Земята едно и също лице.

3. Луната е с диаметър 3476 км – това е приблизително една четвърт от размера на Земята.

Топ 6 най-продавани книги през XX век

4. Въпреки че в сравнение с нощното небе изглежда много ярка, с коефициент на отражение малко по-висок от този на износения асфалт. Гравитационното й влияние предизвиква океанските приливи и отливи, телесните приливи и лекото удължаване на деня.

​5. От Земята Слънцето и Луната изглеждат приблизително с еднакъв размер. Всъщност Луната е 400 пъти по-малка от Слънцето, но и 400 пъти по-близо до Земята.

И още:

6. Всяка година Луната се отдалечава от нашата планета на около 3,8 см.

7. Луната също има трусове. Те не се наричат ​​земетресения, а лунни земетресения. Те са причинени от гравитационното влияние на Земята. За разлика от земетресенията, които продължават най-много само няколко минути, лунните земетресения могат да продължат до половин час. Те обаче са много по-слаби от земетресенията.

8. На Луната има вода! Това е под формата на лед, уловен в прах и минерали на и под повърхността. Той е открит в области от лунната повърхност, които са в постоянна сянка и следователно са много студени, което позволява на леда да оцелее. Водата на Луната вероятно е била доставена на повърхността от комети.

9. Има много прах на повърхността на Луната и астронавтите от Аполо намират костюмите си покрити с него, когато се качват в своите лунни модули“, обяснява Маси. „Един астронавт от мисията Аполо 17 (Харисън „Джак“ Шмит) оприличи миризмата й на тази на барут.

Прахът предизвика у някои астронавти нещо като „лунна сенна хрема“. Кихането и задръстванията отнеха дни, за да изчезнат. „Хубавото е, че няма вятър, който да го духа“, добавя Маси.

10. Тъй като Луната няма защитна атмосфера, повърхността изпитва екстремни температури, от невероятно студени от далечната „нощна“ страна и над кипене от „слънчевата“ близка страна“, обяснява Маси.

Според НАСА температурата на Луната може да варира от 123 градуса по Целзий до -233 градуса по Целзий. Средната повърхностна температура е 107 градуса по Целзий през деня и -153 градуса по Целзий през нощта.

още 5 интересни факта за луната

11. Повечето от 200-те тона боклук на Луната са космически боклуци и ефемери, кацнали аварийно или оставени от 12-те астронавти, които са посетили Луната от 1969 г. насам: изоставени сателити, използвани ракети, камери, раници и топки за голф.

10 от най-тайнствените места по света

12. Сред отломките на Луната е прахът на Юджийн Шумейкър, един от основателите на областта на планетарната наука, изпратен към небето от НАСА в поликарбонатна капсула.

13. В малко проучване от университета в Базел в Швейцария субектите, наблюдавани най-близо до пълнолуние, са имали по-малко дълбок сън. Произвеждали са по-малко мелатонин и са им отнемали пет минути повече време, за да заспят в сравнение с наблюдаваните през други периоди от месеца.

Изследователят на съня Мари Дюмон, която не е участвала в проучването, предполага, че пълнолунието може косвено да повлияе на вътрешния часовник на тялото, като увеличи излагането на доброволците на светлина вечер.

14. Атмосферата, която разпръсква светлина, за да създава сенки на Земята, отсъства на Луната. Слънцето и самата Земя осигуряват малко светлина, достатъчно, за да се появят сенки, но сенките се виждат много по-трудно.

15. Луната има своя собствена часова зона. Нарича се „Лунно стандартно време“, но не съответства просто на времето на Земята. Времето е доста различно на Луната отколкото на Земята; една година на Луната е разделена на дванадесет „дни“, всеки от които е дълъг приблизително колкото месец на Земята.

20 интересни факта за Луната, интересни факта за луната


Всеки „ден“ е кръстен на различен астронавт, който е ходил на Луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това са разделени на часове, минути и секунди. О, и календарът започна в момента, в който Нийл Армстронг стъпи на Луната: Година 1, ден 1, цикъл 1 започна на 21 юли 1969 г. в 02:56:15 универсално време.

други 5 интересни факта за Луната

16. Въпреки че Луната свети ярко в нощното небе, тя не произвежда собствена светлина. Ние виждаме Луната, защото тя отразява светлината от Слънцето.

Топ 5: Недостижими върхове на Земята

 17. Забелязвали ли сте някога как Луната изглежда променя формата си всяка вечер? Това е така, защото докато Луната обикаля около Земята. Слънцето осветява различни части от нейната повърхност – така че само нашата представа за Луната се променя, а не самата Луна.

18. Гравитацията на Луната е по-слаба, всъщност само една шеста от гравитацията на Земята. Това означава, че ще тежите много по-малко, ако стоите на Луната!

19. Луната има над 300 000 кратера с диаметър над 1 км, които са идентифицирани от нейната близка страна. Най-големият открит кратер се нарича басейнът на Южния полюс-Ейткен – огромните 2500 км в диаметър и около 8 км дълбочина.

20 интересни факта за Луната, интересни факта за луната

 20. Диаметърът на Австралия е с 600 км по-широк от диаметъра на Луната!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни