Историята на Къщата с ягодите

Архитектите на миналото са били изключително талантливи хора. Разхождайки се по малките тесни улички из центъра на София, човек може само да се диви на невероятно красивите архитектурни постройки. Някои от тях са използвани и все още се използват като жилищни сгради, а други са изпълнявали ролята на различни културни центрове. Нашата столица е като един малък Рим. Днес тя съчетава модерния свят с миналото, но е все така чаровна и красива. За жалост, описаната по-горе картинка можеше да е още по-незабравима и красива, ако знаехме как да се грижим правилно за сградите, които са паметници на културата и са от голямо местно значение. Толкова красиви сгради в София се рушат, че чак ни става тъжно…

Днешната статия на “Всички теми” е посветена на един от културните паметници на столицата, за който ни се иска отново да има възможност да бъде посещаван и разглеждан от гражданите и туристите.

Прочетете още: Наистина ли Христофор Колумб е открил Америка?

Историята на Къщата с ягодите

Една от най-красивите и ценни архитектурни находки на стара София е известната Къща с ягодите, намираща се на ул. Сан Стефано номер 6.  Строена е между 1927 и 1930 г. от архитекта Георги Кунев, по поръчка на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Тя е с площ от 500 кв. м., с двор към улицата и красива ограда от ковано желязо. Къщата разполага с тройно стълбище и два специални портала, пригодени за влизането на карети и файтони. Само като си го представим ни се иска да се върнем в онези времена. Къщата е построена на два етажа, като разполага с 5 спални, салон за прием на гости, стаи за прислугата, подземна изба, кабинет и малка сцена за музиканти. За съжаление мебелите липсват, но е запазена красивата камина от червен мрамор с метален релеф, изобразяващ картина. Вратите на помещенията са с дървена ламперия и стъкла от кристал.

През 1944 г. къщата става държавна собственост и бива използвана за политически цели. Първоначално е помещавала Румънското посолство, а след това сградата става търговско представителство на СССР в България. В началото на прехода къщата е върната на наследника на Димитър Иванов.

Произход на името

Интересно е, че в двора на Къщата с ягодите никога не е имало истински ягоди, въпреки популярното й название. В двора на имота има растение, чийто малки плодчета наподобяват ягоди, а според познавачите те са декоративни. Именно заради тях къщата е позната с това име.

Интересни факти

През 2001 г. тя е снимачна площадка на филма „Опашката на дявола“ с участието на Мариус Куркински. Къщата с ягодите става собственост на бизнесмена Димитър Златев, който почти две десетилетия не предприема действия по нейната реставрация и е оставена да се руши. Според един от последните огледи на имота стените му са пропити от мухъл и плесен в следствие от натрупаната влага. Основата на втория етаж е провиснала, а пукнатините сигурно са стотици. Къщата с ягодите може да рухне дори при най-лекото земетресение. Нейното състояние към днешна дата не отговаря на изискванията за сигурност. Всички сгради в столицата трябва да са укрепени, така че да издържат земетръс от 9 по скалата на Рихтер.

Актуално състояние

В началото на тази година собственика на имота Димитър Златев обяви, че ще започне цялостна реставрация, като ще запази автентичността на архитектурата. Проектът за цялостното реконструиране е даден на архитект Георги Савов. Надяваме се скоро да се радваме отново на красивата сграда и да можем да я видим отблизо, без да се притесняваме за здравето си.

Прочетете още: Най-посещаваните дестинации

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Най-добрите коледни филми

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни