5 съвета за здравословен начин на живот

Когато става въпрос за новогодишни обещания, то „здравословен живот“ и „да бъдем във форма“ са едни от най-популярните. Всяка година във всеки един от нас има желание да се справя по-добре от предходната година, особено когато става въпрос за грижа за телата си, а оттам и за здравето си. С допълнителния акцент върху здравето е по-важно от всякога да вземем тези съвети  за здравословен начин на живот и да се придържаме към тях. Ето кои са 5-те съвета, които ние от “Всички теми” с удоволствие следваме!

#1 Съвет за здравословен живот  – Изпразнете шкафа, в който държите пакетирани храни и лакомства

В момента, в който вземете осъзнато решение да водите здравословен начин на живот, това трябва да е първата крачка. Знаем, че тази стъпка на пръв поглед е голяма. За това нашият съвет е да започнете да премахвате от хранителния си режим постепенно една по една т.нар. нездравословни храни като полуфабрикати, пакетирани снаксове и чипсове, бяла захар, бяло брашно и др.

здравословен живот

#2 Съвет за здравословен живот – ограничете наситените мазнини и трансмазнините

Знаете ли, че рискът от появата на рак на гърдата, се влияе от видовете мазнини, които приемаме. Едно европейско проучване, напревено сред близо 320 000 жени, посочва лека връзка между честотата на рак на гърдата и високия прием на наситени мазнини, които са в изобилие в храни като червено месо и пълномаслени млечни продукти.

Прочетете също: Здравословен сън – 10 полезни съвета

 

Трансмазнините, често срещани в закуските, които като деца ежедневно си купувахме от лафките до училище, и в други преработени храни, също могат да повишат риска от рак на гърдата. Щом сте се спрели на здравословен живот като алтернатива за по-добър живот, помислете за избора на здравословните ненаситени мазнини, намиращи се в храни като ядки, семена, зехтин и масла от рапица, авокадо, мазна риба и др. И се постаряйте да консумирате от тях!

здравословен живот

#3 Съвет за здравословен живот – ходете пеша ежедневно

Стремете се да се разхождате поне веднъж на ден. Оставете колата на паркинга и отидете пеша до магазина. Направете разходка със семейството до близкия парк. Може дори да поиграете с тях и да потичате, докато играете на криеница или гоненица. Ако училището на децата или работното ви място е близо до вкъщи – отново, забравете за колата или градския транспорт. Вървете пеша!

Не е задължително да чакате новата година, за да започнете с лека физическа активност, каквато е ходенето например. Не отлагайте! Започнете сега! Освободете се от спиращите ви мисли от рода на „Нямам време“ или „Започвам от утре.“  

Освободете си малко място в графика си и го направете. Ще се върнете у дома, чувствайки се завършен и вече сте започнали пътуването си към здравословен живот. Представете си как кратки 30 минути могат с малки стъпки да променят живота ви към по-добро. Продължавайте в същия дух всеки ден!

здравословен живот

#4 Съвет: Премахнете негативните неща от живота си

След последните няколко години е нормално да имате моменти, в които се чувствате малко негативни. Това е нов начин на живот, който се превърна в норма и всички ние трябваше да се адаптираме, за да се справим. Ако погледнете назад към живота си, ще има ключови моменти, когато сте забелязали, че вашето мислене е повлияло на живота ви. 

Трудно е да се видят такива по онова време, но ретроспективността е прекрасно нещо. Положителната нагласа е ключът към поддържането на здрав ум и здраво тяло. Не забравяйте да се опитате да останете позитивни в онези дни, когато нещата се объркат.

Американската сърдечна асоциация публикува научно изявление през януари 2021 г. Изследването разглежда връзката между психологическото здраве, благополучието и връзката ум-сърце-тяло. В извадка от доклада се казва: „Щастливите хора са склонни да спят по-добре, да спортуват повече, да се хранят по-добре и не пушат.“ Този цитат обобщава истинските ползи от това да бъдеш позитивен и да се чувстваш щастлив.

здравословен живот

#5 Съвет: Слушайте тялото си и се наспивайте

Колко часа на денонощия спите средно? Спането е популярно забавление за повечето от нас. Кой не обича да се свива в леглото си, особено през зимата? Със завивки, одеяла и пухкави възглавници е като рай. Но трябва да сте сигурни, че спите достатъчно за вас. Може да сте чели доклади, че имате нужда от поне 8 часа сън на нощ, но всеки е различен.

Прочетете също: Как да съхраним различни хранителни продукти за по-дълго време

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Запишете си дните, в които се събуждате отпочинали и щастливи. Колко часа сън ви трябваха? Ако това означава, че трябва да си лягате по-рано, направете го. Вашето тяло и ум ще имат необходимото време, за да се възстановят от деня, който сте имали. Можете да се събудите сутрин с чувството, че сте готови да поемете света. Вероятно ще станете и по-рано. Не е лошо, тъй като можете да свършите много неща, преди да започнете деня си. Пригответе се да накарате съня си да работи за вас, а резултатът е един – това е началото на един по-здравословен начин на живот. Лалетакартини със скандинавски мъх

дропшипинг счетоводство софия

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни