10 съвета за здравословен сън

Установено е, че сънят е от съществено значение за физическото и психическото ни здраве. Но въпреки важността му, тревожен процент от хората редовно се лишават от качествен и здравословен сън и са особено сънливи през деня.

Въпреки че причините и видовете проблеми със съня са много различни, експертите са единодушни по отношение на няколко конкретни стъпки, които насърчават по-спокойния сън. За много хора опитите за прилагане на всички тези стратегии могат да бъдат непосилни. 

Прочетете също: Как да подобрим психическото си здраве?

Съветър на “Всички теми” е да започнете с малки промени и да си проправите път към изграждане на навици в тази посока. По този повод събрахме 10 съвета, които ще ви помогнат да направите първата крачка към здравословен сън. За ваше улеснение ги разделихме в три категории.

Превърнете спалнята си в комфортно място за здравословен сън

Въпреки че това може да изглежда очевидно, често се пренебрегва. В резултат хората изпитват трудности при заспиването и спането през нощта. При проектирането на средата за сън се съсредоточете върху максималния комфорт. А също и върху минимизирането на разсейващите фактори, включително с помощта на тези съвети за здравословен сън:

#1 Използване на висококачествен матрак и възглавница

Най-добрият матрак за вашите нужди и предпочитания е от съществено значение, за да сте сигурни, че се чувствате достатъчно комфортно и да се отпуснете. Възглавницата осигурява подходяща опора на гръбначния стълб, за да се избегнат болките и страданията.

#2 Изберете качествено спално бельо

Чаршафите и одеялата играят важна роля за това леглото ви да се чувства привлекателно. Търсете легла, които са приятни на допир и които помагат да се поддържа комфортна температура през нощта.

здравословен сън

#3 Избягване на смущенията, свързани със светлината

Прекомерното излагане на светлина може да наруши съня и циркадния ритъм. Затъмняващите завеси над прозорците или маската за сън над очите ви могат да блокират светлината и да подпомогнат почивката ви.

#4 Въвеждане на приятни аромати за здравословен сън

Лек аромат, който ви успокоява, може да ви помогне да заспите по-лесно. Етерични масла с естествени аромати, като лавандулата например, могат да осигурят успокояващ и свеж аромат в спалнята ви.

Здравословен сън чрез Оптимизиране на графика

Поемането на контрола върху дневния график на съня е мощна стъпка към по-добър сън. За да започнете да използвате графика си във ваша полза, опитайте да приложите тези съвети за здравословен сън:

#5 Определяне на фиксирано време за събуждане

Почти невъзможно е тялото ви да свикне със здравословен режим на сън, ако постоянно се събуждате по различно време. Изберете си час за събуждане и се придържайте към него. Дори през почивните дни или в други дни, когато иначе бихте се изкушили да поспите.

здравословен сън

#6 Време за сън

Ако искате да сте сигурни, че си осигурявате препоръчителното количество сън всяка нощ, трябва да предвидите това време в графика си. Като имате предвид фиксираното време за събуждане, върнете се назад и определете целевото време за лягане. Винаги, когато е възможно, си давайте допълнително време преди лягане, за да се подготвите за сън.

#7 Внимавайте с дрямките

За да спите по-добре през нощта, е важно да внимавате с дрямките. Ако подремвате твърде дълго или твърде късно през деня, това може да наруши графика ви за сън и да затрудни заспиването ви. Най-доброто време за дрямка е в ранния следобед, а най-добрата продължителност на дрямката е около 20 минути.

Създаване на рутина преди лягане за здравословен сън

Ако ви е трудно да заспите, естествено е да си мислите, че проблемът започва, когато легнете в леглото. В действителност обаче подготовката преди лягане играе решаваща роля за това да заспите бързо и безпроблемно.

Лошите навици преди лягане са основен причинител на безсъние и други проблеми със съня. Промяната на тези навици може да отнеме време, но усилията могат да се отплатят, като ви направят по-спокойни и готови да заспите.

Прочетете също: Как да неутрализираме стреса с правилния чай?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Опитайте се да си създадете последователна рутина, която да спазвате всяка вечер. Това помага за затвърждаване на здравословните навици и сигнализира на ума и тялото, че времето за лягане наближава. Като част от тази рутина, включете тези три съвета за здравословен сън:

#8 За здравословен сън трябва да се успокоите поне за 30 минути

Много по-лесно е да се наспите безпроблемно, ако сте спокойни. Спокойното четене, разтягането с ниска степен на въздействие, слушането на успокояваща музика и упражненията за релаксация са примери за начини да се настроите за сън.

#9 Приглушаване на светлината

Избягването на ярка светлина може да ви помогне да преминете към времето за сън и да допринесе за производството на мелатонин – хормон, който подпомага съня.

#10 За здравословен сън – Прекъснете връзката с устройствата

Таблетите, мобилните телефони и лаптопите могат да държат мозъка ви в напрежение, което затруднява истинското му отпускане. Светлината от тези устройства също може да потисне естественото производство на мелатонин. Опитайте се да прекъснете връзката си за 30 или повече минути преди лягане.

Ако пък имате проблем с похапването преди лягане и това ви пречи да си легнете, когато искате, тогава може да прочетете нашата статия по темата.Лалетакартина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни