Платизма – мускулът на младостта

Мускулът платизма се простира от горната част на гръдния кош до долната челюст и част от лицето, система от мускули, известна като равнина на повърхностната мускулно-апоневротична система.

Тази група мускули, когато е тонизирана, буквално държи линията на врата и челюстта нагоре стегнати. Може да се раздели по време на нормалния процес на стареене, което води до увиснала брадичка, отпусната линия на челюстта и отпусната кожа под брадичката, известна като пуешка шия.

Платизма

Според проучване от 2016 г

Най-често срещаните промени, свързани с възрастта, които засягат платизма мускула, са изтъняване и скъсяване. Стареенето и липсата на тонус на кожата и мускулите също насърчават разполагането на мастни слоеве под мускулната обвивка.

Без този мускул може да ви е трудно да отпивате от напитки, да се целувате, да се мръщите или да правите някакво ясно лицево движение, което използва долната част на устата.

Няколко други изражения, които използват устата, като изненада, объркване или недоволство, също не биха били постижими без този мускул.

Мускулът платизма е уязвим към наранявания на врата, които могат да проникнат в него, тъй като е едновременно повърхностен и тънък.

Прочетете също: 5 съвета за здравословен начин на живот

Проникваща травма при наранявания на шията може да се определи като всяка, която напълно прониква в платизма мускула, което го прави важен ориентир. Когато се извършва операция на врата, мускулът платизма обикновено трябва да бъде прерязан, за да се достигне до по-дълбоки структури.

Влакната трябва да бъдат прецизно зашити, за да се предотврати необичайно прибиране на белега, което може да изглежда грозно.

Набръчканата кожа на шията, причинена от намаляване на мускулния тонус, което води до изтъняване и скъсяване на мускулите. Това е вторичното усложнение на парализата на лицевия нерв и може да бъде свързано с нормалния процес на стареене.

Платизма – мускулът на младостта

Лентите на врата в областта над платизма мускула стават най-забележими с възрастта. Те могат да се влошат от вдигане на тежести или процедури за лифтинг на лицето. Това може да е известно като дискинезия на платизма или “пуешка шия”.

Практикуването ежедневни упражнения за врата могат да ви помогнат да поддържате мускулите гъвкави и тонизирани.

Движението насърчава тонизирането, така че бавното накланяне на главата от едната страна на другата или отпред назад ще упражни всички мускули на долната част на лицето, челюстта и шията, като ангажира мускулната група платизма и води до по-твърда линия на челюстта.

Платизма

Подобни упражнения могат да се изпълняват няколко пъти на ден. Като се повтаря всяко движение от страна на страна или отпред назад пет до 10 пъти за всяка серия.

Упражнение „висяща глава“

Легнете по гръб върху твърда повърхност, като легло, като главата ви виси леко отстрани. Отпуснете ръцете си отстрани. Издишвайки, бавно повдигнете брадичката си към гърдите.

Задръжте свиването за няколко секунди и след това отпуснете главата си обратно в изходна позиция. Повторете това упражнение 10 пъти, като увеличавате повторенията, докато мускулите на врата ви стават по-силни.

Упражнение за стягане на брадичката

Застанете или седнете с отпуснати рамене, обърнати напред. Поставете долната си устна върху горната си устна и наклонете главата си назад. Като усещайки разтягане по стените на челюстта и по предната част на врата. Протегнете се, докато видите тавана, и задръжте тази позиция за няколко секунди.

Платизма

За допълнителен тласък повдигнете леко брадичката си нагоре, за да почувствате допълнително съпротивление по линията на долната челюст и всички мускули на платизмата, от брадичката до гърдите. Бавно се върнете в началната си позиция. Изпълнете 10 повторения, работейки до три серии подред.

Използвайте езика си

Използвайте езика си, за да укрепите мускула си платизма. Седнете изправени и отворете устата си, доколкото можете, без дискомфорт.

Прочетете също: Упражнения за намаляване на кръвното

Изплезете езика си, след което го протегнете надолу към брадичката. Задръжте за три до пет секунди, след което се отпуснете. Започнете с 10 повторения и работете до три серии подред.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни