8 растения, които изчезват от ширините на България заради човека

Човекът е едновременно най-великото, но и най-разрушително творение на майката природа. Начинът му на живот играе ключова роля за развитието на биоразноообразието и изчезването на стотици видове растения и животни.

Промишлеността, вредните газове от автомобилите, отоплението на твърди горива, глобалното затопляне и редица други фактори са причина днес в Червената книга на България да бъдат добавяни нови застрашени екземпляри.  

Прочетете също: Как да отгледаме авокадо от костилка?

Ние от “Всички теми” ще разгледаме подробно тези изчезващи растения, които съвсем скоро може да не отркием никога по нашите ширини.

Еделвайс

Едно от най-популярните и най-красиви защитени растения у нас. Неговият облик дълги годни е символ на Българския туристически съюз. Характерното за еделвайса е, че расте по недостижими места във високопланинските райони. У нас се е срещало най-често по високите склонове на Пирин и Стара планина. По света съществуват общо двайсет вида, като двата най-редки могат да се видят в Хималаите и на връх Еверест.зеолитна вода

Нарцисоцветна съсънка

Малкото бяло цвете е изключително нежно и красиво. То се среща в западните части на Стара Планина и Родопите, във Витоша, Рила и Пирин. Днес може да бъде видяна само в Гоцеделчевското село Въкосел, в местността Козен. Името ѝ идва от интересния и нежен облик. Тя е със стройно и високо стъбло, на чийто връх като в букетче разцъфтяват снежнобелите цветове в средата, на които се открояват жълти тичинки. 

Бардуче

Бардучето е интересно воднисто растение с жълти или червени ароматини цветове в кълбовидна форма. Растението може да бъде забелязано на около 20 см. над водата. Изключително нежно и красиво. Среща се предимно в Горнотракийската низина, Северна България и Черноморското крайбрежие.

Планински божур

На пръв поглед може да решите, че сме сгрешили името на растението, защото сте убедени, че това е т.нар. „витошко лале“. В случая обаче правилното название на красивото жълто цвете е именно планински божур. То обитава предимно влажни поляни торфища и в близост до поточета. Може да го срещнете в подножието на Черната скала и в резервата „Бистришко бранище“. Расте предимно в Стара планина, Рила, Пирин и западните части на Родопите.

Венерина обувка

Тя е първото защитено растение в Европа, известно като най-едроцветната орхидея. Венерината обувка има пълзящи подземни корени и високо стъбло. Вирее най-добре в иглолистни и широколистни гори, обича храсталаци и горски поляни. В България може да бъде видяна единствено в Родопите в близост до връх Червената стена.

Дървовидна хвойна

Дървовидната хвойна е вид дърво или нисък храст от семейството на Кипарсовите растения. Цъфти през пролетта и достига височина от 15 м. В България расте в Западните Родопи, Средни Родопи и Струмската долина. Може да бъде видяна в резерватите „Изгорялото гюне“ и „Тисата“.

Оливеров минзухар

Една от главнте причини това красиво цвете да е защитен и изчезващ вид, е унищожаването на местообитанието му и късането му за букети. В България е разпространен предимно по Черноморското крайбрежие. Среща се и в Зеленополския район, Беласица, долината на река Места, Тракийската низина и на места в Южна България.

Дяволски орех

Дяволският орех е интересно плаващо многогодишно растение. Плодът му представлява едносеменна костилка с роговидни шиловидни израстъци и изгниващ под водата месест околоплодник. Обитава блата, заливи и реки със сладка или полусолена вода. Среща се рядко, главно около река Дунав.

Тези красиви и интересни растителни видове скоро няма да съществуват и да бъдат част от богатия растителен свят. Чрез своя замърсен начин на живот ние унищожаваме красивата си природа. Редно е всеки от нас да се замисли как живее и от какво може да се откаже в името на това да живеем в един по-чист и зелен свят.VetWorld

Прочетете също: Най-лесните за отглеждане стайни растения

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Едно от най-трудните за отглеждане растения у дома пък е орхидеята. Тя изисква по-специални грижи, които може да научите в нашата статия по темата. Лалетабишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни