Отглеждане на орхидея – какво трябва да знаем

Отглеждане на орхидея не е лесно начинание и не всеки любител-градинар е запознат със спецификите на това прекрасно растение. Орхидеите са едни от най-красивите цветя, които можем да отглеждаме у дома. Те често са предпочитан подарък за любима дама вместо букет. За да се радваме максимално дълго на красивата Орхидея, е добре и човекът, който ни я поднася, да избере правилната саксия. Важно е да види корените на растението като те трябва да бъдат твърди и светло-зелени. В случай, че са меки, значи, че е започнал процес на загниване и трудно ще успеем да спасим цветето.

Засаждане

Орхидеите се засаждат в прозрачни пластмасови саксии, което е свързано с техния метод на фотосинтезиране. Не е изключено и да я засадите в керамична саксия, но тогава често се крие риск за растението при пресаждане. Прозрачните саксии привличат по-голямо количество слънчеви лъчи, но може да използвате и непрозрачни в бял цвят. Така ще избегнете изгарянето на корените през лятото.

 

Прочетете също: Най-лесни за отглеждане стайни растения

 

Поливане

Един от най-честите съвети, който ще получите в случай, че някой види в дома ви орхидея, е свързан с поливането й. Всеобщотото мнение е, че тропическото цвете изисква изключително интензивно поливане, което всъщност не е вярно. Отглеждана у дома и на правилната светлина, поливане веднъж на 5 или максимум 12 дни е достатъчно, в зависимост от сезона.

отглеждане на орхидея
Внимавайте с поливането на орхидеята

 

Светлина при отглеждане на орхидея

При отглеждане на орхидея, не я оставяйте на перваза на прозореца, колкото и красиво да изглежда отвън. Това е най-силно нагряваното място през лятото и най-проветривото през зимата. Двете климатични състояния са изключително неблагоприятни за растението и е добре да бъдат избягвани. Изберете осветено място без пряка светлина, за да дадете възможност на цветето да цъфти. В противен случай ще се радвате на зелени листа, но без цвят.конкурентно право

Има и много видове растения, които в комбинацията с орхидея, биха изглеждали чудесно във Вашата стая. Стена от скандинавски мъх, или дори картина от скандинавски мъх в комбинация с грацията и изяществото на орхидеята, ще внесе много уют и стил в дома. Други подходящи растения в комбинация с орхидеята са калатея и сциндапсус.

Температура при отглеждане на орхидея

Един от ключовите фактори за успешното отглеждане на Орхидея е поддържането на правилната температура. Ако искате цветето да цъфти, трябва да осигурим разлика от около 6 градуса между дневната и нощната температура в стаята. През лятото това лесно може да постигнем като поставим орхидеята на подходящо място отвън, но през студените месеци това се постига чрез често проветряване на помещението. В никакъв случай не дръжте цветята на течение, това е пагубно за тях.

отглеждане на орхидея

 

Наторяване

Орхидеите са растения, които изискват наторяване на почвата, като е важно да изберете подходящия препарат. В обикновените цветарски магазини или специализираните за семена ще намерите най-различни разновидности тор. Градинарите съветват да вземем продукт съставен на базата на калий и фосфор. Именно тези две вещества стимулират цъфтежа.

Шокиране

При отглеждането на тази капризна красавица често се случва да сме осигурили всички необходими условия, но цъфтеж да липсва. Често тя развива растежа на листата си и е нужна кардинална промяна на местоположението ѝ или известна липса на вода. Така тя ще съсредоточи силите си в образуването на цъфтеж.

отглеждане на орхидея

Красивите, но капризни орхидеи изискват да прочетете някоя друга градинарска статия. Може и да проведете дълъг разговор с баба ви, която има три в дома си. Така ще може да дадете правилните грижи при отглеждане на орхидея. В началото ще бъде трудно да осигурите на цветята всички условия за техния интензивен растеж, но в никакъв случай не се отказвайте. С малко търпение, спокойствие и постоянна грижа, в дома ви уют ще вдъхват едни красиви, цветни орхидеи.

 

Прочети също: 5 неща, които правят дома по-уютен

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Градинарството е хоби на много хора. Отглеждането на различни растения изисква грижа и време, но резултатите носят удовлетворение и красота в дома ви. Едно различно предизвикателство е това да отгледате авокадо от костилка. Ние от “Всички теми” ще ви покажем как може да го постигнете в нашата статия по темата. Лалетаплочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни