Чай от коприва – Ползи, Как се приготвя?

Копривата (Urtica dioica), е тревисто цъфтящо растение. То се използва като естествен лек от хиляди години поради своите лечебни и хранителни свойства. Вероятно сте минавали покрай тази дива билка, докато сте на разходка или туризъм. Растенията от коприва имат дълги и плоски зелени листа с груби ръбове и дълги стъбла.

Могат да достигнат височина до 2 метра. Листата и стъблата са покрити с малки власинки с връхчета, които се отделят и жилят при докосване. Ако някога сте се докосвали до листата на копривата, то със сигурност трябва да знаете, че след това се появява парещ обрив и дискомфорт. Той е причинен от смъдещата течност, отделяна от тези микрокосъмчета при контакт с кожата. Но какви ползи може да има един чай от коприва?

Чаят от коприва отдавна има здравословна репутация. Лековитият чай е важна част от традиционната медицина в няколко култури по света. В Европа се използва за лечение на хора с белодробни заболявания. В Северна Америка някои индиански общности го използват, за да помогнат при бременност и раждане. В тази статия на “Всички теми” ще поговорим именно за ползите на чая от коприва.

чай от коприва, чай от коприва ползи, чай от коприва мнения, чай от коприва за какво помага

Чай от коприва – Ползи

Чаят от коприва съдържа антиоксиданти, борещи се с болести

Чаят от коприва, богат на антиоксиданти под формата на каротеноиди, терпеноиди и полифеноли, мощни антиоксиданти, намиращи се в много растения. Полифенолите играят мощна роля в превенцията и управлението на хронични заболявания като затлъстяване, диабет, рак и сърдечни заболявания. 

Прочетете също: Маслини – Ползи, рецепти и консумация – Какво трябва да знаем?

Спомага справянето със симптомите на алергия

Проучване от 2017 г. установявя, че копривата помага за смекчаване на симптомите на алергия като подсмърчане, задушаване и кихане. Това се дължи на антихистаминовите свойства на копривата. По-специално нейната способност да блокира определени хистаминови рецептори и ензими, участващи във възпалителния алергичен отговор.

Чаят от коприва намалява възпалението

Копривата може да помогне при възпалителни състояния като мускулна болка, артрит, остеоартрит и раздразнено чревно заболяване. Изследвания доказват положителни резултати при тези със сърдечно-съдови заболявания, като понижаване на кръвното налягане*.

*Упражнения за намаляне на кръвното налягане ще намерите в тази статия.

чай от коприва, чай от коприва ползи, чай от коприва мнения, чай от коприва за какво помага

Осигурява доза от ключови хранителни вещества

Билката коприва е пълна със здравословни витамини и хранителни вещества, а чаят от коприва е богат на микроелементи като каротин, витамини С и К, калий , калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий, алфа-линоленова киселина, антиоксидантни флавоноиди и фенолни съединения.

Укрепва костите

Копривата е богата на множество аминокиселини, протеини, флавоноиди и минерали, изграждащи костите, като желязо, калций, магнезий, силиций, калий и цинк. Изследване, проведено през 2016 г., доказва,че витамините и минералите, присъстващи в копривата, са в състояние да заздравят здравето на костите.

Как да го приготвите?

Можете да си купите чай от коприва в насипно състояние или в пакетчета, но също така можете сами да отглеждате или събирате листата. С пресни листа експериментирайте със съотношението на коприва към вода, което предпочитате, но общата препоръка е две чаши вода за една пълна чаша с листа. Ето как:

  • Добавете вода към листата.
  • Изчакайте водата само до кипне.
  • Изключете котлона и оставете чая да престои пет минути.
  • Прелейте сместа през малка цедка.
  • Прибавете малко мед, канела или стевия, ако желаете.

Добавете щипка сол, за да подобрите вкуса, ако желаете. Колкото по-дълго престоят листата във водата, толкова по-силен ще е вкусът на чая и по-мощни ще бъдат лечебните му ползи. Започнете, като пиете само една чаша чай от коприва, за да сте сигурни, че нямате никакви странични реакции. Съхранявайте прецедения чай в хладилника до три дни. Тези био продукти, трябва да се съхраняват добре, за да запазят свойствата си!grow easy>

Прочетете също: Ашваганда – Полезни свойства и прием

Важно е хора със съществуващи състояния и тези, които приемат определени лекарства, да говорят със здравен специалист, преди да опитат коприва. Това включва хора, които приемат:

  • диуретици
  • бета-блокери
  • лекарства за диабет
  • лекарства, които влияят на нивата на естроген

Много хора смятат, че част от магията на чая идва единствено от ритуала на приготвянето му. Наслаждаването на гореща, димяща чаша може да ви позволи момент на размисъл или спокойствие. Със своите хранителни и здравословни ползи, пиенето на чаша чай от коприва от време на време може да бъде благоприятно допълнение към вашата рутина.

vetclinics.bgсъстезателна математика 1 класкрипто новини

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни