Упражнения за намаляване на кръвното – 12 минути на ден отдалечават хипертонията

Високото кръвно налягане е известно още като хипертония. То повишава риска от сърдечно-съдови проблеми, а според мнозина лекари е безшумен, но много смъртоносен механизъм, който тормози сърцето ни. Ако искаме да намалим шанса за сърдечно-съдови заболявания, тогава можем просто да променим начина си на живот. И не, не говорим за някакви кардинални промени, а за 12-минутни упражнения за намаляване на кръвното намаляване, при това с ниска ефективност. Ние от “Всички теми” ви предлагаме да се запознаете с днешната статия и сме сигурни, че нашите идеи биха допринесли значително за подобряването на здравословното ви състояние.

 

Прочетете още: ЗА или ПРОТИВ гледането на телевизия от деца?

 

 

Изометрични упражнения

 

Множество лекари и клиники говорят за това, че физическите упражнения понижават кръвното и предотвратяват хипертонията. Едни от най-полезните тренировки включват различните видове изометрични упражнения. Но какво представлява изометрията? Това са видове упражнения, които щадят ставите и заздравяват мускулите. Думата “изометричен” означава „с еднаква дължина”. Т.е. генерираме мускулна сила, като в същото време не променяме дължината на участващите мускули или ъгъла, под който са застанали ставите.

 

упражнения за намаляване на кръвното – Лесни за изпълнение изометрични упражнения

 

  • Планк – лягаме по корем и се опираме на лакти. Тялото е отпуснато и е на пода. Избутваме тялото нагоре и цялото напрежение ляга върху предмишниците и пръстите на краката. Леко избутваме седалищните части, за да бъдат над раменния пояс. Поемаме дълбоко въздух и задържаме за 20 секунди. Може да направите няколко повторения по този начин.

упражнения за намаляване на кръвното

  • Изометрични лицеви опори – заемаме позиция за лицева опора, подпрени на дланите и пръстите на краката. Спускаме тялото на средна позиция и задържаме за 10-15 секунди.

упражнения за намаляване на кръвното

  • Изометрични упражнения за бицепс – това може да бъде определено като едно от най-лесните изометрични упражнения. За изпълнението можем да използваме бюро или трапезарната маса. Слагаме ръце под бюрото или масата и ги опираме на плота, като дланите сочат нагоре. Натискаме силно, като се опитваме едновременно да не местим лактите, които са плътно допрени до гръдния кош и опитваме да повдигнем бюрото. Така задържаме за 10-15 секунди.
  • Изометрично повдигане на тежести – тук ще имаме нужда от чифт гири, възможно най-леките (1, 1.5, 2 кг.). Изправяме се, като държим по една гира във всяка ръка. Краката трябва да бъдат на ширината на раменете. Започваме повдигане на ръцете до ниво, успоредно на земята и дланите да сочат надолу. Задържаме ръцете в продължение на 10-15 секунди.*

*Ако не се чувствате сигурни, тогава може да правите това упражнение без гирите!

 

упражнения за намаляване на кръвното – Безопасна ли е изометрията за хора с хипертония?

 

Университетът на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия публикува специализиран анализ, в който се коментира темата дали и доколко е безопасна изометрията при пациенти с хипертония. В него те доказват, че именно този вид упражнения могат да понижат кръвното налягане. Твърденията са, че изометрията е изключително приемлив спорт за хора, които страдат от високо кръвно.

„Изометричните тренировки са изключително ефективно средство за намаляване на кръвното налягане. Достатъчно е да практикувате това по 12 минути на ден за 2-3 дни всяка седмица. Това е напълно достатъчно, за да се създаде ефекта, който разкрихме при проучването си”, споделя главният автор на изследването д-р Матю Джоунс – физиолог и преподавател.

 

Заключение

 

Все пак 12-минутни упражнения през седмицата не са единственото нещо, от което имате нужда. Физическата активност е изключително важна, но също толкова важно е и храненето. Балансирана и здравословна диета подпомагат да държим кръвното налягане под контрол. Важно е менюто да съдържа ниско ниво на мазнини и да бъде богато на фибри. Например пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз, тестени изделия и много „жива храна” помагат за понижаването на кръвното налягане. И не забравяйте златното правило – пет порции плодове и зеленчуци на ден правят огромна разлика.

 

Прочетете още: Премахвана на дъвка от дреха – лесни стъпки

 

В нашите статии държим да подчертаем, че здравословният начин на живот означава уважение към нас и нашето тяло. За да положите основите на добрия хранителен режим, може да се запознаете с главните принципи тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни