Цинк – Научно доказаните ползи за здравето

Цинкът е основен минерал и има множество биологични роли, тъй като е функционален компонент на над 300 стотици ензими. Много ензими разчитат на цинк, за да могат да катализират химични реакции, а цинкът участва в структурата на важни протеини и в регулирането на генната експресия.

Цинкът се намира в клетките на цялото тяло. Той помага на клетките да растат и да се делят и е необходим за дейността на ензимите, протеините и ДНК. Тялото не може да произвежда цинк, така че той трябва да се набавя от храната. Съхранява се главно в мускулите и костите.

В следващите редове на “Всички теми” ще научите как да приемате цинк и защо набавянето на този минер и от изклчючително значение за всеки един организъм.

За какво се пие цинк?

Цинкът помага да поддържате имунната си система силна.

Тъй като е необходим за функцията на имунните клетки и клетъчното сигнализиране, дефицитът може да доведе до отслабен имунен отговор.

Добавките стимулират определени имунни клетки и намаляват оксидативния стрес.

Например преглед на седем проучвания показва, че 80–92мг  цинк на ден може да намали продължителността на обикновената настинка с до 33%. Нещо повече, добавките значително намаляват риска от инфекции и насърчават имунитета при по-възрастни хора.

Всъщност цинкът е вторият най-изобилен микроелемент в тялото  – след желязото и присъства във всяка клетка.

Той е необходим за дейността на над 300 ензима, които подпомагат метаболизма, храносмилането, нервната функция и много други процеси. В допълнение на вече изписаното, той е от решаващо значение за развитието и функционирането на имунните клетки.

Този минерал също е основен за здравето на кожата, синтеза на ДНК и производството на протеини.

Цинкът може също така да е от полза при депресия, като повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор.

Нещо повече, растежът и развитието на тялото зависи от цинка, поради ролята му в растежа и деленето на клетките.

Цинкът е необходим за нормалното развитие, активност и функция както на вродените, така и на адаптивните имунни клетки. Правилната функция на бета-клетките на панкреаса и усвояването на глюкоза; сперматогенезата и нормалната физиология на спермата (напр., подвижността на сперматозоидите).

Ето още няколко причини, поради които да започнете приемането на цинк:

Ускорява заздравяването на рани

Цинкът обикновено се използва в болниците за лечение на изгаряния, някои язви и други кожни наранявания. Тъй като този минерал играе критична роля в синтеза на колаген, имунната функция и възпалителния отговор, той е необходим за правилното заздравяване.

Всъщност кожата ви съдържа относително голямо количество – около 5% – от съдържанието в тялото ви.

Докато дефицитът на цинк може да забави заздравяването на рани, добавките могат да ускорят възстановяването при хора с рани.

Например, в 12-седмично проучване при 60 души с диабетни язви на краката, тези, лекувани с 200 милиграма цинк на ден, са имали значително намаляване на размера на язвата в сравнение с плацебо групата.

препоръчваме ви:

Най-малките държави в света – Интересни факти

Може да намали риска от определени заболявания, свързани с възрастта

Цинкът може значително да намали риска от заболявания, свързани с възрастта, като пневмония, инфекция свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD).

Цинкът може да облекчи оксидативния стрес и да подобри имунния отговор чрез засилване на активността на Т-клетките и естествените клетки убийци, които помагат да защитите тялото си от инфекции.

Проучване доказва, че 45 милиграма на ден елементарен цинк може да намали честотата на инфекция при по-възрастни хора с близо 66%.

Освен това, в голямо проучване при над 4200 души, приемането на ежедневни добавки с антиоксиданти – витамин Е, витамин С и бета-каротин – плюс 80 мг цинк намалява загубата на зрение и значително намалява риска от напреднал AMD.

Може да помогне за лечение на акне

Акнето е често срещано кожно заболяване, което се смята, че засяга до 9,4% от световното население. Дължи се на запушване на жлезите, произвеждащи масло, бактерии и възпаление.

Проучванията показват, че както локалните, така и пероралните лечения с цинк могат ефективно да лекуват акне чрез намаляване на възпалението, инхибиране на растежа на бактериите и потискане на активността на мастните жлези.

Хората с акне са склонни да имат по-ниски нива. Следователно, добавките могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Намалява възпаления

Цинк

Цинкът намалява оксидативния стрес и намалява нивата на определени възпалителни протеини в тялото ви. Оксидативният стрес води до хронично възпаление, фактор, допринасящ за широк спектър от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и умствени упадъци.

В проучване при 40 възрастни възрастни, тези, които са приемали 45 mg цинк на ден, са имали по-голямо намаляване на възпалителните маркери, отколкото плацебо групата.

Болест на Уилсън

Предварителните данни сочат, че цинкът може да помогне за лечението на болестта на Уилсън, състояние, което причинява натрупване на мед в тялото. Тъй като цинкът намалява количеството мед, което тялото абсорбира, той може да помогне за намаляване на нивата на мед при хора с болестта на Уилсън.

Сърповидно-клетъчна болест

Цинк

Хората със сърповидно-клетъчна анемия често имат дефицит на цинк. Проучванията показват, че приемането на добавки може да помогне за намаляване на симптомите на заболяването. Децата, които са приемали цинк, показват подобрения във височината и теглото и имат по-малко сърповидно-клетъчни кризи.

Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

При деца, които имат ниски нива на цинк, някои доказателства сочат, че приемането на цинк може да причини леко подобрение на симптомите, намаляване на хиперактивността, импулсивността и нарушената социализация при децата.

Въпреки това, няма промяна в симптомите на дефицит на вниманието. Цинкът може да бъде най-полезен за деца с висок индекс на телесна маса, ниски нива на свободни мастни киселини в кръвта им и ниски нива на цинк.

ХИВ/СПИН

препоръчваме ви:

Топ 10: Тайнствените места по света

Обичайно е хората с ХИВ или СПИН да имат ниски нива на цинк, дори преди да се появят симптомите. При хора със СПИН ниските нива на цинк може да са резултат от лоша абсорбция, лекарства и загуба на това важно хранително вещество чрез повръщане или диария.

Ниските нива могат да направят тялото по-податливо на инфекция, наречена опортюнистична инфекция. Някои проучвания показват, че ХИВ позитивните хора, които приемат цинк, имат по-малко инфекции, наддават повече тегло и имат по-добър отговор на имунната система. 

Цинк

Но не всички проучвания са съгласни, а едно дори предполага, че приемането на цинк може да бъде свързано с по-високи нива на смъртност. Ако имате ХИВ или СПИН, говорете с Вашия лекар, преди да вземете цинк или друга добавка.

Как се приема цинк?

Цинкът има две стандартни дози. Ниската доза е 5-10 mg, докато високата доза е 25-45 mg. 

Ниската доза работи добре като ежедневна превенция, докато високата доза трябва да се приема от всеки, който е изложен на риск от дефицит на цинк.

Различните форми на цинк съдържат различни количества елементарен цинк, което се отнася до теглото на самата цинкова молекула (Забележка: етикетите на продуктите обикновено отбелязват елементарното тегло).

Цинковият цитрат е приблизително 34% цинк от теглото. За доза от 50 mg елементарен цинк вземете 146 mg цинков цитрат.

Цинковият сулфат зависи от това коя форма на сол се използва. Най-често използваният цинков сулфат вероятно е хептахидратната форма, която е 22% цинк от теглото. За доза от 50 mg елементарен цинк това са 220 mg цинков сулфат. Въпреки това, безводната форма е 40%, а монохидратът е 36%, което би изисквало съответно приблизително 125 и 139 mg.

Трябва да приемате цинк с вода или сок. Ако цинкът причинява стомашно разстройство, може да се приема с храна. Не приемайте цинк едновременно с добавки с желязо или калций.

Съществува силна връзка между цинка и медта. Твърде много от едното може да причини дефицит на другото. Ако приемате цинк, включително в мултивитамини, трябва да приемате и мед.

Колко време се пие цинк?

Цинк


Не трябва да приемате високи дози цинк за повече от няколко дни, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Говорете с Вашия лекар, преди да приемате повече от 40 mg на ден и правете паузи от добавките с цинк. По време на тези почивки се старайте да си набавяте цинк от добре балансирана диета.

Изследванията показват, че по-малко от 40 mg на ден е безопасно количество за прием с течение на времето, но изследователите не са сигурни какво се случва, ако се приемат повече за дълъг период от време.

Приемането на 100 mg дневно или приемането на допълнителен цинк в продължение на 10 години или повече е свързано с удвояване на риска от развитие на рак на простатата при мъжете.

Хранителни източници на цинк:

Цинкът се намира естествено в голямо разнообразие от растителни и животински храни. Вашето тяло абсорбира 20 – 40% от цинка, присъстващ в храната. Усвоява се най-добре, когато се приема с храна, която съдържа протеини.

Месото, птиците и морските дарове са богати на цинк. Някои растителни храни като бобови растения и пълнозърнести храни също са добри източници на цинк, но те също съдържат фитати, които могат да се свържат с минерала, намалявайки неговото усвояване. Миди, стриди, раци, омари

  • Говеждо месо
  • Домашни птици
  • Свинско
  • Бобови растения
  • Ядки, семена
  • Цели зърна

Храни, които естествено не съдържат този минерал, като зърнени закуски, снек барове и брашно за печене, често са обогатени със синтетични форми на цинк.

Можете също така да приемате добавки с много хранителни вещества, които осигуряват цинк.

Поради ролята си в имунната функция, цинкът също се добавя към някои назални спрейове. Таблетки за смучене и други естествени средства за лечение на настинка.

Заключение

Цинк

Цинкът е необходим за синтеза на ДНК, имунната функция, метаболизма и растежа в организма.

Може да намали възпалението и риска от някои заболявания, свързани с възрастта.

Повечето хора отговарят на RDI от 11 mg за мъже и 8 mg за жени чрез диета. Но по-възрастните хора и хората със заболявания, които потискат абсорбцията на цинк, може да се нуждаят от добавки.

Тъй като добавките с високи дози цинк могат да доведат до опасни странични ефекти. Важно е да се придържате към препоръките и да приемате добавки само когато е необходимо.

препоръчваме ви:

Художниците, с които се гордеем

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни