Начини, с които да подобрим психическото си здраве, за да бъдем по-продуктивни

За добро или за лошо, днес повечето от нас водим изключително забързан начин на живот, изпълнен с множество задачи. Работа, семейство, домакински задължения, срещи с приятели, четене, филми… Как да имаме време за всичко това и същевременно да сме в добро настроение и с бистър ум? Стресът често ни съпътства и е добре да намерим оптимален начин да го минимизираме. Така ще бъдем по-продуктивни. В днешната статия ние от „Всички теми” ще предложим няколко техники, с които да успеете да свършите всичките си дневни ангажименти. При това без да изпадате в паника, че времето Ви притиска.

 

Планирайте деня си

Планирането стана изключително популярно през последните години. На пазара се предлагат различни органайзери, предназначени за тези цели. Те са разграфени, така че да вписвате своите дневни, седмични, месечни, дори годишни задачи. Воденето на планер е много полезно за хората, чиито дни са изпълнени със задачи, които не бива да забравят. Разбира се, не е необходимо да си взимате специален тефтер. Най-обикновен такъв или тетрадка ще свършат същата работа. Вътре записвайте задачите си за следващия ден в последователността, в която искате да ги изпълните. По този начин ще имате всичко прегледно и няма да пропускате нито един значим ангажимент. Не се стресирайте, ако не изпълните целия списък и като цяло не го претрупвайте. Разпределете всичко, което имате да свършите, така че да Ви остане свободно време за вас и семейството.

 

Офисът е мястото за работа, а домът – за семейството

Едно от най-важните правила, за да водите спокоен и пълноценен живот, е да разграничавате професионалния от личния си живот. През работния ден съзнанието Ви трябва да е настроено да мисли главно за работа, за да свършите максимално количество от задачите си. Забравете, че сте ядосани на половинката си, защото отново не сте се разбрали кой трябва да пусне прахосмукачката. Изключваме, разбира се, случаите, в които преживявате наистина трудна житейска криза.Това неминуемо влияе на цялото Ви ежедневие. По същия начин, щом дойде краят на работния ден, спрете да мислите и говорите за работа. Нормално е да споделите със семейството как е минал денят ви, но не изпадайте в детайли. Постарайте се да не си носите задачи за довършване у дома.

 

Елиминирайте всичко, което ви разсейва

Това правило важи най-вече за хората, на които им се налага да работят у дома. Важно е, макар и у дома да си изградите кът за работа, подобен на този от офиса. Навийте алармата си час преди началото на работния ден, за да имате достатъчно време да се разсъните със сутрешното си кафе. В никакъв случай не оставайте с пижамата, а си облечете дрехи, подходящи за работа. Разбира се, не е нужно да слагате бяла риза, но все пак бъдете в изряден вид. Разчистете си мястото обособено за работа от книги, списания, дори храна. Изключете телевизора, а ако не сте свикнали да работите на пълна тишина дори на работното място, си пуснете тиха музика. По този начин ще бъдете много по-съсредоточени за работния ден от дивана. В противен случай работата няма да върви, а това ще Ви стресира изключително много.видове гранитогрес

 

Задължително използвайте обедната си почивка

Много хора пренебрегват почивката в средата на работния ден. Затрупани от задачи, те предпочитат да обядват на бюрото си, вместо да се разсеят извън офиса. Тази практика е изключително вредна, както за психическото здраве, така и за продуктивността ни. Компаниите, които истински ценят служителите си, забраняват работата по време на обедната почивка и държат всеки един от служителите да разсее ума си през този един час. Въведена е практика и за още две мини почивки от около 15 минути, през които служителите могат да пият кафе или просто да се разходят набързо. Не пренебрегвайте минутите за отдих, които ви се полагат, защото именно те ви правят по-пълноценни.

 

 

Прочетете също: Бърнаут – бичът на съвременния работохолик

 

Хранете се добре и спете достатъчно

Правилното хранене и сънят са двата най-важни фактора за добро психическо здраве. Гладът ни пречи да мислим трезво, а липсата на достатъчно почивка пречи на нашата продуктивност. Тук, разбира се, нямаме предвид, че трябва да спазвате някакъв конкретен хранителен режим, а просто да се храните балансирано и да не пропускате да ядете, защото имате много работа. Сънят от своя страна, подчертаваме, е изключително важен. Постарайте се да си иградите такъв режим, който ви позволява да спите максимално дълго време като здравословният минимум изисква 8-часов сън. Всеки знае, че недоспал и на гладен стомах нищо ефективно не може да свърши.

 

Това са няколко прости стъпки, които сме сигурни, че знаете. Важно е обаче още от днес да започнете да следвате, защото със сигурност ще ви помогнат да се чувствате много по-добре и да бъдете максимално удовлетворени от себе си.crypto365

А чудили ли сте някога колко кафе е здравословно да пиете на ден спрямо теглото си? Отговорът на този въпрос може да намерите в нашата статия по темата.крипто прогнози

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни