Забравените игри на децата на 90-те

Децата на 90-те сме от последното поколение с безгрижно и пълноценно детство. Дългите лета и игрите от рано сутрин до късно вечер са незабравими. Тичахме около къщите и блоковете, звъняхме си по домашния телефон или крещяхме отвън, за да повикаме приятелите си. Търсехме тебериши на строителните обекти, слушахме музика на уокмен и си разменпяхме книги от старите библиотеки на родителите си. Пъстро, диво и красиво, такова беше нашето детство, а игрите помним и до днес. Днес ще ги припомним на всички пораснали деца на 90-те с желание да бъдат видяни и от сегашните деца, давайки им чудесни идеи за интересни забавления.

 

Стражари и апаши

Една от любимите игри на голямата група деца. От всички се избира едно дете, което брои до 10, а останалите оставят произволен предмет. Спрямо това то избира, кои да са апашите и кои стражарите. След това стражарите броят до 10, а апашите се крият. Започва същинската гоненица, а когато ги хванат казват: „Стражарска марка бум – печат, от днеска ставаш мой събрат“. И така той става стражар. Когато ги хванат, започват да ги измъчват, гъделичкайки ги. Апашите си измислят истинска и фалшива парола. Те трябва да кажат на стражарите истинската парола, когато се налага. Веднъж хванат, апашът трябва да помага на стражарите да хващат апашите.

 

Народна топка

Който не е играл на народна топка, не е имал истинско детство. Това е любимата игра на поколения деца. Тя сплотява, учи на екипност, ловкост и хитрост. Играта на народна топка е колективен спорт, но много по-забавен, интересен и ненатоварващ за разлика от футбола например.

 

Скачане на ластик

Няма как да сте момиче родено през 70-те, 80-те или 90-те години и да не сте скачали на ластик. Това типично момичешко занимание  можехме да обърнем както на съзтезание между отбори, така и да си клюкарстваме по женски, докато подскачаме, пеейки „Ема, есаса, есаса опипия…“

 

Игра на дама или шоколад

Чертаенето с тебешир по асфалта ни беше любимо. Игрите на дама и шоколад пък винаги са били забавни, учейки ни на баланс и съобразителност. Отнемаше ни много време докато си изберем подходящо камъче, с което лесно да уцелим желаното квадратче и го пазехме дни наред като скъпоценност за следващи игри. Докато изчаквахме реда си, си разменяхме закачки и наблюдавахме тактиката на противника.видове гранитогрес

 

Развален телефон

Още една любима игра, на която играехме и в детската градина. Децата се нареждат в кръг или редица едно до друго, а детето, което е в началото на веригата казва дума в ухото на следващото. Така думата се повтаря шепнешком от ухо на ухо, като последното дете трябва да я каже на глас, ако думата съвпада, с тази, която е казало детето в началото, телефонът е поправен, ако ли не – е развален. Толкова смях предизвикваше всеки път тази игра, съчинявахме си напълно нови думи в желанието си да бъдем интересни и забавни.,

 

Прочетете също: Най-четените книги за 2020 година

 

Криеница

 

Най-любимата игра на всички времена! Толкова дни и вечери сме тичали пред блока бързайки да се „заплюем“ на уреченото място. Обличахме си черни дрехи или направо се дигизирахме, за да не бъдем открити. Завирахме се под коли и пейки, само и само да ни открият последни. Възрастните също се включваха в играта, припомняйки си с умиление своето детство.

Връщайки лентата назад, ни става някак носталгично за отминалите безгрижни дни. Не мислехме за поредния работен ден, нямахме сметки за плащане и не ни интересуваше дали ще ни купят айфон. Та, ние дори не знаехме какво е айфон…Тъжно е как с времето все по-малко деца излизат да играят навън, а вместо това всяко е седнало на пейката с телефон в ръка. Нека не забравяме тези щури игри и ги показваме на децата си, за да им помогнем да изживеят едно по-вълнуващо и наситено със смях детство.

5 лесни трика, с които да вдъхнем нов живот на старите мебели

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни