Докога София ще продължава да расте?

Днес за никого не е тайна, че по-голямата част от българското население живее в столицата. Това е така поради ред причини, а главната от тях е търсенето на по-добре платена и просперитетна работна позиция. Икономиката на България не е в разцвета си или просто не навсякъде. Хората от малките населени места са принудени да оставят родните си домове и да се установят в София. Тази тенденция не е променяна от години, което логично предполагаше разрастване на града и строеж на нови жилищни сгради. Всичко вървеше отлично до един момент… Днес строителството в София е толкова интензивно, че градът се задушава от толкова много новопостроени сгради. Днес ние от “Всички теми” сме си поставили въпросът: “Докога София ще продължава да расте?”

 

Прочетете още: Как да привлечем потенциални работодатели в LinkedIn?

 

 

Тенденции

 

През последните години освен голям брой жилищни сгради се забелязва и значително покачване на цените на имотите. Специалистите в сферата смятаха, че през 2020 г. ще забележим значителен спад на търсенето и предлагането, което ще повлияе и върху цената. Това така и не се случи. В момента сме свидетели на обратната тенденция. Все повече квартали стават крайно застроени. Цената на квадратен метър в крайни райони като Надежда и Обеля достига до 1200 евро, а в централните части на столицата често надвишава 2000 евро. На фона на икономическата обстановка и размера на средната работна заплата това покачване е необяснимо.

Въпреки всичко брокери и инвеститори не отчитат спад в търсенето, а напротив. Днес банките предлагат изключително изгодни ипотечни кредити с ниски лихви и гъвкави погасителни планове. Това е предпоставка все повече хора да инвестират и малкото спечелени пари в недвижимо имущество.За да се запознаете по-добре с инвестиции в недвижими имоти посетете bolgarcapital.com.

 

Жилищните комплекси в София

 

Според едно от последните проучвания на „Визия за София“ немалка част от построените апартаменти в квартали близки до Витоша (какъвто е Манастирски ливади) стоят необитаеми. Все пак е възможно и собствениците им все още да не са сменили адресната си регистрация. Подобен тип комплекси, в полите на планината, са предпочитани главно заради по-чистия въздух, красивата гледка и спокойствието. Те обаче често нямат достатъчно удобен транспорт и развита инфраструктура. Още повече и високите цени на жилищата отказват хората от покупка на имот. За разлика от тях, един от по-крайните квартали – Надежда, става все по-предпочитан от младите хора. Днес жилищният комплекс разполага с 4 метростанции, изключително много търговски обекти, училища и детски градини. В него специалистите отчитат покачване на населението и запълване на голяма част от новопостроените сгради.

 

Какви са прогнозите?

 

Очаква се София да остане най-желана дестинация и съответно нейните размери да продължават да растат. Последните данни подсказват за строежи на нови жилищни комплекси около езерото Панчарево и свободните площи на Околовръстното шосе. Под въпрос е изграждането и на втори бизнес квартал- Младост 5. Там е възможно да бъдат поместени нови корпоративни сгради на чуждестранни и български фирми, които ще отворят и нови работни места за новодошлите.  Витоша и Лозенец също са от кварталите с множество издадени разрешения за строеж и в близките няколко години ще бъдат обновени с десетки нови сгради. Нови Искър, Банкя и Овча Купел също ги очаква подновен облик, като във всеки от тях има по над 200 разрешения за строеж до момента.

Ситуацията със столичните имоти вероятно още поне няколко години ще остане непроменена. Докато има търсене, ще има и предлагане, както и покачване на цените. Сега София ще продължава да расте и расте, докато провинцията пустее, заради редицата лоши политически решения.

crypto365

Прочетете още: Мистичният еделвайсСчетоводни услуги

 

София определено е средище на едни от най-големите предприемачи в страната. За да научите какви са предимствата на предприемачеството, то посетете нашата статия тук. Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни