Еделвайсът е интересно, красиво и изключително загадъчно растение. Да бъде видяно свободно в природата е същинска рядкост. Всеки, който го е срещал, се има за истински късметлия. За появата на интересното цвете се носят легенди, а от дълги години то е емблема на Българската туристическа асоциация. Еделвайсът е считан за носител на чистотата и безсмъртието. Той е избран за символ на Швейцария и Австралия. Почитан е широко заради интересния си външен вид, който е използван за редица значки и медали в множество награждавания. Произходът на името му има различни обяснения като най-популярното е легендата за двете деца Едел и Вайс.

Легендата за Едел и Вайс

Легендата разказва, че някога са живеели брат и сестра, които носели имената Вайс и Едел. Те обичали да бъдат сред природата и да се радват на нейните чудати красоти. Един ден вниманието на Вайс било привлечено от едно красиво бяло цвете, което се намирало високо в скалите. Момчето показало растението на сестра си и тя предложила да се покатерят, за да го видят по-отблизо. Едел предложила да го откъснат и да го подарят на родителите си.

Прочетете също: Отглеждане на орхидея – какво трябва да знаем

Децата тръгнали нагоре по скалите, но колкото повече се изкачвали, толкова по-трудно ставало. Едел все пак достигнала цветето, но в момента, в който го откъснала камъкът под ръката на Вайс се търкулил и той бил на косъм да падне в пропастта. В желанието си да му помогне, сестра му го хванала за ръката, но вместо да го издърпа, и тя полетяла заедно с него. Година по-късно на мястото, на което паднали децата, поникнало цвете и в тяхна памет го кръстили Еделвайс.

Обяснението на експертите

Тази легенда омайва хората и до днес, но според експертите по лингвистика името идва от немската дума Edelwei, която в буквален превод означава “благородно бяло”.  В древността много хора са определяли еделвайса като „Цвете на императори и царе“. Считано е за символ на истинската и чиста любов, а мъжете, които силно обичали жените си, не се страхували да се покатерят по стръмните скали, за да ги зарадват  с мистичния еделвайс. 

Разпространение на еделвайса

Цветето предпочита скални места, богати на варовик, на височина от 1800 м. до около 3000 м. То вирее добре, както на студ, така и на суша. Расте в алкална почва с ниско съдържание на хранителни вещества. Може да бъде забелязан в скални пукнатини в планините в Южна Европа, Сибир, Алпи и Хималаи. В света съществуват общо 20 вида еделвайс, но в Европа се срещат само два от тях. У нас може да се види в планините Пирин и Средна Стара планина.  За съжаление хората го берат безразборно и съвсем скоро то може да изчезне. В България късането му е забранено със закон и е включено в „Червената книга на България“. Специално за неговото опазване в Стара планина е създаден резерватът „Козя стена“.кокосово или какаово масло за тен

Еделвайсът може да бъде срещнат в Пирин планина

Лечебни свойства на еделвайса

Според медиците той е изключително ефикасен при заболявания на белите дробове, ревматизъм, разширени вени, амнезия и отоци. За целта се използва прах от изсушен еделвайс, който в комбинация с други билки, според конкретното здравословно неразположение, спомага за по-бързото и ефикасно лечение. Той е широкоприложим и в козметичната индустрия, като се счита, че се справя отлично в борбата с признаците на стареене. 

Прочетете също: Как да отгледаме авокадо от костилка?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Пожелаваме ви да видите красивото цвете нейде високо в планината, но ви молим да го оставите да живее. Нека радва очите ни и да бъде част от биоразнообразието още дълги години.кокосово или какаово масло за тен

Ние от “Всички теми” се грижим както за това да ви предоставяме интересна информация, така и тя да е от полза за нашите читатели. В този материал поговорихме за еделвайса и голямата вероятност той да изчезне от нашите ширини. В България обаче има още много застрашени растения. Кои са те може да научите от нашата статия по темата. Лалета

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни