Повишаване на продуктивността на работното място

Ако изпитвате нужда от повишаване на продуктивността на работното място, не се поддавайте на изкушението да удължите работното си време или да се натоварите с повече задачи. Вместо това направете крачка назад и помислете за начини, по които можете да работите по-умно, а не по-усилено. В тази статия ние от “Всички теми” сме събрали 9 прости, но ефективни стратегии. С тях се надяваме да ви бъдем от полза, ако искате да увеличите производителността качествено.

 

Прочетете още: Работа от вкъщи – защо все повече хора я предпочитат?

 

 

1. Поставяйте си крайни срокове

 

Въпреки че обикновено смятаме напрежението за нещо лошо, едно управляемо ниво на самоналожен стрес може да бъде полезно. Това би ни дало възможност да се съсредоточим и да постигнем целите си. За задачите или проектите с отворен край се опитайте да си дадете краен срок и да го спазите. Може би ще се изненадате да откриете колко съсредоточени и продуктивни можете да бъдете, когато следите часовника.

повишаване на продуктивността

 

2. Спазвайте „правилото за две минути“

 

Пробвайте да повишите продуктивността с препоръката на предприемача Стив Оленски. Той има простичко “правило за двете минути”. Ако видите задача или действие, за което знаете, че може да бъде извършено за две или по-малко минути, направете го веднага. Според Оленски изпълнението на задачата веднага отнема по-малко време, отколкото връщането към нея по-късно.

 

3. Бъдете проактивни

 

Ако позволите на входящите телефонни обаждания и имейли да диктуват начина, по който прекарвате деня на работното си място, това означава, че ще свършите чудесна работа по гасенето на пожари. Вероятно обаче там ще ви бъде и лимитът. Специалистите по ефективно управление на времето съветват да се отделя време за отговаряне на имейли, но не и да се позволява този процес да определя как ще изглежда денят ви. Старайте се да имате план за действие в началото на деня и гледайте да го спазвате.

 

4. повишаване на продуктивността – Спрете да се разсейвате със социалните мрежи

 

В XXI век социалните мрежи са неразривна част от живота на съвременните хора. Вероятно ежедневно ви се случва без никаква съзнателна мисъл да превъртате новинарския поток, след което трудно се съсредоточавате върху задачите за деня . Ако се чудите как можете да се освободите от този вреден навик, който намалява продуктивността, има решение. Вече има дигитални инструменти, като например News Feed Eradicator които спират новинарския поток за Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, LinkedIn и др.). Тези инструменти лесно могат да бъдат имплементирани в Google Chrome.

 

5. повишаване на продуктивността – Правете редовни почивки

 

Звучи нелогично, но почивките по график могат да помогнат за подобряване на концентрацията. Някои изследвания показват, че кратките почивки, по време на изпълнение на дълги задачи, помагат да се поддържа постоянно ниво на продуктивност. Работата по дадена задача без почивки води до постоянно намаляване на производителността.crypto365

 

6. повишаване на продуктивността – Правете почивки за физическа активност

 

Според медицинско проучване използването на работното време за физически упражнения може действително да помогне за повишаване на продуктивността. Ако е възможно, предвидете определени дни в седмицата, в които по време на обедната почивка да излезете на разходка. Раздвижването на кръвта може да е точно това, което ви е необходимо, за да прочистите главата си и да се съсредоточите отново.

 

7. Престанете да работите по много задачи

 

Въпреки че сме склонни да смятаме, че умението да вършим няколко неща едновременно, е важно за повишаването на ефективността на работния процес, в действителност може да се окаже точно обратното. Психолозите са установили, че опитите за изпълнение на няколко задачи едновременно могат да доведат до загуба на време и производителност. Вместо това си създайте навика да изпълнявате само една задача, преди да преминете към следващия си проект.

 

8. повишаване на продуктивността – Аранжирайте офиса

 

Може да ви звучи невероятно, но някои изследвания показват, че оборудването на офиса с естетически елементи (напр. растения или изкуствени цветя) може да увеличи производителността с цели 15 %. Разкрасете офис пространството си с картини, свещи, цветя или нещо друго, което предизвиква усмивка на лицето ви.

 

9. Намалете до минимум прекъсванията

 

Надникването на колега в офиса ви, за да си поговорите, може да изглежда безобидно, но дори кратките прекъсвания водят до промяна в начина на работа. Намаляването на прекъсванията може да означава да определите работно време, през което да държите вратата си затворена. Друга възможност е работа от вкъщи. Тя се препоръчва при чувствителни към времето проекти.

 

Прочетете още: Отглеждане на орхидея – Какво трябва да знаем?

 

Не подценявайте нито един елемент, който е отговорен за вашата работоспособност. Обогатете познанията си за начини на подобряване на психическото здраве и прочетете нашата статия тук.крипто новиниСчетоводни услуги Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни