Градът на Мрака – мизерия, мръсотия и невъзможен живот! Градът-крепост, в който законите не важаха

Днес ние от “Всички теми” сме ви подготвили любопитна статия, свързана с един от най-космополитните градове на Изтока.

Прочетете още: Най-посещаваните дестинации в света

Историята на Коулун

През 1810 година на територията на Хонгконг е създаден град-крепост – Коулун. Не един и два пъти Коулун се е превръщал в заложник на трудните отношения между Китай и Британската империя. Все пак през 1898 година градът остава част от територията на Китай и приема наименованието Ограденият град. Името му идва от това, че отвсякъде е обграден от хонгконгска територия.

Изненадващо или не постепенно градът започва да се заселва с все повече хора. И не само да се заселва, а и да се развива до степен, до която не може да понесе. Това, което привлича хората там е, че след Втората световна война нито Китай, нито Великобритания искат или могат да наложат своето влияние върху Оградения град. Постепенно се превръща в дом на хиляди бежанци от китайския режим, които няма как да си позволят живот в Хонгконг.

Разрастването на Оградения град

Населението на Коулун до такава степен се разраства, че започва безразборно строителство. Но тъй като площта на града е ограничена, жителите започват строеж на височина. Така се стига до сгради на по 14-15 етажа, като разстоянието между тях е не повече от 2 метра. Последствията са такива, че улиците се превръщат в истински лабиринти. Хората се движат наведени, тъй като огромни снопове кабели кръстосват пътя, а слънце не огрява никога.

През 1990 година градът е с 500 постройки. Те притежават едва два асансьора. За да се придвижват по-лесно, хората изграждат мостове между апартаментите си и така няма смисъл да слизат до първия етаж и отново да се качат. В Оградения град се строи без никакви правила, без планове. Помещенията са с големина от 4 кв. м. до 16 кв. м. Те служат за жилищни помещения, офиси, фабрики, магазини, цехове и други. Едно от най-трудните неща за добив е водата. Градът има на разположение едва осем тръби, като само една от тях е в града, а другите извън него. Затова хората, които живеят на първия етаж, са принудени да копаят сонди в земята.

Без закони, без забрани – животът в Коулун

Това, с което Коулун се отличава е, че там няма нищо забранено. Разхождайки се из града с лекота можеш да намериш ресторант, в който се сервират ястия с кучешко месо. Хазарт, проституция са неща, които не просто не са забранени, те са на почит. Гостите на града могат без проблем да наемат апартамент, в който да правят всичко, което им е забранено в дома.глобалвет

„Когато трябваше да се разреши даден проблем, ние искахме помощ от „шефа на улицата“ и той обещаваше да направи нещо по въпроса. Работейки с някои от криминалните елементи в града, обикновено можехме да разрешим не малко проблеми”, споделя полицай, който по онова време пожелал анонимност, тъй като се притеснявал за живота си.

В „най-силните” си години градът се превръща в най-гъсто населеното място на света. Площта му тогава е 213 м. на 126 м., като се превръща в дом на 33 000 души. Това прави по 1 269 000 д./кв. км.

Краят на един анархичен град

През 1984 година Китай и Великобритания подписват декларация, според която Хонгконг става отново част от азиатската страна. Три години по-късно се взима решението градът да бъде съборен. На хората са обещани обезщетения, но отказват да напуснат.

Все пак властите взимат нещата в свои ръце и последните жители са изселени през 1994 година, когато градът е сринат до основи. Впечатляващото е, че само в рамките на една година мястото е почистено и там е изграден парк. При разходка може да видите останки от крепостта, а алеите носят имената на улици и сгради от бившия град.

Прочетете още: Приятели – сериалът на века

Светът е пълен с очарователни кътчета и възможности за преживявания. За приключенски настроените читатели сме приготвили една любопитна статия за един от символите на железопътната индустрия – Ориент Експрес. Повече по темата вижте тук.семеен хотел каваците

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни