Да пътуваш с Ориент Експрес в наши дни

Ако сте любители на криминални романи, няма как да не сте чували за влака Ориент Експрес. Той е изключително популярен сред съвременното поколение, главно заради едноименния роман на Агата Кристи и по-късната му екранизация. Ориент Експрес е луксозен пътнически влак, чиито маршрут е с начало Париж и крайна спирка Истанбул.  Така той свързва двата големи континента Европа и Азия. За негов създател се смята белгиецът Жорж Нагелмакерс. Днес ние от “Всички теми” ще ви разкажем малко повече за този символ на железопътната индустрия.

Прочетете още: Топ 10: Интересни факти за София

Началото

На 4 октомври 1883 г. се качват първите пътници на легендарния влак. За онези години да пътуваш с Ориент Експерес е истинска привилегия и символ на висок социален статус. През годините с него са пътували личности като Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Кралица Елизабет II, Агата Кристи и редица други знаменитости. Именно популярната британска писателка превръща Ориент Експрес в желан и предпочитан транспорт за всички заможни личности в Европа и по света. Класическият маршрут на влака включва начална гара Париж, спирки в Букурещ и Будапеща, и достигане до крайната си точка Истанбул. През годините той е променян, като са добавяни нови гари за спирка, което направило пътуването още по-интересно и вълнуващо. Качвайки се в Париж, човек прекарва 6 вълнуващи дни докато достигне Истанбул.

Ориент Експрес в днешни дни

Дори в наши дни влакът не спира своята дейност макар и да не е в оригиналния си вариант. Въпреки наличието на високоскоростни влакове и изгодни самолетни билети, любителите на лукса и доброто обслужване избират именно пътуване с популярния влак. Днес компанията Venice Simplon-Orient-Express предлага широка гама от туристически услуги, които привличат туристи от всяка точка на света. Освен стандартното пътуване и обслужване на високо професионално ниво, пътешествениците могат да се насладят на пътуване по суша и вода. Скъпоструващото преживяване включва 25 държави на общо 5 континента.

Преди няколко години оригиналния Ориент Експрес бе превърнат в туристическа атракция, запазвайки своята автентичност чрез реставрация на интериора. От създаването си е прекосил Европа над дузина пъти. Влакът се движи по класическия си маршрут веднъж годишно, а през 2019 г. варненци можеха да му се порадват отблизо. Цената на луксозното пътуване е космическа за нашите стандарти като достига 16 500 лв. на човек за 5 нощувки.

Нека да проследим маршрута

Влакът тръгва от Париж, като вечерта пътниците се наслаждават на специална гала вечеря, на която се поднасят само изтънчени гурме специалитети. Гостите трябва да спазват строг дрескод, който включва дълги вечерни рокли и смокинги. Без значение от популярността и социалния си статус, нито един от пътниците на Ориент експрес няма право да отиде на вечеря във вагон- ресторанта със спортно облекло. На следващия ден пътешествениците нощуват в хотел в Будапеща. След двудневен престой в унгарската столица, влакът пристига в Румъния. Там пътниците имат възможност да разгледат курорта Синая, както и румънската столица. Предпоследният ден е посветен на нашата родина България. Пред последния ден пътниците имат официален обяд, преди окончателното си пристигане в Истанбул.

Въпреки че пътуването с Ориент Експрес е лукс, който малцина могат да си позволят, той е истинска мечта за много хора. Влакът е единствен по рода си и няма съвременен аналог. Носталгията по миналото, непоправимия лукс и чудесното обслужване правят, така че още дълги години стотици хора да харчат хиляди за незабравимо пътешествие с Ориент Експрес.

Прочетете още: Оптимизирай пространството в малкия дом

За още по-любопитните от вас предлагаме да прочетете и нашата класация за топ 10 културни забележителности по света. Повече по темата – тук.семеен хотел каваците Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни