20 интересни факта за живота на Елин Пелин

Елин Пелин е български писател, обичан и четен от поколения българи. Роден е през 1877 в село Байлово, Софийско. Умира през 1949 в София. Бил е автор в множество издания. Сред тях са списание “Селска разговорка”, вестниците “Българан”, и “Развигор”. Бил е редактор и на някои от най-харесваните и популярни за времето си детски списания. Сред тях са “Веселушка”, “Чавче и “Светулка”. Животът на писателя е изключително интересен и за това днес ние от “Всички теми” ще ви представим 20 интересни факта за живота на Елин Пелин.

 

интересни факта за Елин Пелин

Как започва всичко?

Елин Пелин започва да пише още като ученик, а в младежките си години отдава повече страст и внимание на поезията. В по-късното си творчество продължава предимно с разкази, повести, както и детски и хумористични стихотворения.

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Йордан Йовков

 

Една от най-известните му повести е “Гераците”, писана през 1911 г. 

През 20-те и 30-те години на миналия век, Елин Пелин пише основно за деца – стихотворения, басни, хумористични разкази, приказки, съставя читанки и христоматии. 

Произведенията на Елин Пелин са известни и в чужбина, където са преведени на повече от 40 езика. 

10 интересни факта за Елин Пелин

1. Истинското име на Елин Пелин е Димитър Иванов Стоянов. 

2. Основната тема в неговото творчество е животът в българското село. Заради това в литературата често го наричат „певец на българското село“. 

3. На негово име е кръстен град Елин Пелин, който се намира много близо до родното му село Байлово. 

4. В Антарктика има морски нос, който носи името на писателя. 

5. Елин Пелин има още 11 братя и сестри. 

6. Бъдещият писател расте в будна среда, подтикван от баща си непрекъснато да чете и да се развива. В личната им домашна библиотека видно място заемали „Рибният буквар“, „Под игото“ и творбите на Христо Ботев и Любен Каравелов. 

7. Противно на очакванията, Елин Пелин не успява да завърши гимназия. Това не му пречи да чете много – основно българска и руска литература.

8. Съвсем за кратко – за около година, бъдещият писател преподава в Байлово. Това се случва в периода 1895 – 1896 година. 

9. Друга негова страст е рисуването. Точно тя го вдъхновява да кандидатства в Рисувалното училище. За негово съжаление не е приет и е принуден да се върне отново в родното си село.

10. По-късно се мести да живее и в София, но там е преследван от много тежки финансови проблеми.

 

интересни факта за Елин Пелин

Още 10 интересни факта за Елин Пелин

11. Женен е за Стефанка Щерева, от която има 2 деца – Елка и Боян. 

12. Срещу Елин Пелин има един неуспешен опит за убийство, направен през октомври 1944 г. след Деветосептемврийския преврат. Тогава Станислав Вихров прави опит за убийството на писателя, но се припознава и вместо него убива сатирика и бивш редактор на вестник „Българан“ Борис Руменов.

13. Елин Пелин никога не е живял охолно и без проблеми. Цял живот е бил в нищета и на ръба на оцеляването, въпреки постовете, които заема. 

14. В кариерен план е бил  библиотекар в Университетската библиотека, пазител в хранилището на Народната библиотека в София, уредник в къщата музей „Иван Вазов“, където работи до пенсионирането си. Бил е редовен член на Българската академия на науките, както и председател на Съюза на българските писатели. 

15. Умира в София на 72-годишна възраст. 

16. Някои от най-популярните му творби са „Напаст Божия“, „Ветрената мелница“, „На оня свят“, и „Андрешко“. 

17. Известен е и с творчеството си за деца. Автор е на „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ и „Ян Бибиян на Луната“. 

18. Самото име Бибиян е вдъхновено от начина, по който синът на Елин Пелин, Боян, произнася името си като малко дете. 

19. Освен Елин Пелин, Димитър Стоянов е използвал още няколко псевдонима. Сред тях са – Благолаж, Камен Шипков, Елчо, Пан, Пелинаш, Чер Чемер, Иван Коприван и Горна Горчица. 

20. Сред любимите разкази на поколения българи са: „Косачи“, повестта “Гераците” и “Под манастирската лоза”. 

 

Мисъл, с която да запомним Елин Пелин

Ето и малко мисли от самия писател за работата зад кадър, които впечатляват със своята актуалност и днес:

 

Прочетете също: 23 интересни факта за Иван Вазов

 

“Аз съм се отнасял много грижливо към моите разкази. Имало е случаи, само за една зачеркната дума съм преписвал по 4 или 5 пъти разказа, защото не мога да търпя каквито и да било зачерквания в ръкописа, те ме дразнят. И трябва да кажа, че при всяко преписване се получаваше по-добра поправка на самия разказ. Иска се, значи, малко повече обработка, повече труд. Не може човек да се осланя само на своята дарба. Хубавите неща не се пишат лесно, те излизат и са резултат на много труд.”картини със скандинавски мъх

дропшипинг счетоводство софия

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни