Коледуване – Традиция, изпълнена с множество интересни факти

С наближаването на коледните празници все по–рядко се питаме дали пазим традициите си и дали ги спазваме. За българите Коледа е един много важен празник, пълен с обичаи, един от които се нарича коледуване. Толкова радост и тържественост има в тази традиция и не бива да пропуснем споменаването ѝ в днешната статия. Ние от “Всички теми” ще ви разкрием интересни факти покрай коледуването, които си струва да знаете!

 

Прочетете още: Историята на Къщата с ягодите

 

 

Традицията Коледуване

 

Народните обичаи от миналото и днес са съществен дял от традиционната народна култура в държавата. Те представляват внушителна съвкупност от обществени и домашни празници, тържества и обреди, чийто творец и изпълнител е самият народ. Какво по–голямо богатство от това може да пазим винаги?

В България зимните обичаи са представени най–вече от коледуването. То е изключително тържествено и представително, като коледарите носят добра вест в дома и величаят стопанина, къщата и семейството му. Техните песни са благопожелания за плодородие, здраве и лична сполука за семейството, чийто дом посещават. Мелодиите на коледарските песни са бодри, жизнерадостни и призивни.

 

коледуване – Коледарски песни и облекло

 

Интересен факт за коледуването е това, че коледарите пеят песен за всеки от дома. След тази песен следва особено важният момент, когато „станеникът“ (водачът на групата) в речитативна форма казва благословия. В нея той  пожелава благополучие и на определени места се обръща към коледарите, като те гордо и напето повтарят „Амин!“.

Коледарите се обличат празнично със съответната носия за района, със специфична украса от пуканки на калпаците им. Коледарските групи се наричат „чети“ или „куди“. Те обикалят всеки дом в селото и в града.

 

ЯМБОЛСКИТЕ КОЛЕДАРИ

 

Едни от най – емблематичните и интересни коледари в България са Ямболските. Това е така заради това, че те пеят и танцуват за разлика от всички останали коледари в страната, които само пеят. Красивият буенек и стройните опънати редици напети коледари, наредени по височина, са радост за окото. Характерно в техния танц е, че са полуобърнати с гръб един към друг, а шумът от тропащи крака и шпори е израз и стремеж към изразяване на самочувствие, дисциплина и копнеж за свобода на българина.

Коледарите тук са облечени с бяла бродирана риза, елек и потури, пояс, ботуши с шпори, кожен калпак, обкичен с пуканки и чемшир с варак на гегите. На гърбовете си коледарите слагат ямурлук – това е горна дълга дреха (подобно на палто), която отпред е отворена и топли повече от обикновения елек. Буенекът е красив танц, а изпълнението му от мъжете коледари – още повече.

 

коледуване и Коледарските “чети”

 

Коледарските групи се състоят от 10 – 15 души, които са само мъже. Празнично пременени, младите момчета обхождат домовете на хората, като тръгват в източна посока и благославят за здраве и късмет. Младежите обикновено са ергени, сгодени или по–млади, а най–младите от тях са наречени “котки”. Ролята на най-невръстните е да са в началото на групата и да известяват стопаните за идването на коледарите. Водачът на “четата” се кръщава различно, в зависимост от ролята му в самото коледуване. Според традицията този човек трябва да има много сила и да може да говори добре, за да благославя и желае на хората здраве през годината. В коледарската дружина има лица, които са маскирани. Най-популярна и любопитна е двойката старец-невеста.

Толкова ценна е българската съкровищница. Обичаи от хиляди години, легенди и предания, празници, които сплотяват и спасяват хората от неправдите както в миналото, така и днес! Ето защо е толкова важно да пазим тези обичаи и да ги предаваме от поколение на поколение. Нека вашите момчета пораснат здрави и силни българи, горди и истински коледари!плочки

коледуване

 

Прочетете още: Магическата връзка между баща и дъщеря

 

Най-добрите коледни филми

 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни