Как да възпитаме интерес към четенето?

Да помогнете на децата си да се наслаждават на четенето е едно от най-важните неща, които можете да направите като родители. За тази дейност заслужава да инвестирате време и енергия. В днешно време повечето ученици усвояват това ценно умение в първи клас. В XXI век все по-често се случва децата да свързват четенето не с удоволствие, а по-скоро с работа, асоциирайки го с учене, в резултат на което бързо губят желание да четат.

Ето защо съвременните родители непрекъснато търсят начини как да възпитат интерес у децата към книгите. Проучванията показват, че времето, прекарано в четене за удоволствие, може да бъде ключов показател за бъдещия успех на детето. Освен това любовта към книгите носи и редица ползи за най-малките:

  • повишава общите им познания;
  • увеличава речниковия запас;
  • имат положително въздействие върху академичните им постижения;
  • подобрява способността за четене.

А сега е време да преминем към отговора на въпроса „Как да възпитаме интерес към четенето?“. Ние от “Всички теми” сме подготвили специално за вас шест прости съвета, които ще ви помогнат да отгледате читател у дома. Използвайте тези стратегии, за да направите четенето интересно и забавно занимание за вашето дете.

 

Прочетете още: Интересни факти за традицията на коледуването

 

 

#1 Покажете любовта си към четенето

 

Разкажете на детето си колко много обичате да четете и защо това ви харесва. Споделете му любимите си книги или истории от детството и му обяснете какво са означавали те за вас.

Нека детето да ви вижда с книга в ръка. Можете дори да му разкажете какво четете в момента.  Вероятно знаете, че децата в предучилищна възраст обичат да подражават на родителите си. Виждайки ви по-често с книга в ръка, много е вероятно да успеете да възпитате интерес към четенето още от ранна детска възраст.  

 

#2 Създайте специален кът у дома

 

Мястото за четене не трябва да е голямо или да има много рафтове за книги. Това може да бъде ъгъл на дивана или удобен стол/фотьойл в стаята, в която детето ви спи. Организирайки подобно кътче, което е достатъчно светло и има място за една или две книги, ще помогне на детето да свързва четенето с уют и да го приема като приятно занимание.VetWorld

 

#3 Позволете на децата да избират книгите

 

Според редица проучвания децата изпитват по-голям интерес от четенето и сами пристъпват към него в случаите, когато им се предоставя възможност самостоятелно да направят избора на четиво. Когато са принудени да четат книга, подбрана от родител или учител, те невинаги изпитват удоволствие от четенето, а понякога дори не стигат до прочит.

Свободата на избор на книги също може да се приема като техника за възпитание на интерес към книгите. Чрез нея се създава положителна нагласа към четенето, по-добра ангажираност с книгата и по-приятно преживяване по време на четене.

Освен това на децата трябва да се разреши да четат всякакви материали, които намират за интересни, независимо дали става въпрос за комикси, списания или поезия. В противен случай може да се намали потенциалът им да се занимават с четене за развлечение.

 

#4 Говорете за книги

 

Дискусиите за книгите са друг начин да възпитате и предизвикате интереса на децата към четенето. Нашият съвет е да се съсредоточите върху книги, които биха могли да се харесат на детето, а не върху книгите, които вие като възрастен намирате за увлекателни.

Децата, които не се интересуват от четене, имат теми, които ги вълнуват, като например спорт, гледането на детски филми, животни, космос и др. Обсъждането на книги на тема, която детето намира за вълнуваща, вероятно ще повиши интереса му за тази книга.

 

#5 Насърчаване на дейности, които изискват четене

 

Включвайте четенето и към други действия, които не са обвързани задължително с книги. Например помолете детето да ви прочете:

  • табели из града или докато сте на път;
  • рецепта, която заедно да приготвите;
  • упътване към настолна игра, на която не знаете правилата;
  • програмата за следващия учебен ден. Така ще го научите и на самостоятелност при подреждането на раницата.

Не пропускайте да насърчите детето да чете на глас и да го похвалите, когато го прави по собствено желание.

 

#6 Създайте усещане за радост от четенето

 

Подарявайте книги като специални подаръци за рожден ден, Коледа или друг празник. Преобразете ходенето до книжарницата във вълнуващо изживяване, което детето ви не иска да пропуска. И не забравяйте да му дадете избор само да вземе решение коя книжка да му купите.

 

Прочетете още: Принципи за добър храносмилателен режим

 

Независимо дали имате изграден навик към четенето, или пък не, то определено нашите ТОП 5 предложения за книги на коледна тематика заслужават своето внимание. Прочетете повече за класацията тук. Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни