Животът на село – Предимства и недостатъци

През последните години трайна тенденция е все повече млади хора да избират живота в провинцията пред този в големия град. Пандемията от 2020 г. ни показа, че е същински лукс на живееш в малка къща с дворче и да имаш собствена градина, от която да си набереш пресни плодове и зеленчуци. Завръщането към природата и запустелите села, отглеждането на растения и животни, е прекрасно. Наистина никога не трябва да збаравяме от къде сме тръгнали. Нека ценим красивата зеленина на България и плодородната почва! Толкова ли е хубав обаче животът на село, колкото и изглежда? Днес ще си поговорим за предимствата и недостатъчците на живота в провинцията, а ако вие се колебаете дали да напуснете големия град, направете изводите си сами.

Прочетете също: Подарък за бебе – 5 отлични идеи

Спокойствието

В селата е в пъти по-спокойно, отколкото в големия град. Няма го шума на колите или на големите машини от поредния строеж. Автобуси минават рядко, ЖП гарите също не са най-често посещаваните места. Сутрин наистина чувате песента на птичките и щурците, колкото и клиширано да ви звучи. В 6:00 ч. няма да ви събуди боклукчийският камион, а кукуригането на петела, ако отглеждате такъв в двора си. На село няма трафик, не ви не налага да пътувате с кола, защото до всяка точка в населеното място може да стигнете пеша или с колело. Идилията е пълна.

Чистият въздух

Колкото и пречиствателни методи да изобретим, въздухът в града е изключително мръсен. Това до голяма степен се дължи на газовете, отделени от автомобилите, но пък без тях не можем да се придвижваме. В селцата този проблем липсва, защото зеленината е повече, а коли казват на каруците, теглени от коне и магарета. Те по никакъв начин не замърсяват околната среда, а естествено наторяват почвата.VetWorld

Домашни продукти

Да, това е истинското наименование на т.нар. био храни, които се предлагат в големите хранителни вериги. Няма по-чисти плодове, зеленчуци и животински продукти от тези, които сте отгледали сами или сте взели от съседите. Истинско богатство е да си откъснеш домат от градината или да изпиеш чаша прясно мляко, но не от кутия.

Това са една много малка част от предимствата на селския живот, но и основните, които карат хората да напуснат големия град. Разбира се, ако всичко в провинцията беше толкова прекрасно, българските села нямаше да пустеят. Затова ние от “Всички теми” ще разгледаме и кои са основните недостатъци на живота извън града.

Работата никога не свършва

Предимствата на селския живот крият и най-големият му недостатък, а именно неспиращата работа. За градина и домашни животни се изисква максимална отдаденост. Животът на село често лишава хората от свободно време, защото все има какво да се свърши. Зимата се цепят дърва почти всеки ден, през топлите месеци се засаждат ратенията, прекопава се градината, полива се… Изобщо нямате и минутка свобода, въпреки че усилията ви накрая си заслужават.адвокатска кантора

Некачествено образование и здравеопазване

Ако сте млади хора, желаещи да отгледат децата си на село, трябва добре да прецените какво образование и здравеопазване ще получите. В повечето села няма училища и детски градини, а най-близката болница понякога е на стотици километри. Тези фактори са изключително важни за отглеждането на едни образовани и здрави млади хората. Не ги пренебрегвайте.

Лоша инфраструктура

Не е нужно да споменаваме колко лоши са пътищата по селата. Хората често изпитват трудности да стигнат до работното си място в града, а много места са труднодостъпни за линейките в случай, че се наложи. Често в селата има малки магазинчета, които не винаги са добре заредени със стока заради лошата инфрастуктура. Това налага пътуването до града, което често е обвързано с разходи и зависимост от личен автомобил.

Прочетете също: Красиви, но малко популярни кътчета в България

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Промяната на средата на живот често пъти е полезна както за ума, така и за тялото ни. Селата ни предлагат изключително приятна и спокойна атмосфера, която не може да се замени с нищо друго. Важно е обаче добре да преценим до колко от удобствата на града сме готови да жертваме, за да чуваме сутрин песента на щурците.petworld

А ако в дома си отглеждате дете, но искате да увеличите семейството си и с едно куче, ние можем да ви помогнем. Повечето хора имат притеснение в такъв момент, защото не знаят към коя порода кучета да се обърнат. Ние имаме статия по темата, която може да ви е от полза – тук.басенджи

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни