Как да подредим гардероба си като Мари Кондо – 8 отлични идеи

В тази статия ние от „Всички теми“ ще поговорим за това как да подредим гардероба си. Всеки от нас има някоя блузка, или дънки, които не са обличани през последните 12 месеца. Но защо трябва да държим дрехи, от които нямаме нужда, в дома си?

През последните години методът за подреждане на японката Мари Кондо, наречен КонМари, е илючително популярен из цял свят. Книгата ѝ „Магията на подреждането“ има над 4 милиона продадени копия, а модерните домакини са запленени от начина, по който говори за съхраняването и освобождаването от вещи. Философията ѝ е, че подреденият дом спомага за избистрянето на мислите, хармонизиране на духа и освобождаване на пространство за радост и спокойствие.

За повечето от нас това как да подредим гардероба е изключително необходимо, особено при смяната на сезоните. Вадим зимните, прибираме летните дрехи и обратното. Изглежда, че имаме изобилие от тоалети, а всъщност голяма част от тях никога няма да облечем. За други сме забравили напълно, защото сме подредили по начин, който ни пречи да ги видим. Мари Кондо съветва да разчистим всичките си дрехи и аксесоари наведнъж. Без сантименталности, без „това ще нося, след като отслабна“… Щом една  дреха не ни е по мярка в момента и не ни носи радост, тя няма място в гардероба ни. Можем да я подарим, дарим или изхвърлим, но в никакъв случай не трябва да пазим. Според нея е по-добре да имаме малък гардероб, но пълен само с тоалети, които истински харесваме и ни стоят добре, вместо множество други, които просто отнемат от пространството ни.  

Прочетете също: Как да пазаруваме изгодно?

Как да подредим гардероба си като Мари Кондо – Стъпка 1

Първата стъпка в постигането на хармония, според популярната японка, е да си представим как искаме да изглежда гардеробът ни и всички вещи около него. След като изградим желаната концепция в главата си, е време да започнем със същиснкото разчистване, изваждайки всичко налично отвън. След като сме се освободили от ненужното, е време за подреждане.  Мари Кондо популяризира т.нар. вертикално подреждане. То представлява сгъване на всички дрехи под формата на идеален правоъгълник и поставянето им изправени в чекмеджетата. Това е начинът, по който ще имаме поглед над всичко налично. С този вид сгъване се предпазват дрехите ни от намачкване и няма да е нужно да гладим преди обличане.адвокатска кантора

Съвет 2

Що се отнася до подредбата на дрехите, които държим на закачалка, е добре да поставим по-тъмните и по-тежки отляво. Нека леките и светли да бъдат в дясната част.

как да подредим гардероба

Стъпка 3

От значение е и да подредим облеклото си според материите. Всичко изработено от сходен материал трябва да съхраняваме заедно. По този начин гарантирате по-пригледен вид на целия гардероб.

Стъпка 4

Мари Кондо съветва преди да прибегнем към нови покупки, да огледаме всичко, което имаме налично. Трябва добре да преценим дали новата дреха ще ни носи достатъчно радост и ще се вписва добре в стила ни.

Стъпка 5

Не окачайте пуловерите си на закачалки, а ги сгънете. Така предпазвате плетивата от разтягане и деформация.

как да подредим гардероба
Сгънете пуловерите и запазете плетивата

Стъпка 6

Недейте да пазите стари и ненужни дрехи с довода, че ще ги носите у дома. Мари Кондо смята, че това е оправдание, с което искаме да запазим нещо от сантимент. Важно е да изглеждаме добре и у дома, нали така?

Стъпка 7

Ако сте от притежателките на колекция от чанти, може да ги съхранявате една в друга, за да оптимизирате пространството в гардероба си. Тях също разделете според материала, от който са изработени.

Прочетете също: Превърнете терасата в любимата част от дома си

Стъпка 8

Щом се приберем у дома с нови покупки, трябва веднага да им махнем етикетите, да ги изперем и подредим. Само така веднага ще ги почустваме като „свои“.

как да подредим гардероба

Подреждането и освобождаването от вещи по метода на Мари Кондо може да е както успокояващ и променяващ живота, така и изключително напрягащ. Тя съветва да не се вглъбяваме прекалено в това да следваме съветите ѝ, защото все пак „къщата ни няма да гръмне“.

Всеки дом има нужда не само от подредба, но и от красота. А кое ще внесе повече красота и свежест от красиви и разцъфнали цветя. Едно от най-изящните растения, което пасва във всеки дом, е орхидеята. Как правилно да отглеждате орхидея може да прочетете в нашата статия тук.плочки за кухнябасенджи

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни