Професиите на новото време

В ерата на дигитализацията, новите технологии и развитието на хоум офис средата, много от нас мислят за преквалификация или записване на нова специалност в университета. За все още търсещите себе си и своето поле на изява млади хора, е изключително полезно да се информират кои са най-търсените и доходни професии, за да изберат по-лесно своята специалност в университета.

Разбира се, това не гарантира, че със сигурност ще практикуват, това което са завършили, но биха имали по-голям шанс за реализация. Едва ли ще ви изненадаме с това, че IT сектора продължава да се развива с пълна сила. Нека все пак разгледаме по-конкретно кои ще са професиите на новото време.

 

Прочетете също: Бърнаут – бичът на съвременния работохолик

 

Софтуерен инженер

Тази професия е водеща днес, ще продължава да бъде такава и през новото десетилетие. Редица компании имат нужда от разработването на различни видове софтуер, които да улеснят и оптимизират работата на служителите. Днес можем да се развиваме в сфери, за които нямаме нужното образование, благодарение на чудесно разработените програми. Те ни позволяват да учим бързо и да работим ефективно. Софтуерните инженери имат възможност да избират какви точно софтуери да разработват в зависимост от компанията, за която работят. Има и не малко специалисти, които предпочитат да работят като фрийлансъри, като по този начин разширяват обхвата си от проекти. Професията фрийланс все още не е толкова развита у нас, но в последните години се наблюдава огромен интерес към нея.

 

Специалист поддръжка на социални мрежи

Социалните мрежи имат изключително важна роля в нашия живот. Без значение дали ги одобряваме или не, те всъщност са създадени, за да изпълняват определени полезни функции, които целят улесняване на комуникацията между хората. Днес всяка една компания, без значение от нейната дейност, притежава както собствена уеб страница, така и профили в повечето социални мрежи като Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, TikTok и други. Популярните личности и инфлуенсърите с голям брой последователи също имат онлайн страници, чрез които комуникират с аудиторията си.

Както компаниите, така и отделните физически лица имат нужда от специалист, който да ръководи тяхното онлайн присъствие. За целта е необходимо да имате познания по дигитален маркетинг и умения в работата с предпочитаните от клиента онлайн платформи. В университетите все още не приемат тази професия на сериозно и са малко преподавателите, които могат да ви помогнат да усъвършенствате тези умения. За щастие обаче има множество курсове, които ще ви дадат нужните познания, за да се развивате в тази интересна съвременна професия.

 

Специалисти по космически разработки

Знаем, че хора са стъпвали на Луната преди повече от половин век. Днес обаче все по-широко се говори за Космоса, Марс и пътуване между галактиките. Това се случи благодарение са скоростно развиващата на компания на Илон Мъск “SpaceX”. Милиардерът обещава, че преди 2030 г. негова совалка ще стъпи на Марс.  Космическата среда има нужда от много изследвания и затова през следващите години ще бъдат търсени множество инженери, техници и механици в областта с нужното образование. Все още не е ясно дали експерти от този бранш ще могат да се развиват успешно и у нас. Ние силно се надяваме това да се случи, за да не губим още млади и образовани хора в чужбина.

 

Медицински работници и биоинженери

Да, точно така. Светът не може да се развива без помощта на медицинските работници. Тяхната област е една от най-бързо развиващите се и именно те са хората, които учат цял живот. Учените разработват различни роботизирани машини, за чието правилно използване обаче са нужни добре образовани медици, които да ги управляват. В бъдеще може да очакваме създаването на различни нано роботи, които ще имат способността да отстраняват заболявания или да ни „внедряват“ полезни бактерии, които да се грижат за лечението ни.crypto365

 

Архитект на виртуална реалност

Това е една много интересна професия, използвана главно за създаването на ефекти във филмовата индустрия. Някои от компютърните игри също вкарват любителите им в друго измерение чрез специални очила предназначение за тази цел. Музеи, галерии и цели градове могат да бъда посетени от разстояние благодарение на другото измерение. Компаниите все повече ще търсят архитекти, които да изградят виртуалното пространство по възможно най-реален начин.

 

Заключение

Летящите автомобили, виртуалният живот, свободното пътуване в космоса и лекарите боравещи с роботи  чукат на вратата. За това ние трябва да бъдем достатъчно квалифицирани и образовани, за да ги посрещнем подобаващо.

 

Прочетете също: Базови стъпки за създаване на успешен бранд

 

Ако се намирате в този етап от живота си, в който търсите точната професия, тогава можем да ви помогнем. Ние от “Всички теми” създадохме специална статия за фирмите в България, които привличат най-голямо внимание върху себе си. А именно: “Топ 10: Най-желаните работодатели в България“.крипто прогнозиСчетоводни услугисемейни хотели созопол

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни