Как да печелим пари от YouTube – четири ценни съвета

През последните години YouTube се превърна в любимо място, както за развлечения, така и за печелене на доходи и добиване на популярност. Голяма част от така наречните инфлуенсъри със стотици хиляди последователи стартират своята кариера от създаване на видео съдържание. В платформата може да откриете голямо разнообразие от YouTube канали на различна тематика. Всеки според своите интереси и качеството, което предлага, привлича повече последователи, гледания и пари. Но можем ли и как да печелим пари от YouTube у нас? Ние от “Всички теми” ще изложим нашите четири ценни съвета.

Прочетете също: Възходът на сериалите – какво да гледаме през 2023 година?

Да, от създаване на съдържание за YouTube действително може да печелите дори и в България. Разбира се пазарът у нас е малък и е невъзможно видеата да достигат до аудитория подобна на тази в САЩ, която е направила редица ютубъри  милионери. Все пак има опции, с които трудът на създаващите видеа да бъде възнаграден. В YouTube се печели главно от кликове върху рекламни банери и гледане на рекламни видеоклипове. Колкото повече клика, толкова повече пари. Предвид факта, че у нас гледанията рядко надхвърлят милион, милионери няма как да станете, но може да печелите достатъчно, за да не ви се налага да работите нищо друго. В следващите редове ще ви разкрием по какъв начин популярните български влогъри успяват да превърнат хобито си в професия.

YouTube реклами

Както в традиционните медии – печат, радио и телевизия, така и в съвременната платформа YouTube, пари се печелят чрез реклами.

Това са онези досадни кратки клипчета, които прекъсват видеото, което гледате. За целта трябва да отговаряте на определени критерии и да сте част от YouTube Partner Program, която изисква да ви следват минимум 1000 души (subscribers).

Такъв тип рекламна кампания е успешна, само ако вашите видеа се радват на голям брой гледания. В противен случай сумата е нищожна.

как да печелим пари от YouTube

Освен необходимите абонати, трябва да отговаряте на поне едно от две изисквания: да имате 4 000 часа на публични видеа, в последните 12 месеца или да имате 10 милиона гледания на YouTube Shorts през последното тримесечие. 

Едно от най-важните изисквания за монетизирането в YouTube, което често се пренебрегва е, че не можеш да имаш активни страйкове. Страйкове в YouTube се получават когато не спазваш правилата зададени от сайта. От изключителна важност е да се запознаеш с тези правила (Community Guidelines) преди да публикуваш видеата си в платформата.

Спонсорство

Ако се чудите кой е най-сигурният начин за това как да печелим пари от YouTube, то това е спонсорството. То се случва, след като даден бранд хареса съдържанието ви и има желание да плати, за да рекламирате/представите продукта му.

YouTube ви задължава да информирате аудиторията, че публикуваното видео е спонсорирано, тъй като платформата не толерира скритата реклама.зеолитна вода

Когато достигнете изискванията за монетизация от Ютуб, най-вероятно имейлът ви ще се напълни с предложения за спонсорство. Някои от тях ще са ужасни сделки, други ще ви се струват доста примамливи. Важното е, преди да приемете нечие предложение за спонсорство, много добре да се замислите. Искате ли да се асоциирате с този бранд? Продуктът, който ще рекламирате подходящ ли е за вашата аудитория? Не оставяйте голямата сума пари да ви заслепи! Най-бързия начин да убиете нов ютуб канал. Не жертвайте доверието на аудиторията си за “бързи пари”!

Създайте свой „мърч“

Още един добър съвет за това как да печелим пари от YouTube. Това са рекламни материали, предимно тениски, чаши, козметика с вашето лично име или това на YouTube каналът ви.

Те се създават най-често в колаборация с конкретен бранд и така спомагате за популяризирането на платформата си. Някои български ютубъри периодично обновяват своите мърчове, което прави аудиторията им разпознаваема, а видеата им с покачваща се гледаемост.

Съществуват така наречените магазини за Печат при Нужда (Print on Demand), това е полезен начин да избегнете заключването на пари и време в стока.

С други думи Print on Demand компаниите поемат задачата да произведат за вас дрехи и аксесоари, които са брандирани с дизайн по ваш избор и да ги изпратят на клиентите ви, за което взимат комисион.

Един от най-известните бизнеси за Print on Demand е Shopify. Това, което предлагат можете да видите тук.

как да печелим пари от YouTube

Финансиране от аудиторията

Този метод се нарича краудфъндинг и представлява директно печелене на средства от хората, които ви гледат. Създателите на съдържание използват тази сума главно за разрастване на каналa си, обновяване на техниката и всякакъв друг вид консумативи. Една от най-популярните платформи за целта е Patreon. Под всеки свой клип влогърите споделят линк, на който може да получите повече информация как да спонсорирате любимия си ютубър. В замяна той ще ви даде достъп до ексклузивно съдържание, което е недостъпно за хората без платен абонамент. бебешори

малчугани

Тези четири метода ще ви помогнат най-добре да си отговорите на въпроса как да печелим пари от YouTube у нас. Освен това са най-печеливши според българските влогъри. Те дават свобода, креативност и иновативност, които им се отплащат с пари. Печеленето само от брой гледания е успешно за създаващите съдържание в САЩ, Русия, Канада и големите държави от Западна Европа. У нас имаме нужда от малко повече помощ, за да превърнем хобито си в професия.

Афилиейт линкове

Партньорски (афилиейт) маркетинг е стратегия, основана на резултати, при която ютубърите популяризират продукти или услуги чрез своите видеоклипове. Слагат свои уникални линкове, а когато зрителите кликнат върху тези връзки и направят покупка, инфлуенсърът печели комисиона. 

За да приложите ефективно афилиейт маркетинга, изберете доказани партньорски програми, съобразени с вашата ниша, предоставяйте честни препоръки за продукти и създавайте ангажиращо съдържание с ясни призиви за действие. 

Използвайте интерактивните функции на YouTube, като карти и екрани в края на видеата. Оптимизирайте описанията на видеоклиповете за видимост при търсене. Редовно проследявайте резултатите, адаптирайте подхода си и поддържайте прозрачност, за да изградите доверие в аудиторията си и да увеличите приходите от афилиейт маркетинг.

Прочетете също: Кои са най-четените книги в България през 2020 година?

За по-голяма успеваемост ютубърите си създават и Instagram профили. Така могат да разраснат рекламата си в двете платформи и да предлагат пакетна услуга. Това е предпочитано и от повечето брандове, които получават аудитория, както в YouTube, така и в Instаgram. Най-важно от всичко обаче е да бъдете постоянни в начинанието си, за бъдете напълно удоволетворени.

Ако социалните мрежи представляват интерес за вас, то със сигурност сте запознати с най-новата и най-нашумяла такава в последната година. Да, говорим за TikTok, като повече за приложението, както и какво се крие зад неговия успех, може да прочетете в нашата статия по темата тук.семейни хотели на кавацитебишон фризе

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни