Как да печелим пари от YouTube – четири ценни съвета

През последните години YouTube се превърна в любимо място, както за развлечения, така и за печелене на доходи и добиване на популярност. Голяма част от така наречните инфлуенсъри със стотици хиляди последователи стартират своята кариера от създаване на видео съдържание. В платформата може да откриете голямо разнообразие от YouTube канали на различна тематика. Всеки според своите интереси и качеството, което предлага, привлича повече последователи, гледания и пари. Но можем ли и как да печелим пари от YouTube у нас? Ние от “Всички теми” ще изложим нашите четири ценни съвета.

Прочетете също: Възходът на сериалите – какво да гледаме през 2021 година?

Да, от създаване на съдържание за YouTube действително може да печелите дори и в България. Разбира се пазарът у нас е малък и е невъзможно видеата да достигат до аудитория подобна на тази в САЩ, която е направила редица ютубъри  милионери. Все пак има опции, с които трудът на създаващите видеа да бъде възнаграден. В YouTube се печели главно от кликове върху рекламни банери и гледане на рекламни видеоклипове. Колкото повече клика, толкова повече пари. Предвид факта, че у нас гледанията рядко надхвърлят милион, милионери няма как да станете, но може да печелите достатъчно, за да не ви се налага да работите нищо друго. В следващите редове ще ви разкрием по какъв начин популярните български влогъри успяват да превърнат хобито си в професия.

YouTube реклами

Както в традиционните медии – печат, радио и телевизия, така и в съвременната платформа YouTube, пари се печелят чрез реклами.

Това са онези досадни кратки клипчета, които прекъсват видеото, което гледате. За целта трябва да отговаряте на определени критерии и да сте част от YouTube Partner Program, която изисква да ви следват минимум 1000 души (subscribers).

Такъв тип рекламна кампания е успешна, само ако вашите видеа се радват на голям брой гледания. В противен случай сумата е нищожна.

как да печелим пари от YouTube

Спонсорство

Ако се чудите кой е най-сигурният начин за това как да печелим пари от YouTube, то това е спонсорството. То се случва, след като даден бранд хареса съдържанието ви и има желание да плати, за да рекламирате/представите продукта му.

YouTube ви задължава да информирате аудиторията, че публикуваното видео е спонсорирано, тъй като платформата не толерира скритата реклама.

Създайте свой „мърч“

Още един добър съвет за това как да печелим пари от YouTube. Това са рекламни материали, предимно тениски, чаши, козметика с вашето лично име или това на YouTube каналът ви.

Те се създават най-често в колаборация с конкретен бранд и така спомагате за популяризирането на платформата си. Някои български ютубъри периодично обновяват своите мърчове, което прави аудиторията им разпознаваема, а видеата им с покачваща се гледаемост.

Съществуват така наречените магазини за Печат при Нужда (Print on Demand), това е полезен начин да избегнете заключването на пари и време в стока.

С други думи Print on Demand компаниите поемат задачата да произведат за вас дрехи и аксесоари, които са брандирани с дизайн по ваш избор и да ги изпратят на клиентите ви, за което взимат комисион.

Един от най-известните бизнеси за Print on Demand е Shopify. Това, което предлагат можете да видите тук.

как да печелим пари от YouTube

Финансиране от аудиторията

Този метод се нарича краудфъндинг и представлява директно печелене на средства от хората, които ви гледат. Създателите на съдържание използват тази сума главно за разрастване на каналa си, обновяване на техниката и всякакъв друг вид консумативи. Една от най-популярните платформи за целта е Patreon. Под всеки свой клип влогърите споделят линк, на който може да получите повече информация как да спонсорирате любимия си ютубър. В замяна той ще ви даде достъп до ексклузивно съдържание, което е недостъпно за хората без платен абонамент.малчугани, за да могат те да учат без притеснение.бебешори

Тези четири метода ще ви помогнат най-добре да си отговорите на въпроса как да печелим пари от YouTube у нас. Освен това са най-печеливши според българските влогъри. Те дават свобода, креативност и иновативност, които им се отплащат с пари. Печеленето само от брой гледания е успешно за създаващите съдържание в САЩ, Русия, Канада и големите държави от Западна Европа. У нас имаме нужда от малко повече помощ, за да превърнем хобито си в професия.

Прочетете също: Кои са най-четените книги в България през 2020 година?

За по-голяма успеваемост ютубърите си създават и Instagram профили. Така могат да разраснат рекламата си в двете платформи и да предлагат пакетна услуга. Това е предпочитано и от повечето брандове, които получават аудитория, както в YouTube, така и в Instаgram. Най-важно от всичко обаче е да бъдете постоянни в начинанието си, за бъдете напълно удоволетворени.

Ако социалните мрежи представляват интерес за вас, то със сигурност сте запознати с най-новата и най-нашумяла такава в последната година. Да, говорим за TikTok, като повече за приложението, както и какво се крие зад неговия успех, може да прочетете в нашата статия по темата тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни
Продължавай да се информираш!