Какво се крие зад успеха на TikTok?

Кои са нещата, без които не може един млад човек в съвременния свят? На първо място, разбира се, е интернет, следван от смартфон, лаптоп и не на последно място, тяхно величество социалните мрежи. Приложенията за комуникация до толкова са навлезли в живота ни, че мнозина от нас сме забравили какво сме правили без тях. С течение на времето те се ъпдейтват, заменят едни други и днес социалните мрежи не са това, което бяха.

Гигантът Facebook създаде същински фурор със стартирането си. Instagram бързо се превърна в една от водещите платформи. YouTube претърпя множество промени, за да бъде все така актуален. През последните три години обаче трите водещи социални мрежи имат един изключително сериозен конкурент в лицето на TikTok. Това е едно от най-бързо развиващите се приложения, което регистрира над 1,5 млрд. сваляния. Все още обаче мнозина от нас тук в България не са наясно какво точно представлява TikTok и защо главно тийнейджърите у нас са луди по него. Ние от „Всички теми“ ще разгледаме няколко аспекта от създаването през развитието на приложението и се надяваме да ви бъдем полезни.

Какво представлява TikTok?

TikToK e китайска социална мрежа, известна под името Douyin в Китай. Тя стартира през 2016 г. и бързо излиза от пределите на страната, завладявайки тийнейджърите по цял свят. Приложението дава възможност за създаването на кратки забавни видеа от 15 до 60 сек. с добавена музика. Боравенето с него е изключително лесно, което го прави достъпно за огромен брой потребители. Към момента TikTok е най-сваляното приложение в двата онлайн магазина AppStore и Google play.

Защо е толкова успешен?

TikTok предлага съвкупност от стари идеи събрани в едно. Той включва в себе си функции както на Facebook, така и на Snapchat и Instagram. Целта му е да забавлява потребителите с интересно съдържание, което може да набере изключително бързо популярност и да стане вайръл (споделяне на Вашето съдържание от много хора). 

Прочетете също: Възходът на сериалите: Какво да гледаме през лятото?

С няколко добре заснети кратки видеа потребителите бързо събират голяма аудитория от последователи, което се случва много по-бавно в Instagram например. В социалните мрежи е важно да бъдеш следван, популярен, търсен и е логично платформата, която дава възможност това да се случи изключително бързо, да се нареди сред най-предпочитаните.

TikTok по света

Изненадващо е, че най-голяма аудитория TikTok има не в родината си Китай, а в Индия с впечатляващите 466 мнл. потребители. Преди няколко месеца „Дойче веле“ публикува новината, че индийското правителство забранява достъпа до приложението на своите граждани.  Властите в Делхи стигат до заключение, че забавната платформа е заплаха за националната сигурност на Индия.

На второ място се нарежда родината на TikTok – Китай. Общо 173 млн. китайци са свалили приложението на смартфоните си. Тук, обаче със сигурност има неточност с данните, тъй като в Китай не отчитат свалянията от Google Play.

В САЩ хората, които са инсталирали приложението възлизат на 128 млн.  Анализаторите предупреждават, че данните, които отчитат аудиторията на дадена платформа, не винаги съвпадат с тези на реалните потребители. Мнозина от нас теглят конкретното приложение, тестват го и след това го изтриват или остава на смартфона им без да го ползват.

Заключение

Цялостната концепция на TikTok е сериозна заплаха за наложения монопол върху социалните мрежи начело с Facebook. Нито една от останалите платформи не предлага съдържание, което до толкова да забавлява аудиторията, че тя да не усеща как повече от час гледа още и още забавни кратки видеа. Instagram се опитва да запази своите позиции като въведе подобен тип съдържание, но въпреки това TikTok продължава да трупа нови потребители и не е ясно до кога ще продължи този ръст.конкурентно право

Прочетете също: Как да изберем бански за лятото

Към момента общият брой сваляния на приложението отдавна надхвърли 1,5 млрд. Не сме далеч от времето, когато Facebook ще се превърне в отживелица и ще бъде заместен от друга по-модерна социална мрежа. А дали това ще е китайската платформа TikTok, предстои да разберем.

А кои са най-странните рекорди от Книгата с рекорди на Гинес може да научите от нашата статия по темата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни