Как да създадем капсулен гардероб?

В последно време не е модерно да трупаме излишни вещи. Не е икономически и екологично благоприятно както за бюджета ни, така и за природата. Голямата гардеробна на Кари Брадшоу е мечта на почти всяка подрастваща млада жена. Но мислите ли, че писателката носи всички дрехи и обувки, които виждаме на екрана? Не, разбира се! Почти невъзможно е човек да износи рокли, 200 чифта обувки и 40 чанти. Това са хора, които изобилстват от вещи, които няма как да облекат, но трупат още, и още.

Шопинг терапията

Голяма част от жените имаме неистовата нужда да пазаруваме, наричайки тази своя мания „шопинг терапия“. Измисляме си всевъзможни извинения, за да отидем на поредната разходка по магазините и се затрупваме с покупки от радост, тъга, безсилие. Много често този тип пазаруване е воден само и единствено от емоциит. Без да влагаме мисъл какво и защо купуваме. В резултат на което се прибираме екзалтирани с поредната нова рокля или чифт обувки, които осъзнаваме, че не пасват на нито един друг елемент от гардероба ни. Следователно имаме две опции:

  • или да забутаме новите покупки „да си изчакат реда“ на дъното на гардероба;
  • или имаме нужда от още пазар, защото за тази рокля са ни нужни червени обувки, а ние само червени нямаме.

Е, днес ще си поговорим за разумното пазаруване на дрехи и аксесоари, за да създадем един фукционален капсулен гардероб.

Що е то капсулен гардероб?

Да пазаруваш разумно и с мярка е изключително полезно качество. Дрехите и аксесоарите са само вещи, които трябва да служат на нас. Не ние на тях. Сега нека обясним какво всъщност наричаме капсулен гардероб. Това е една добре подбрана селекция от около 20 или 30 броя дрехи и аксесоари. С тяхна помощ ние създаваме ежедневните си тоалети. Тук трябва да присъстват само дрехи, които наистина подхождат на фигурата ни. Те трябва да ни карат да се чувстваме женствени и красиви. Важно е обаче да създадем капсулния си гардероб спрямо ежедневните си активности. Например капсулният гардероб на един банков служител ще е много по-различен от този на сервитьор/барман. Не е необходимо да избираме дрехи по последен писък на модата. Тук е важен комфортът и личното усещане за стил.

Като за начало, отворете гардероба си и извадете всички свои дрехи, които обожавате и имат привилегията да носите. Ако не всеки ден, то по няколко пъти в седмицата. Сега отделете и тези, към които никога не посягате. Е, вече нагледно може да видите от какъв тип дрехи се нуждаете и кои е по-добре да избягвате… Така или иначе няма да ги облечете. Огледайте цветовете и вижте кой точно е вашият – черно, бяло, бежово, синьо. Нека той бъде акцентът в създаване на модната Ви капсула. А след това около него ще се ориентирате за подбора на останалите модни акценти.

Негово величество “Списъкът”

След като сте избрали стил и цветова гама, е време да направите списък за пазар. Но само ако наистина е нужно да посетите търговския център. В гардероба Ви трябва да имате между 10 и 12 блузи и топове, тъй като ги сменяте по веднъж или два пъти на ден. Изберете ги в неутрални цветове – черно, бяло, бежово, които перфектно да допълват акцентиращия цвят. Нека бъдат с изчистени кройка и дизайн, за да похождат на различни поли и панталони. Относно долната част от облеклото е добре да имате по една от всеки тип и цвят – дънки, елегантен панталон, къса пола, дълга пола, клин.

Цветовете може да са черно, бяло, бежово, синьо. По същия начин подходете към връхните дрехи, обувките и аксесоарите. Старайте се да няма нищо излишно в гардероба. Всеки един от елементите трябва да се съчетава отлично с останалите. Така много бързо ще избирате сутрешния си тоалет. Решението се крие в това, че, която и блуза да вземете за черния си панталон, ще пасне отлично. Малката черна рокля е вечната класика, която не трябва да пропускате. Коженото яке пък е просто задължително.

Важността на обувките

 Знаем, че много от вас обичат да колекционират обувки, но действително нито една средностатистическа жена, не се нуждае от 150 чифта обувки. Това изключва тези, които имат ежедневни сценични изяви. Ограничете обувките до около 5, максимум 10. Задължително имате нужда от едни черни и едни бежови класически обувки на висок ток. Те допълват перфектно всеки елегантен тоалет. Към тях добавете едни бели кецове и черни маратонки на лека платформа. Сандалите нека също са два броя. Нека бъдат ниски и на висока платформа, а за есента и зимата чифт боти и ботуши. Ние сме на принципа – малкото е повече, защото понякога многото е нищо.

Прочетете също: 5 задължителни грим продукта за перфектна визия

Следващият път, когато отидете в мола с приятелки и си харесате полата от витрината, бързо прехвърлете наум всичко налично във Вашата модна капсула. Преценете дали има място за тази дреха или тя ще развали хармонията. Дайте свобода на съзнанието си и почивка на бюджета си. Харчете пари за модни находки само тогава, когато наистина имате нужда от тях. Ако имате възможност да се поглезите, отидете на масаж. Той ще Ви отпусне много повече от скъпите 15 сантиметрови обувки.

Малка черна рокля – защо всяка жена има нужда от нея?

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни