Принципи за добър храносмилателен режим

Храносмилателните проблеми са в основата на почти всички заболявания. Ако храносмилателната система работи добре и правилно, много от заболяванията могат да бъдат предотвратени и проблемите, които вече са възникнали, да бъдат елиминирани. Ние от “Всички теми” ще ви представим пет принципа за добър храносмилателен режим. Надяваме се те да ви бъдат от полза и да ги спазвате стриктно.

Прочетете още: Ефикасна ли е хомеопатията?

ПИЙТЕ ВОДА ВЕДНАГА СЛЕД СЪБУЖДАНЕ

Навикът да пиете чаша вода веднага след събуждане може да реши много от проблемите с храносмилането. По време на сън тялото ни балансира хормоналния ни фон. Това означава, че заедно с нашето възстановяване тялото ни натрупва токсини и отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени възможно най – бързо. Така се предотвратява натрупването им в тялото. Пиенето на вода веднага след събуждане стимулира работата на червата и помага за отстраняване на токсините.

ЯЖТЕ ПРЯСНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА

Един от важните принципи на доброто храносмилане е да се консумира прясно приготвена храна. Домашната храна се консумира веднага и не се загрява отново. Също така е важно, докато приготвяте храна, да сте в добро настроение и да мислите за хубави, приятни неща. Яденето на топла и прясно приготвена храна позволява на хранителните ензими да работят по–добре. Няма да сгрешите, ако започнете редовно да готвите вкъщи!

ЯЖТЕ САМО „ЖИВА“ ХРАНА

Тялото ни се нуждае от пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да бъде енергично. Те съдържат ензими, необходими за доброто храносмилане и усвояване на храната, както и хранителни вещества, които се грижат за нормалната клетъчна конструкция. Яжте не само жива, но и добре подбрана за режима ви храна!

ЯЖТЕ, КОГАТО НАИСТИНА СТЕ ГЛАДНИ

Въпреки че има правила за времето за хранене (6 четиричасови зони), препоръчително е да се храните, когато почувствате глад. Тялото ви знае най –добре кога трябва да яде. Разбира се, този принцип не се прилага в случаите, когато има хранителни разстройства, ако сте уморени, разсеяни или депресирани. Важно е да се отбележи, че човек не трябва да се храни по навик поради стрес или емоционални недостатъци. Винаги трябва да се храните, когато тялото ви има нужда!

ДЪВЧЕТЕ ДОБРЕ ХРАНАТА СИ

Когато започнете да ядете, не бързайте, а дъвчете храната си бавно. Бавното хранене позволява на стомашните рецептори да изпращат сигнал до мозъка ни какво ядем, колко ядем и кога сме наситени. В допълнение, бавното и правилно дъвчене на храната позволява на стомаха и други храносмилателни органи да „приготвят“ и смилат храната правилно. Тези сигнали помагат да се разпредели точното количество и правилния тип храносмилателни сокове в стомаха ни, за да се улесни процесът на храносмилане. Колкото повече дъвчете храната си, толкова повече хранителни вещества ще се консумират от тялото.

Това са днешните ни принципи за един наистина добър храносмилателен режим! Спазвайте ги и ще се чувствате по–добре с всеки изминал ден! Не забравяйте и активни тренировки, защото тялото се нуждае от тях!

Прочетете още: Мистичният еделвайс

Добрият хранителен режим се основава на консумацията на натурални продукти. Прочетете повече за тайните на пчелния прашец в нашата статия тук. Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни