Баба знае най–добре: Как се плетат терлици за деца?

Зимата е студен сезон, в който уюта и топлината вкъщи няма да са същите без бабините терлици. Нашите любими баби много често в ежедневието си плетат топли терлици и ни ги подаряват като скъп и същевременно много топъл подарък. Разбира се, нашите баби знаят най–добре как се плетат детски терлици и днес ние от “Всички теми” ще ви разкрием тяхната тайна. Ще отговорим на въпроса как се плетат стоплящите краката ни пантофи. Това е най–подходящият модел терлици за начинаещи в плетенето. Нужно е да знаете само как се плетат лицева бримка и опакова бримка.

Прочетете още: 10 полезни храни за студените месеци

НАЧИН НА ПЛЕТЕНЕ НА ТЕРЛИЦИТЕ

Необходими са ви 210 метра прежда, игли – 3,25 милиметра, ножици, игла с по – голямо ухо.

ОСНОВНА ЧАСТ НА ТЕРЛИКА


Нанижете 27 (29, 35 или 41) бримки. В първия ред е необходимо да направите лицеви бримки. Вторият ред се състои от 9, 11 или 13 лицеви бримки, една опака бримка, продължават със седем, девет или единадесет лицеви бримки и след това отново плетете 9, 11 или 13 лицеви бримки. Ред едно и ред две се повтарят, докато получите по 13 (до 19) броя ръбчета на лицевата страна на творението си, или докато стигнете желаната от вас дължина на стъпалото, преди оформянето на частта за пръстите, т.е. средно дължината на стъпалото на крака, премахвайки 5 или 6 сантиметра. Тези сантиметри служат за изплитане на частта за пръстите на краката. Завършете на поредния ред 2.

ОФОРМЯНЕ НА ЧАСТТА ЗА ПРЪСТИТЕ

Ред 1 се състои от: една опака бримка, една лицева бримка, една опака и повтаряте така до края на реда.

Ред 2 се състои от: една лицева бримка, една опака, една лицева и отново повторение до края на реда. Повтаряте тези два реда в продължение на 4 или 5 см, като завършите ред номер две.

Намаляващ ред: Изплетете целия ред, като свивате, т.е. двете бримки трябва да изплетете заедно като една опака бримка. На реда ще останат по 14 (15, 18 или 21) бримки.

Следващ ред: Плетете всички бримки лицеви.

Втори намаляващ ред: В този ред плетете всички бримки на реда две по две. Задължително плетете като една опака бримка. На реда ще останат 7 (8, 9 или 11) бримки. Скъсайте преждата, като оставите 30 см конец. Следва да го нанижете на игла от гоблен и да го прекарате през всички останали бримки. После стегнете и зашийте с няколко бода – ето, че сте готови!

как се плетат терлици

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Изберете игли с един или два номера по–тънки от препоръчваните за дадената прежда, когато избирате преждата и иглите за изплитане на терлиците. Това ще ви помогне да получите по–стегнат и плътен резултат за външния вид на терлиците. Така вашите терлици ще предпазват по–добре стъпалата ви от студения под и ще топлят повече. Също така ще бъдат по–здрави и ще ги носите по–дълго време.

Подходяща за терлици, е преждата за плетене на чорапи, която се предлага по магазините. Може, разбира се, да използвате и други прежди или комбинации. Общо взето каквото имате под ръка вкъщи ще ви влезе в употреба. За повече естетика и цветово разнообразие, ако желаете, може да украсите терлиците с бродерия, изпълнена с разноцветни вълнени конци и да подшиете долната част на стъпалата с допълнителни подметки от дебел вълнен плат.

По показания от нас начин може да изплетете терлици с различна големина за деца и за възрастни – трябва само да ви се плете! Предвидете разтягането на плетката при определянето на размера (ширината и дължината) на плетивото.

как се плетат терлици

Какво по–хубаво от това да си изплетем сами чифт терлици и да им се радваме през зимните дни? Развихрете въображението си с цветове и шарки, бъдете смели и сръчни и се постарайте да изплетете за децата си най–хубавите и топли терлички! В тези студени дни терлиците са точните домашни пантофи. А бабите ни знаят най–добре как да ни ги изплетат с цялото си сърце и огромната си любов, и да ни зарадват и стоплят!

Прочетете оше: Какво е асцендент

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни