Какво да направите, ако имате косопад след раждане?

По-плътната и по-гъста коса е един от най-хубавите странични ефекти на бременността. Много жени казват, че по време на своята бременност косата им е изглеждала невероятно, както никога до сега. За съжаление страхотната им коса е такава за доста кратко време. Често се случва жените да забелязват косопад след раждане и това е нормално.

След края на бременността настъпва и моментът, в който косата започва да оредява едва няколко седмици след раждането на бебето.

Ще започнете да виждате косми навсякъде – сутрин на възглавницата, по дрехите си и дори около канала в банята след къпане. Не се притеснявайте, всичко това е напълно нормално и се дължи на промяната в нивата на хормоните след бременността.

Прочетете също: Децата искат вниманието ви, а не нов смартфон

Косопад след раждане – Какви са причините?

Когато една жена е бременна, тялото ѝ се променя в отговор на новите нива на хормоните, необходими за развитието на бебето. Новият баланс на хормоните, особено повишеният естроген, променя цикъла на растеж на косата.

Какво да направите, ако имате косопад след раждане?

По време на бременността косата остава по-дълго във фаза на растеж, вместо да премине в период на покой. Тъй като цикълът на растеж на косъма не приключва толкова бързо, както обикновено, не губите толкова много коса всеки ден. Резултатът е по-плътна коса.

Какви са различните цикли на растеж на косата?

Косата преминава през няколко фази на растеж:

  • Първата фаза е фазата на растеж, наричана още анагенна фаза, когато косата активно се удължава. 
  • Втората фаза се нарича катагенна или преходна фаза, при която растежът на косата се забавя и косменият фоликул става по-малък. 
  • Третата фаза е телогенната фаза или фазата на покой, при която косата вече не расте. 

След етапа на покой отделните кичури от косата най-накрая падат. След това започва да расте нов косъм на мястото на излезналия.

Космите обикновено са в анагенна фаза от две до четири години. Може да очаквате, че 85-90% от косата ви е в тази фаза във всеки един момент.

косопад след раждане

След като косата премине във фазата на телоген, може да очаквате, че тя ще остане с еднаква дължина в продължение на два до четири месеца. След това косата пада. По време на нормалния цикъл на растеж на косата всеки ден естествено падат около 100 косъма.

Прочетете също: Съжителство в брак или на семейни начала

Защо имате косопад след раждане?

След раждането на бебето нивата на хормоните се възстановяват до нивата отпреди бременността. Спадът на естрогена кара косата ви да се върне към цикъла на растеж, покой и опадане. Голяма част от косата ви ще започне да почива веднага. Няколко месеца по-късно косъмчетата завършват фазата си на покой и започват да падат.

Косопадът след раждане е забележим, защото е много по-голям от 100-те косъма, които човек обикновено губи на ден. Техническото наименование на този вид косопад е телоген ефлувиум (telogen effluvium), което означава прекомерно опадане на косата.

Хормоналните колебания при жените след раждане карат повече кичури коса от обичайното да преминат във фаза на покой и да опадат няколко седмици по-късно. Може да установите, че губите до 300 косъма на ден.

Постоянна ли е загубата на коса след раждане? 

Засиленият косопад след раждането не е знак, че ще загубите трайно косата си. С течение на времето косата ви трябва да се върне към обичайния си растеж. Когато бебето ви навърши една година, вероятно можете да очаквате косата ви да е толкова плътна, колкото обикновено е в корените. Въпреки това новите косми ще бъдат по-къси от останалите на главата ви.

Ако косата ви продължава да изтънява или не изглежда да израства, можете да обсъдите това с вашия лекар. Възможно е да имате друг здравословен проблем, причиняващ косопад, например анемия или заболяване на щитовидната жлеза.

Какво да правим с косопада след раждането?

Не можете да предотвратите косопада след раждането. Това е нормална част от възстановяването след бременността. Не съществуват лечения за спиране на телогенния ефлувиум или за ускоряване на растежа на нова коса. Лекарите препоръчват здравословно и балансирано хранене. Това може да помогне за растежа на косата след приключване на фазата на линеене.

косопад след раждане

Косата, която сте загубили след раждането, ще порасне отново с течение на времето. Въпреки това може да забележите, че имате много нови косми, които са много по-къси от останалата част от косата ви. Това са новите косъмчета, които растат, и са нормална част от процеса на растеж на косата след раждането.

Възможно е да не харесвате външния вид на косата си по време на тази фазата на линеене и израстване. В такъв случай можете да използвате продукти за оформяне или техники, за да подобрите външния вид на косата си. Опитайте леки балсами, за да не утежнявате косата и да не я правите да изглежда слаба.

Продуктите за увеличаване на обема могат да направят косата ви по-плътна. Свежото подстригване или новият цвят също могат да подобрят външния вид на косата ви. Стилистът ви може да предложи съвети за оформяне, които също биха ви помогнали.

Прочетете също: Сватбени традиции – Всичко, което трябва да знаем

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни