Истанбул е един от най-великите градове на всички времена, има много енигматични истории за бившата столица на Османската империя. Дори и да знаете някои от тях, сме сигурни, че има много факти за Истанбул , които не сте чували досега.

Център на света за почти цялата си история, Истанбул е уникална смесица от култури, която със сигурност ще плени сърцето ви. 

От статуята на пълничката котка до огромното количество тоалетни, ви представяме 20-те най-интересни факта за Истанбул! Приятно четене!

  1. Истанбул е бил столица на някои от най-големите империи: Римската, Византийската, Латинската и Османската. Сега това е най-големият град в Турция с над 13 милиона души – повече от населението на Белгия – и вторият по големина в света по население в границите на града. Това обаче не е столицата на Турция. Анкара е столица, откакто Турция е провъзгласена за република от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г.

2. Когато римският император Константин Велики прави града столица на Източната Римска империя през 330 г. сл. Хр., той решава да го построи на седем хълма точно като Рим. Градът носи и неговото име – Константинопол („Градът на Константин“), след като се е наричал Византион от 660 г. пр.н.е.

Официално е преименуван на Истанбул през 1930 г., но мнозина все още го наричат ​​Константинопол. За да се гарантира използването на новото име, турските пощи не доставят пощата, адресирана до Константинопол.

Истанбул

3. По времето на Османската империя в града е имало 1400 обществени тоалетни, докато в останалата част на Европа няма нито една.

Препоръчваме ви още:

Топ 10: Интересни факти за София

Истанбул има третото най-старо метро в света.

4. Построен е през 1875 г. след тези в Лондон и в Ню Йорк съответно през 1863 г. и 1868 г. Дълго е 573 метра и се намира в квартал Бейоглу.

5. Синята джамия е единствената джамия в града с шест минарета. Легендата разказва, че когато е била построена, тя е имала едно минаре повече от Голямата джамия в Мека (четири е бил общият максимум по това време) и това се е смятало за неуважение в мюсюлманския свят. За да се реши проблемът, трябвало да се добави още едно минаре към Голямата джамия.

6. Света София е била най-голямата църква в света в продължение на около 900 години, докато катедралата в Севиля не е завършена през 1520 г. В продължение на близо 500 години Света София е служила като голяма джамия за Османската империя и Турция, докато първият турски президент Мустафа Кемал Ататюрк не я превръща в музей.

Факти за Истанбул

7. Може би си мислите, че лалетата произхождат от Холандия. Първите луковици на лалета обаче са изпратени от Османската империя във Виена през 1554 г. и са разпространени по-нататък в Аугсбург, Антверпен и Амстердам. След това те стават популярни в Холандия, тъй като се оказват способни да понасят по-суровите климатични условия.

Факти за Истанбул – Капалъ чарши

8. Това е най-старият и най-големият исторически базар в света с 3000 магазина, покриващи 61 улици. Ще ви трябват три дни, за да ги видите всички.

Истанбул

9. Чаят стана национална напитка едва наскоро. Преди това беше турско кафе, но когато станало скъпо и в Черноморския регион можело да се отглеждат чаени листа, чаят заема неговото място. В Турция не може да се произвежда кафе поради неблагоприятния климат за производството му.

 10. И разбира се, общоизвестно е, че Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента, но все пак си заслужава да бъде споменат. Историческият център се намира от европейската страна на града. Проливът Босфор разделя града (и двата континента) и е връзката между Черно и Мраморно море.

Факти за Истанбул

11. Британската писателка Агата Кристи пише известния си роман „Убийство в Ориент Експрес“ в хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Влакът Ориент експрес се движи между Париж и Константинопол (Истанбул) от 1883 до 1977 г.

Препоръчваме ви още :

20 интересни факта за Освобождението на България

 12. Само 28% от жителите на Истанбул са родом от Истанбул. Повечето идват от други части на Турция и техният брой в Истанбул е по-голям от няколко от съответните им провинции.

 13. Разположен близо до разлом, Истанбул е обект на редовни земетресения. Това включва две големи през 1766 г. (4000 смъртни случая) и 1894 г. (1000+ смъртни случая).

 14. Една от най-известните истанбулски бездомни котки е наричана Томбили. Закръглената Томбили става световноизвестна със снимка, на която седи като човекоподобно на тротоара. Тя била толкова популярна сред жителите на квартала, че когато починала, петицията за почитане на паметта й получава 17 000 подписа, което доведе до скулптура, отбелязваща живота на котката.

 Факти за Истанбул-Хиподрумът

15. Или площад Султанахмет, бивш стадион за състезания с колесници и сега голям парк до Синята джамия и близо до Света София, съдържа египетски обелиск и змиевидната колона от храма на Аполон в Делфи, Гърция.

 16. Джамията Чамлъджа е най-голямата джамия в Турция. Открита е през 2019 г. и може да побере до 63 000 души. Намира се в азиатската част на Истанбул.

 17. Пиявиците все още се използват като традиционна форма на лечение в Истанбул. Това може да се види за продажба близо до базара на подправките.

Прочетете също:

Топ 10: Тайнствените места по света

18.  Най-известната улица в Истанбул е İstiklal Caddesi в Бейоглу. През почивните дни се посещава от 3 милиона души на ден.

Факти за Истанбул

19.  В Истанбул има около 50 кея и повече от 20 фериботни линии, пресичащи Босфора и Златния рог.

 20. Симит – кръгчета хляб, инкрустирани със сусамово семе, се продават от търговци из целия град. Правят се в Истанбул от поне 500 години.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни