Наистина ли Христофор Колумб е открил Америка?

Всеки от нас е чувал за Христофор Колумб и неговото откритие. Още в началото на 80-те години на XV-ти век Колумб започва подготовка за плаване в Атлантическия океан. Той вече е натрупал солиден опит из моретата около Европа, като е бил определян за опитен мореплавател. В днешната статия на “Всички теми” ще проследим част от вълнуващия живот на италианския изследовател.

Прочетете още: Да пътуваш с Ориент Експрес в наши дни

Историята на Христофор Колумб

През 1492 година той предприема дълго пътуване със сериозен екипаж, което е одобрено и подпомогнато от испанския крал Фернандо II Католика. По време на плаванията си Колумб открива последователно Бахамите, Куба, Хаити, Пуерто Рико, Ямайка, Южна Куба, Карибите и Централна Америка, преди да се завърне в Испания края на 1504 година.

Но Колумб ли наистина е открил Америка? Това е въпрос, който в последните години започна да се разплита. Принос за това има професор Паоло Киеза от катедрата по литературознание, филология и лингвистика в Миланския университет.

Последните проучвания

„Успяхме да открием в писмен вид една препратка, в която става дума за американския континент, макар и в ембрионална форма”, споделя професорът.

В последните години все по-често се говори за това кога и как хора са успели да се заселят в Северна Америка. Открит наскоро документ от 1345 година, написан от милански монах,  споделя за земя, приличаща на крайбрежието на Северна Америка. Затова и се предполага, че италиански моряци са били наясно за съществуването на тази земя около 150 години преди Христофор Колумб да направи откритието си.

Ръкописът, в който се говори за крайбрежие, подобно на това на Северна Америка, е написан на латински и е озаглавен „Cronica universalis”, а негов автор е Галвнеус Флама. Той пише своята творба през XIV-ти век, като детайлно описва история на целия свят от създаването му.

Галвнеус Флама пише за земя, която е наречена Маркалада. Нейното местоположение е западно от Гренландия. По всяка вероятност тази местност съвпада към днешна дата с Лабрадор или Нюфаундленд, Канада.wooden pellets

Според учените миланският монах е чул за Маркалада в областта на днешна Генуа. Там той е набавил нужната му информация за документа от различни свои контакти. Именно заради това към днешна дата се повдига въпросът за това какво точно е знаел Христофор Колумб, преди да отплава със своите кораби през Атлантическия океан.

Заключение

Най-любопитното е, че самият Колумб е роден в град Генуа. Той започва своето голямо пътешествие от Испания, но е било напълно възможно предварително да е чул за тази земя. Предполага се, че източник за тази информация са били разказите за Северна Америка от моряците, които често посещавали пристанището на южния бряг.

Въпреки днешните спорове около това дали наистина Христофор Колумб е открил Америка, неговото име завинаги ще остане в човешката история. Към днешна дата на негово име са кръстени огромен брой географски обекти по всички краища на света. Цели 14 града и едно плато в САЩ са кръстени на Колумб. Неговото име носят планина, провинция, езеро, както и нос в Канада. Ледник в Аляска, подводна падина в Карибско море и река в Северна Америка също са наименовани в чест на Христофор Колумб.

Прочетете още: Обзавеждане по скандинавски

Приятели – сериалът на века

семеен хотел каваците

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни