Официални почивни дни в България през 2024 година

2024 година вече започна. Много от нас са стартирали планирането на своята семейна почивка за море, планина или друга дестинация и за тази цел е важно да знаем кои ще бъдат официалните почивни дни през 2024 година в България. В тази статия на “Всички теми” ние ще обърнем внимание на дните, в които официално няма да сме на обичайното си място – пред компютъра. Било то в офиса или у дома

Кои са официалните почивни дни през 2024 година

През започналата вече 2024 година официалните почивни дни в България са точно 13. А именно:

почивни дни, почивни дни 2024, официални почивни дни, официални почивни дни 2024
  • 1 януари – Нова Година
  • 1 май – Ден на труда
  • 3-6 май – Разпети Петък и Велики Понеделник, Гергьовден
  • 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
  • 6 септември – Съединението на България
  • 22 септември – Ден на независимостта на България
  • 24 декември – Бъдни вечер
  • 25, 26 декември – Коледа
почивни дни, почивни дни 2024, официални почивни дни, официални почивни дни 2024

Кои са държавите с най-много почивни дни?

През годините няколко пъти се появява невярна информация, че България е от държавите в Европа с най-голям брой почивни дни. Е, това се оказва, че не е точно така. 

Русия, Гърция, Италия, Испания, Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Нидерландия и Люксембург са водачи в тази класация. 

Прочетете също: Тайните зад петък 13-ти | Символика и значение

Лидер в тази “надпревара” безспорно е южната ни съседка. В Гърция официалните празници плюс други неработни дни, които не включват събота и неделя, разбира се, са обикновено около 30. 

Най-богатата държава в Европейския съюз е Люксембург, като брутния вътрешен продукт там е равен на над 2,5 от средният за ЕС. Въпреки това жителите на страната са облагодетелствани с голям брой официални почивни дни. Също така всеки жител с поне една година трудов стаж, може да се възползва от 25 почивни дни през следващите 12 месеца. 

Коя е държавата с най-много работни дни?

На точно обратния полюс са Великобритания, Белгия и Германия. Това са държавите, в които жителите почиват най-малко. Странното е, че на Острова могат да се “похвалят” с най-голям брой празници от целия свят. В повечето случай обаче това са работни дни. Да, има възможност фирмата да предпочете да остави служителите си да почиват, но това е в много редки случаи и в доста малко компании.

Къде е България в тези класации?

България се намира в така наречената златна среда, що се отнася до официални почивни дни и дни отпуск, които получаваме за 12 месеца. Страната отпуска 20 платени почивни дни, а официалните празнични дни са 13. Наскоро у нас бе въведен законът за почивка през седмицата, когато даден празник се е паднал през уикенда. 

Каква е статистиката за официални почивни дни по света?

Ако излезем от границите на Европа и погледнем какво се случва в световен мащаб, тогава ще видим, че САЩ, Китай, Япония и Бразилия са лидерите.

Единствената причина Щатите да фигурират в този списък е, че това е единствената страна в света, която няма установен законово-платен годишен отпуск. Американците могат да си пускат неограничен брой дни отпуск.

Прочетете също: Коледни традиции в България

Китай също се подрежда в тази класация с официални почивни дни. Това се дължи на някои национални празници, в които азиатците почиват в продължение на 7 дни. Такива са Китайската Нова Година и Националният празник на Китай. 

Безспорен лидер тук е Бразилия. Това е държавата с най-дълга отпуска на гражданин с поне една година стаж – минимум 41 дни. Карнавалът в Рио де Жанейро е празник, при който цялата държава почива в продължение на цяла седмица. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни