Кориандър – Полезни свойства на подправката! Какво трябва да знаем?

Като подправка лимоновият и цветен вкус на кориандъра намира своя път в много азиатски, латински, индийски ястия, както и в европейската кухня. В тази статия на “Всички теми” ще разкрием полезните свойства на подправката кориандър и най-важното, което трябва да знаем за нея.

Какво е кориандър?

Една от най-старите подправки, познати на човека, произхожда от Южна Европа и Средиземноморския регион. Кориандърът е подправка, произведена от кръгли, кафяви семена на растението кориандър (Coriandrum sativum), което е член на семейството на магданоз. Думата кориандър може да се използва за описание на цялото растение: листа, стъбла, семена и всичко останало. Но когато говорят за кориандър, повечето хора имат предвид подправката, произведена от семената на растението.369725

Прочетете също: Ашваганда – Билката, която полага огромни грижи за цялото тяло

Листата на растението обикновено се наричат ​​килантро, което идва от испанската дума за кориандър или китайски магданоз. Корените от кориандър също се появяват в кулинарната употреба като пикантно допълнение към тайландските кърита. Кориандърът расте като местно растение по целия свят, включително Европа, Азия, Африка и Северна и Южна Америка. Експертите смятат, че използването му датира от поне 5000 г. пр.н.е. Следи на кориандър могат да бъдат намерени в санскритски писания, а семената са били поставяни в египетски гробници.

кориандър, кориандър ползи, кориандър семена, кориандър подправка

Какъв вкус има кориандърът?

Семената от кориандър имат приятен лимонов вкус и флорален аромат. Вкусът върви много добре с кимиона и много рецепти включват равни количества от двете подправки. Листата на растението и узрелите семена имат напълно различен вкус и не могат да се заменят едно с друго. Пресният кориандър има остър вкус, а според определен процент от населението, подправката има сапунен вкус.

Какви са ползите от употребата му?

Консумирането на кориандър може да има множество ползи за цялото тяло. От понижаване на нивата на захарта до повишаване на имунитета, от подмладяване на косата до почистване на кожата. Възможните ползи за здравето на кориандъра са безкрайни. Подправката е богат източник на диетични фибри, манган, желязо и магнезий. Кориандърът също е чудесен източник на витамин К, витамин С и протеини.

Листата на кориандъра съдържат малко количество фосфор, калций, калий, каротин и ниацин. Тези полезни качества на листата помагат за подобряване на нивата на кръвната захар, повишаване на имунитета, подобряване на здравето на сърцето, насърчаване на храносмилането, подобряване на функционирането на бъбреците и др.

Прочетете също: Упражнения за намаляване на кръвното – 12 минути на ден отдалечават хипертонията

Неговите антиоксидантни и антибиотични свойства могат да помогнат за лечение на стомашно-чревни проблеми, а също така могат да бъдат ефективно средство за лечение на респираторни заболявания и загуба на апетит и памет.

Различни проучвания са доказали, че подправката помага при следните здравословни проблеми:

Помага при проблеми със сърцето

Кориандърът може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Тъй като кориандърът е диуретик, той помага на тялото да отмие излишния натрий и вода от тялото, което помага за регулиране на кръвното налягане. Някои изследвания показват, че кориандърът може да понижи нивата на холестерола.

Защитава здравето на мозъка

Болестта на Паркинсон и Алцхаймер са свързани с възпаление, което може да бъде защитено с противовъзпалителните свойства на кориандъра. Лабораторните изследвания показват, че екстрактът от кориандър може да предпази от увреждане на нервните клетки и да подобри паметта и да управлява тревожността. Благодарение на антиоксидантната, понижаваща холестерола и противовъзпалителна активност на кориандъра, невроните са по-малко изложени на оксидативен стрес, което води до по-добър живот и памет. Този когнитивен ефект върху паметта и нервната система се експериментира за подобряване на здравето на пациентите с болестта на Алцхаймер.

кориандър, кориандър ползи, кориандър семена, кориандър подправка

Подобрява функциите на бъбреците

Семената от кориандър са ефективни за лечение на инфекции на пикочните пътища, тъй като подобряват скоростта на филтриране на бъбреците, позволявайки по-бързо генериране на урина. Това води до по-ниско задържане на вода в тялото и му позволява да промие токсините и микробите. 

Полезен за кожата

Кориандърът е богат на мощни антиоксиданти като витамин С и се бори срещу свободните радикали, които увреждат кожата. Кориандърът е ефективен за мазно лице поради способността си да абсорбира излишното масло. Естествен антисептик, антимикробен и противогъбичен агент, кориандърът успокоява и охлажда кожата. Помага и при лечение на кожни проблеми като дерматит, екзема и едра шарка.

Прочетете също: Чай от коприва – Ползи и Как се приготвя?

За да се радвате за по-дълго време на благоприятните свойства и ползи на подправката, съхранявайте семената от кориандър и смлян кориандър в добре затворени кутии далеч от светлина и топлина. Пресният кориандър не издържа дълго и ще трябва да го съхранявате в хладилник, а също така можете и да го замразите. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни