Преквалификация – как да бъдем успешни?

Преквалификация все повече се превръща в една от най-актуалните теми на деня, особено след началото на пандемията.

Тази статия ще ви помогне да разберете какво точно означава преквалификация и защо трябва да помислите за внедряването й във вашата организация, ако сте работодател, или да обмислите варианти за курсове за преквалификация, ако искате да увеличите шансовете си да откриете желаната работа, да промените кариерния си път, или просто да имате запас от много повече умения и знания. 

Преквалификация – значение

Преквалификация е процесът на усвояване на нови умения от служителите. С помощта на които да преминат към нова роля в настоящата компания, в която работят. Преквалификацията може да бъде добра алтернатива на освобождаването на настоящите служители и наемането на нови с различен набор от умения.

Това също е добър начин да преместите човек, който е по-подходящ за друга роля, но по някаква причина е заемал съвсем различна позиция.

От гледна точка на работника, преквалификацията също идва с множество плюсове, основните от които са възможността да се продължи работя в настоящата компания и добиването на нови умения и знания, които да се използват на нова позиция, която може да е по-приятна, по-присъща на човека, или по-добре платена.

Нека дадем един пример за преквалификация и как тя може да бъде от полза и на двете страни. Да вземем като пример един акаунт мениджър, който се отличава с високо ниво на комуникационни умения с клиентите, въпреки че изглежда има интерес и към процеса на продажби.

Прочетете също: Виртуална реалност – що е то и как ще промени живота ни?


Както се оказва, след направена проба, с която и двете страни са съгласни, този човек е естествен продавач. Тъй като той също е отворен към идеята за промяна на ролята на търговец.

Преквалификацията му за търговска позиция е по-подходяща както за служителя, така и за компанията.

Може да се даде и друг пример за успешно внедрена преквалификация на служители като най-добра алтернатива. Да вземем като пример компания, която се дигитализира успешно и контактите с клиенти преминават на ниво комуникация чрез чат или телефон, в следствие на което ролите на хората, които комуникират на място, отпадат.

Вместо да бъдат освобождавани служителите, компанията обучава тези служители да използват уменията си за обслужване на клиенти онлайн като консултанти в чат на живо, или пък по телефона.

Прочетете още: Модерни технологии през 2022 година

В наши дни много работни места в производството се поемат от машини. В резултат на това много служители може да загубят работата си, ако организацията не избере да ги преквалифицира. Същото може да се случи и в следствие на дигитализиране на част от или всички услуги на компанията. Ето защо преквалификацията се оказва чудесна алтернатива за двете страни – работодател и работник.

Преквалификацията включва обучение на служителите на изцяло нов набор от умения. Това гии подготвя да поемат различна роля в компанията. Това обикновено се случва, когато предишните задачи или отговорности на работниците станат ненужни или не толкова нужни, често поради напредъка на технологиите.

Преквалификация – защо е важна?

Преквалификацията ви позволява да запазите същите лоялни служители във вашата организация. На един служител, преквалификацията позволява не просто запазването на работа, а заемането на правилната позиция. Но има повече причини освен тези, които правят преквалификацията наистина важна.

Прочетете още: В какво да инвестираме по време на криза

RPA (автоматизиране на процесите на роботика), AI (изкуствен интелект) и, разбира се, пандемията Covid-19 промениха начина, по който мислим за ролите на работниците и като цяло организационните процеси и системи на множество компании по света. Всички тези неща правят преквалификацията по-важна от всякога.

Прочетете също: Най-търсените плюшени играчки

Преквалификация – ползи за служителите

 1. Поддържане на стабилна работа – Разбира се, най-голямата полза от преквалификацията за един работник е поддържането на стабилна работа в компания, която се грижи за него.

  Ползите на компанията са втората причина служителите да изберат да останат в дадена организация. Преквалификацията позволява на служителите да запазят същите предимства на работата си, без прекъсване, защото са сменили работодателя.
 2. Движение в йерархията/разнообразие – Знанието, че има шанс за повишение в компанията, е огромен мотиватор за служителите. Вместо да бъдат принудени да приемате едни и същи задачи и заплащане за неопределено време, възходящото движение в рамките на една компания позволява на служителите да се издигате в йерархията.

  При всяко повишение със сигурност се очакват повече отговорности за определената роля. С това идва научаването на нови умения, което е в основата на преквалификацията. Преквалификацията предлага на служителите по-добър шанс да останат в компанията, когато има икономическа несигурност.

  Повишаването не е основната цел на преквалификацията, но запазването на работа в компанията е. Въпреки това, колкото повече умения придобива един служител, толкова по-подходящ е той за разнообразни или по-високи позиции.
 3. Личностно израстване – Личното израстване носи чувство на удовлетворение и това често е причината хората да се опитват да придобият нови умения и да имат хобита. Това чувство за постижение се простира и на работното място.

  Независимо дали преквалификацията включва усвояване на много различна роля или на такава само с няколко разлики, всеки може да усети това чувство, знаейки че подобрявате себе си. Тъй като служителите придобиват нови умения, те увеличават своята стойност в компанията. Това повишава тяхната сигурност на работното място.

Преквалификация – възможни проблеми и затруднения

Много организации не са достатъчно проактивни в усилията си за преквалификация. Те изчакват докато видят спад в уменията и/или не идентифицират правилно специфичните си нужди (например пренебрегват уменията за критично мислене в полза на строго технологичните способности).

Един по-холистичен и цялостен подход към развитието на умения (това, което се нарича „нови умения“). Включващ редовна оценка, значително ще подобри способността на компанията да се адаптира бързо и успешно.

Прочетете също: Маслини – Ползи, рецепти и консумация – Какво трябва да знаем?

Курсове за преквалификация

Един от най-популярните и разпространени начини за преквалификация е чрез посещаването на курсове. Курсове в съответната сфера, квалификации и получаване на сертификати са лесни благодарение както на придобиването. Така и на демонстрирането на знания и умения.

Това ги прави перфектен кандидат да бъдат част от програма за преквалификация. За работодателя има различни предимства, тъй като той ще бъде сигурен, че членовете на състава се преквалифицират със знания.

Специфични за индустрията, в която се използват приложимите професионални стандарти. За работника това подобрява познанията им за индустрията, като добавя, и осигурява квалификация, в която се чувства полезен и значим.

Когато избирате стандартни курсове за преквалификация в конкретна индустрия или сфера, трябва да се извърши надлежна проверка, за да се уверите, че самите курсове и сертификатите, които ще получите при успешното им завършване, са акредитирани от правилните индустриални органи, ако е необходимо.

Бихте могли, като пример, да купите някои готови курсове от онлайн платформи за обучение като LinkedIn Learning или Skillshare, които имат огромен списък от курсове. Въпреки че такива онлайн курсове могат да ви помогнат да добиете много нови знания. Те може и да не предлагат нужните сертификати.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни