Спомени от баба | Как да приготвим домашна лютеница?

Спомняте ли си как сте помагали на своята баба, когато тя е приготвяла лютеница? Едва ли има човек, който да не е обичал този момент и особено, когато накрая опитва вече готовата домашна лютеница върху филия хляб. Ние помним как нашите баби внимателно белеха доматите, грижливо отгледани в техните градини и след това ги правеха на пюре.

Чушките също бабите ни си ги отглеждаха и ги печаха в една голяма тава на огнището в двора. След това им помагахме да ги обелим и почистим от семките. Патладжаните обаче ги купуваха от пазара, след като ги оглеждаха внимателно един по един, преди да го сложат в торбата.

А вашите деца някога приготвяли ли са домашна лютеница с техните баби или пък с вас? Имат ли такъв спомен от своето детство?

Колкото и вкусна да е в магазина и да не ви отнема цял ден, за да я приготвите, заслужава си да си направите поне няколко бурканчета. Гарантираме ви, че вкуса е много по-различен, а споменът, който ще имат вашите деца със своите баби, ще е незабравим. А и ще разказват същото на своите деца и внуци. 

Днес ние от “Всички теми” ви даваме класическата рецептата за приготвяне на домашна лютеница, нашата любима, която помним от нашите баби.

Прочетете също: Как да съхраним различни хранителни продукти за по-дълго време?

Какво ви е необходимо?

  • 10 чушки
  • 7 кг домати
  • 4 кг патладжан
  • 1 ч.ч. олио
  • 3 с.л. сол
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. кимион

Как да приготвите домашна лютеница?

Първото и много важно нещо е подготовката на всички продукти. Доматите ги измийте и ги обелете. След това трябва да ги смелите на пюре. Можете да използвате обикновена мелачка за домати, а също и кухненски робот, ако имате такъв.

Важното в случая е да отделите семките след това. След като изчистите всички семки, сложете доматите на котлона в голяма тенджера, за да врат докато се получи гъсто доматено пюре.

Как да приготвим домашна лютеница?

Ред е да изпечете чушките и патладжаните. Някои домакинства използват чушкопек, но ако искате вашата домашна лютеница да добие истинския характерен вкус, то можете да ги опечете на барбекю с дървени въглища или директно върху жар.

След като сте ги опекли и обелили, можете да ги смелите отново с машинка за мелене или с кухненски робот. Ако обичате фино смляна лютеница, то тогава ги смелете като доматите, ако не, тогава ги оставете на по-едри парченца, за да получите класическа едросмляна лютеница.

Прочетете също: Каква е разликата между диета и хранителен режим?

След като сте нарязали и чушките и патладжана, идва моментът да започнете да варите и самата лютеница. Ако имате възможност и къде да запалите огън, то тогава сложете голяма дълбока тава директно на огнището.

Ако не, то тогава използвайте най-дълбоката тенджера, която имате, защото лютеницата много пръска и ще изцяпа цялата ви кухня и разделете сместа на две равни части.

Първо сложете чушките и патладжана да се запекат за 10 мин., докато им изври водата. Бъркайте обаче през цялото време, за да не загорят. След това добавете доматеното пюре и продължете да бъркате непрекъснато още 10 мин. 

Идва ред и да добавим подправките. Към сместа добавете първо олиото, след това солта, черният пипер, захарта и кимиона. Бъркайте непрекъснато още 5 мин, за да се овкуси добре вашата домашна лютеница.

За да разберете дали е готова и дали е достигнала нужната гъстота, трябва да обърнете внимание на следното – ако докато бъркате с лъжицата остава следа и виждате дъното на тенджерата или тавата, то тогава вашата лютеница е готова. В противен случай има нужда от още време докато стане готова.

Как да приготвим домашна лютеница?

Преди да пристъпите към затварянето на лютеницата в бурканчетата разбира се намажете си по една филийка, а може и две. 

След като сте се насладили на вкуса ѝ, разсипете готовата лютеница докато е все още гореща в предварително измитите бурканчета и ги затворете на момента. След това сварете и тях, за около 15 мин. 

Прочетете също: Топ 10: Трикове, които всеки любител на виното трябва да знае

Процеса на приготвяне на лютеница ще остане завинаги в спомените на вашите деца и внуци, затова се постарайте поне веднъж да я приготвите заедно с тях. Пожелаваме ви да ви е вкусно и да се насладите на истинския вкус на домашна лютеница с цялото семейство!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни